Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

943 totale weergaven

Update – Bitcoin (BTC) is nu meer waard dan ooit in Turkije. Voor 1 BTC leg je op moment van schrijven 87.000 lira neer.

Het is het hoogste punt voor Bitcoin ooit, hoger dan eind 2017 toen Bitcoin over de toonbank ging voor 80.000 lira, zo meldt Trustnodes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

De Bitcoin koers is de afgelopen week weer gestegen en tegelijkertijd is de Turkse lira in dollars weer minder waard geworden.

Je moet nu 7,3 lira neerleggen om in te wisselen voor 1 dollar, getuige ook de onderstaande grafiek. Twee maanden geleden zag de wisselkoers USD-TRY er nog heel anders uit.

Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

Het past in de trend van een forse geldontwaarding van de lira de afgelopen 36 maanden.

Turkse lira in het nauw

Twee weken geleden maakte de (waarde van de) Turkse lira een rare beweging toen de lokale autoriteiten kort de controle over de munt verloren. De waarde van de lira ten opzichte van de dollar (USDTRY) schoot van 6,85 kort omhoog naar de 7,00.

En dat is een omdenkertje: als de koers ten opzichte van de dollar omhoog schiet, betekent het dat de waarde ervan daalt.

Dit was opmerkelijk omdat de Lira voor het grootste deel van een maand stabiel was. Er was sprake van een reeks nieuwe kapitaalcontroles, zoals ook te zien is in onderstaande grafiek.

Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

En hoewel de balans in de koers in de daaropvolgende dagen leeg te zijn teruggekeerd, hervatte de Lira zijn weg omlaag. Het deed denken aan wat er gebeurde in de zomer van 2018, toen de lira instortte toen de centrale bank probeerde short posities te ‘crushen’, meldt ZeroHedge.

Nu de stootkracht van Turkije om de boel onder controle te houden lijkt af te zwakken, wordt het steeds moelijker om deze quasi-peg in stand te houden. De koers schoot ‘los’ toen ’s nachts de swap contracten op de Londense markt met 280% stegen.

Turkse banken hebben eerder de financiering voor de swapmarkt in Londen verlaagd, waardoor het in feite onmogelijk was om de lira te shorten om de valutadaling in bedwang te houden. Daardoor schoot de overnight rate op zijn beurt de lucht in.

Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

Terwijl dit gebeurde poogde men om de niet officiële peg in stand te houden met miljarden dollars. Dat blijkt ook uit onderstaand screenshot. En dat is erg gevaarlijk. Als al de inspanningen mislukken, schommelt de waarde van de lira naar een dieptepunt ten opzichte van de dollar, terwijl de autoriteiten miljarden uitgeven om dit te verdedigen.

Bitcoin nu 87.000 lira waarde in Turkije, hoger dan hype van eind 2017

Bitcoin in Turkije

Te midden van al deze onrust werd er omtrent Bitcoin niets geks gedaan. Het monetair beleid is in het protocol gebeiteld en transparant door iedereen te bekijken. Daarom kan Bitcoin voor de Turkse burger een uitweg zijn, als de lira in zal storten.

De afgelopen maanden is de waarde van de Lira ten opzichte van de dollar en Bitcoin dermate gedaald, dat er zich een apart fenomeen voordoet. Preston Pysh probeert dat met onderstaande tweet in beeld te brengen.

Op de grafiek zie je de koers van BTCUSD (Bitcoin ten opzichte van de dollar) afgeschilderd tegenover de TRYUSD (de Turkse lira ten opzichte van de dollar). Het laat zien dat de waarde van Bitcoin, bekeken vanuit de lira. En deze koers staat om en nabij het hoogtepunt.

Nog even op een rijtje:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Reactie op Twitter”]3 years ago 20.000 USD was 75.000 TRY. Now the 75.000 TRY are only worth 11.000 USD[/penci_blockquote]

De waarde van de lira verdampt dus waar je bij staat.

In andere delen van de wereld met enorme inflatie, zoals Argentinië en Venezuela, is Bitcoin een uitkomst gebleken. Met een inflatie die bij Bitcoin iedere vier jaar halveert (en momenteel op de 1,8% ligt), heb je de garantie dat er niet met het monetair beleid van de cryptomunt gesjoemeld wordt.

Door de huidige uitgifte van 6,25 BTC per block en een maximale voorraad van 21 miljoen munten, weet iedereen die Bitcoin in bezit heeft waar het aan toe is. Gaat Bitcoin ook in Turkije een oplossing kunnen bieden?

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...