‘Bitcoin investeerders in China reden achter $5 miljard nieuwe Tether’

Het afgelopen jaar is er een bijzondere trend te zien in de voorraad nieuwe Tether (USDT) die in omloop is gebracht. Dit getal is namelijk enorm gestegen met wel $5 miljard in 2020. De stablecoin neemt eens teeds dominantere positie in, in de Bitcoin markt.

Tether (USDT) in de Bitcoin markt

Een van de vele vragen uit de Bitcoin community over deze stablecoin is wie al deze Tether eigenlijk opkoopt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een nieuw rapport van Sino Capital is het antwoord vrij eenvoudig: het zijn de Chinese investeerders. En ze hangen niet aan de grote klok dat ze USDT kopen of hebben, omdat de overheid dit liever niet wil. Decrypt maakt melding van dit onderzoek in een nieuwsbericht.

Er is veel kritiek geweest op USDT. Een academisch onderzoek toonde aan dat de stablecoin gebruikt zou zijn om Bitcoin te doen pumpen in 2017. Dit onderzoek ontving echter veel kritiek leveren en is inmiddels ook ontkracht.

Daarnaast is er een aanklacht dat er slechts voor driekwart aan reserves op de bankrekening is aangehouden. Critici beweerden dat het bedrijf alleen de stablecoin “print” zonder echte kopers te hebben, en daarmee de prijs van Bitcoin opdrijft.

OTC handel

Maar er is dus één ding dat de uitgifte van deze nieuwe Tether hevig beïnvloedt. Volgens het rapport is dit de massale groep Chinese kopers die gebruik maken van de over-the-cointer (OTC) handel.

“Ons belangrijkste punt is dat de OTC een enorme markt in China is en deze is veel groter dan dat men denkt. En USDT is de kern van deze geldstroom”, zegt Matthew Graham. Hij is de CEO van het in Peking gevestigde Sino Global Capital.

Alleen al in dit kalenderjaar 2020 heeft Tether voor $5 miljard aan nieuwe USDT in de markt vrijgegeven. Daarmee is de marktkapitalisatie gelijk aan $9 miljard, wat 10 keer hoger is dan de runner-up in de lijst van stablecoins.

De vraag naar veel van deze Tether komt – naar schatting – van 100.000 Chinese particuliere en institutionele kopers. Zij hebben geen toegang tot andere handelsparen op exchanges.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”USDT is een zeer populaire manier voor de Chinese investeerders om de markt te betreden, waarbij de meeste beurzen een scala aan OTC-opties aanbieden.”[/penci_blockquote]

Half gedogen beleid

De situatie in China is verwarrend. De regering erkent Bitcoin als virtueel eigendom (en verbiedt het daarmee niet), maar ze zijn wel tégen exchanges. Veel van deze beurzen hebben echter hun servers verplaatst naar andere rechtsgebieden. Ze zijn voor de Chinese staatsburgers die VPN gebruiken dus nog wel te bereiken.

Sinds 2018 heeft China haar burgers ook de toegang tot buitenlandse bitcoin beurzen ontzegd. Ook heeft het banken een verbod opgelegd om rekeningen te openen van en voor beurzen.

Een anonieme OTC-medewerker sprak met Decrypt over het rapport. Hij wees erop dat het verhandelen van Chinese Yuan (CNY) voor Bitcoin technisch gezien niet illegaal is. Maar bij iedereen die dit doet, wordt wel zijn bankrekening vergrendeld of zelfs gesloten. Een handelspaar van USDT naar Bitcoin is niet volledig legaal, maar het wordt getolereerd.

'Bitcoin investeerders in China reden achter $5 miljard nieuwe Tether'

Twee dagen geleden berichtten we nog dat China de OTC markt aan wil pakken. De Chinese politie bevroor namelijk bankrekeningen van duizenden over-the-counter (OTC) bitcoin handelaren. De reden laat zich raden: de Chinese autoriteiten verdenken de mensen van crimineel gedrag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCChinaOTC