Bitcoin (BTC) dipte naar $6.400 wegens vermoedelijke marktmanipulatie

352 totale weergaven

De prijs van Bitcoin (BTC) is vanochtend om 5 uur 's ochtends met bijna $700 dollar gedaald van $7.739 naar $7.097. Hij veerde terug naar $7.425 en handelt nu bij een prijs van $7.278. In de markt worden diverse verklaringen aangewezen voor de daling. De complete top 10 staat in het rood. Ripple, Cardano en TRON dalen in dubbele cijfers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) dipte naar $6.400 wegens vermoedelijke marktmanipulatie

bron: Coincap.io

Bitcoin (BTC) dipt: marktmanipulatie?

Wat zijn de verklaringen achter deze plotselinge daling? Een aantal marktvolgers wijzen op marktmanipulatie door een aantal cryptobeurzen.

Allereerst valt een 'dump' op van een (groep) 'bitcoin whale (s)' op cryptobeurs Bitstamp. “Whales” zijn grotere investeerders die in één keer voor ca. een half miljoen euro aan bitcoin kopen (10.000 BTC).

Uit onderzoek van Fundstrat eerder dit jaar blijkt dat 'whales' zich weer meer gaan roeren in de markt. Dat heeft koerseffecten naar boven, maar ook naar beneden.

De 'dump' heeft geleid tot een plotselinge prijsdip naar $6.400. De verklaring is een verkoop van ca. 3.600 BTC op één moment. Deze moedwillige 'move' was bedoeld om long-posities te liquideren op BitMEX.

Opvallend: de long-posities op Bitfinex zitten wél boven de $7.000.

Op de beurs BitMEX is de plotselinge verkoop snel opgevangen, zo merkt deze marktvolger op. Hij vermoedt dat daar manipulatie in het spel is.

Zo verklaart deze twitteraar Su Zhu tegenover nieuwssite CCN het volgende:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""] “Bitstamp API issues I heard. Some bug where people getting filled on prices above their buys. This is used on leveraged products as mark price, hence triggering liquidations on BitMEX,”[/penci_blockquote]

Dat de koers is gestegen vlak na een prijsdump, duidt niet alleen op marktmanipulatie, maar ook op 'bullish' momentum voor BTC. aldus Josh Rager.

De daling wordt door analisten en traders al aangegrepen om weer bij te gaan kopen. Josh Rager wijst het gebied tussen $6.250 en $7.000 aan als 'koopzone'.

CME futures-gat?

Door een aantal analisten en marktvolgers op Twitter wordt het 'vullen van het gat in bitcoin futures' rond $6.400 als reden aangewezen. Dit 'futures-gat' is inmiddels gevuld.

Uit een tweetdraadje van twitteraar Cantering Clark is op te maken dat een dergelijk gat in futures ontstaat, zodra een marktsentiment snel is veranderd (de recente opmars van bitcoin).

Of dit de reden is van de dip, valt te bezien. De futuresmarkt opereert buiten de spotmarkt, waar het meest handelsvolume wordt gedraaid in bitcoin (BTC). Er moet dus een andere verklaring voor zijn.

Altcoins

De complete top 10 daalt, met verliezers over de hele linie.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...