Bitcoin duikt onder $60.000 door dramatische long squeeze

735 totale weergaven

Wat is de reden dat de prijs van bitcoin onder de $60.000 raakte? Het toenemende aantal handelaren dat nieuwe long posities inneemt, was de “brandstof” achter de daling van Bitcoin naar $60.000, denkt Bitcoin-analist Willy Woo.

Bitcoin long squeeze

“Speculanten bleven nieuwe long posities toevoegen, waardoor er alleen maar meer brandstof kwam voor meer liquidaties in een cascading long squeeze,” schrijft de pseudonieme Bitcoin-analist Willy Woo in een bericht van 24 juni op X.

Een “long squeeze” is een term uit de financiële wereld die een situatie beschrijft waarin beleggers die long posities hebben ingenomen. Deze handelaren hebben dus ingezet op een mogelijke toekomstige stijging van in dit geval BTC. Deze handelaren zijn gedwongen om hun posities te verkopen wanneer de prijs onverwacht daalt.

Deze verkoop is doorgaans een poging om verder verlies te beperken met het risico van een kettingreactie waarbij BTC nog meer daalt. Dit komt omdat de verkopen van de ene belegger de druk op andere beleggers die vergelijkbare posities houden verhoogt om ook te verkopen. En deze neerwaartse spiraal is waar bitcoin in terecht is gekomen, volgens Woo. Hij noemt dit een “cascading long squeeze” van Bitcoin, en wat ook niet helpt is dat de miners ook blijven verkopen.

Het is het tegenovergestelde van een zogenaamde short squeeze, waarbij short-investeerders gedwongen zijn om bitcoin terug te kopen om hun verliezen te beperken, waardoor de bitcoin prijs omhoog wordt gedreven.

Volgens gegevens van CoinGlass leidde de daling onder $60.000 tot het in rook op gaan van $1,16 miljard aan long posities. Echter, een vergelijkbare opwaartse swing van 3,73% zou $2,18 miljard aan short posities uitwissen, wat aantoont dat handelaren momenteel meer vertrouwen hebben in een neerwaartse prijsbeweging.

“Het is de moeite waard om uit te leggen wat er gebeurt gezien de angst op de markt,” voegt Woo toe.

Bearish sentiment

Dit komt doordat de Crypto Fear and Greed Index – die het marktsentiment meet voor Bitcoin en de bredere cryptocurrency markt – daalde naar de laagste score in bijna 18 maanden. De capitulatie van miners na de halving gaat namelijk door.

Woo wijst namelijk ook op de voortdurende “post-halving miners capitulation” gebeurtenis, wat een theorie is dat miners hun hardware zullen uitschakelen en hun munten zullen verkopen als Bitcoin onder een bepaalde prijs valt en het minen onrendabel wordt.

“Gecombineerd met deze liquidatie squeeze hebben we een post-halving miners capitulation,” zegt Woo, en legt uit dat miners Bitcoin verkopen om te kunnen betalen voor benodigde upgrades terwijl de zwakste miners hun deuren sluiten en geliquideerd worden.

Op 24 juni zag Bitcoin zijn grootste dagelijkse daling in meer dan drie maanden, met een daling van 6,26% naar $58.890, volgens de pseudonieme crypto-commentator Bitcoin Archive. “De grootste dagelijkse korting op de prijs in 97 dagen,” schrijven ze op 24 juni.

Samson Mow, CEO bij bitcoinbedrijf Jan3, gelooft dat de “Bitcoin dip puur sentiment- en angstgedreven is, niet door het verkopen van grote bezittingen.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClong

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...