Internetrel tussen Bitcoin en Ethereum bereikt climax met RunTheNumbers

Het is al weer een tijdje dat de supply-gate tussen Bitcoin en Ethereum los barstte. Aan de ene kant stonden er Bitcoiners die van mening zijn dat er 100% duidelijkheid moet zijn over de circulating supply van een cryptomunt.

Aan de andere kant stonden de “Etherians” die zich verdedigden, omdat dit bij Ether iets minder makkelijk gaat. Vannacht komt deze discussie tot een climax.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin voorraad

Aanstichter van deze soap was Pierre Rochard. Hij wees met de vinger naar de Ethereum community omdat de huidige voorraad ETH niet “duidelijk” bekend was. Verschillende block explorers gaven verkeerde waarden aan en al snel verzandde het in een internetrel.

Na enkele podcasts (bij onder andere What Bitcoin Did) en het over en weer moddergooien, is de storm weer wat gezakt. Maar toch is het onderwerp nog niet helemaal uit de lucht.

Destijds is er namelijk afgesproken dat er op block 650,000 een massale actie komt door zowel Bitcoin als Ethereum fanaten. Het idee is dat iedereen daarbij zélf de supply berekent op basis van data van de blockchain van ieders eigen node.

De verwachting is dat dit block rond middernacht gemined gaat worden, en dat zal het startschot zijn voor een don’t trust, verify-campagne. Omdat de blocktijd variabel is, is een exacte tijd niet vast te stellen. Je kunt op jouw eigen node of op blockexplorers in de gaten houden hoe ver we zijn.

?s=20

#RunTheNumbers

Bij dergelijke acties op sociale media komt er natuurlijk ook al snel een hashtag bij kijken. Onder de noemer RunTheNumbers zullen het komende weekend meerdere node eigenaren data opvragen en delen. Bij Bitcoin kun je dit bijvoorbeeld doen met de command “bitcoin-cli gettxoutsetinfo”

Er zijn meerdere scripts geschreven om het wat makkelijker te maken. Er staat op Github zelfs een officieel RunTheNumbers-script. Het idee is heel simpel: “audit the total bitcoin supply at future block height using your full node.”

Het doel is om zo de grootste gesynchroniseerde gedecentraliseerde audit van de monetaire supply van Bitcoin ooit te doen. Als je het bovenstaande script gebruikt zal er een aftelmoment zijn van de tijd tot het exacte block.

Ethereum, error 404

De bedoeling en verwachting is dat de Ethereum community hetzelfde gaat doen. Vitalik Buterin gaf in de hierboven gelinkte podcast aan ‘happy’ te zijn om mee te doen.

In de afgelopen maanden heb Vitalik Buterin maar ook Andreas Antonopoulos uitgelegd dat het voor Ethereum iets complexer ligt. In een thread deelt hij zijn visie over deze kwestie. Een klein deel hiervan staat hieronder weergegeven.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCnode