Het protocol van Bitcoin (BTC) is de basis voor 440 andere cryptocurrency’s
Bitcoin is de eerste van zijn soort: digitaal en schaars geld. Tegelijkertijd is het ook de voorloper van een heleboel nakomelingen. In totaal zijn er namelijk 440 coins gebaseerd op het protocol van Bitcoin. En deze altcoins maken ongeveer 6% uit van de totale cryptomarkt.
Van Bitcoin naar altcoin
De code van Bitcoin staat open source en is voor iedereen beschikbaar. Daarom kan iedereen persoonlijk kiezen om mee te doen met de spelregels die zijn opgesteld. En daarbij komt ook direct de crux.
Je kunt er ook voor kiezen om deze spelregels iets aan te passen. En op die manier krijg je een Bitcoin lookalike, waar er momenteel ruim 400 van zijn. Vaak komen deze cryptocurrency’s tot stand door een conflict of meningsverschil binnen de community.
Iedere aanpassing van het protocol kon je óf steunen óf je bent er tegen. Dit kan er toe leiden dat je mensen hebt die oude(re) en nieuwe(re) versies van het protocol draaien die incompatible zijn met elkaar. Op die manier kan er een splitsing ontstaan, wat ook wel een hard fork wordt genoemd. Bitcoin probeert overigens zo veel mogelijk met soft forks op te lossen, om geforceerde splitsingen te voorkomen.
Sinds de start van Bitcoin in 2009 zijn er dus al 440 hard forks van de code van het protocol geweest. Met andere woorden: het heeft 440 nakomelingen gekregen. Op forks.net kun je een deel van deze lijst inzien.
Het begon al in 2011
De eerste altcoin die voortkwam uit de allereerste cryptocurrency was de Namecoin. In 2011 had deze fork de mogelijkheid om gegevens rechtstreeks in de blockchain te voegen, samen met het proof-of-work algoritme. De voornaamste use case was om een censorship-resistant domein systeem te ontwikkelen.
Al snel kwam er een een CPU-vriendelijke fork met de naam Tenebrix en een spin-off hiervan met de naam Fairbix. Deze twee zijn in vergetelheid geraakt. Litecoin is een van de oudere forks die momenteel nog een aandeel hebben in de markt. Zij kozen voor een kortere blocktijd onder andere een grotere supply.
Na Litecoin volgden enkele andere grotere namen, zoals Bitcoin Cash en Bitcoin Classic, gelanceerd op dezelfde dag in 2017.
Wat is de conclusie van deze observatie van honderden splitsingen? Van al deze forks zijn er maar een handjevol altcoins die daadwerkelijk voeten aan de grond hebben gekregen. Maar nog steeds zijn ze in al de gevallen zijn ze niet te vergelijken met de kracht, grootte en ontwikkelingen van Bitcoin. Om nog maar niet te spreken over het toekomstperspectief omtrent veiligheid en decentralisatie.
Onthoud ook: het draait bij andere cryptocurrency’s vaak om mooie verhalen over snelheid, kosten en dergelijke. In de praktijk is gebleken dat al de forks en ook al de andere altcoins moeite hebben om hun positie te behouden, kijkend naar onderstaand overzicht.
Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!