‘Bitcoin beter reguleren voordat er een ETF komt’, aldus SEC-voorzitter

755 totale weergaven

Jay Clayton, de voorzitter van de Securities and Exchange Commision (SEC) vindt dat de handel in Bitcoin nog een horde moet overwinnen, voordat een bitcoin ETF een feit is.

SEC over bitcoin

Hij vertelt dat de bitcoinhandel een strengere en robuustere regelgeving nodig heeft om in aanmerking te komen voor een ETF.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ETF is te omschrijven als een beursgenoteerde fonds, waarin beleggers een aandeel in kunnen kopen.

De houding van Clayton ten opzichte van bitcoin is ten positieve veranderd. Zo wil hij dat retail beleggers in een veilige en beschermde omgeving kunnen handelen in bitcoin en andere cryptovaluta.

Dat is ook de reden dat de SEC aandringt op betere wet – en regelgeving.

Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van $177 miljard dollar en is te betitelen als nog een zeer jonge asset vergeleken met effecten of edelmetalen.

Inmiddels is er rondom bitcoin en cryptovaluta een heuse industrie gegroeid en zijn beurzen als Coinbase, Kraken en Bitstamp ‘gewoon’ gereguleerd in de VS.

Onlangs maakte ook Binance zijn entree op de Amerikaanse markt.

Clayton ziet graag dat de retail belegger een duidelijk stappenplan krijgt hoe het zo veilig mogelijk kan handelen.

Negativiteit over Bitcoin

Beleidsmakers hebben een aantal bezwaren tegen de huidige bitcoinhandel. Zo wezen onderzoekers van Bitwise eerder op gemanipuleerd marktvolume.

Daarbij helpt de soms forse volatiliteit van de prijzen op de beurzen ook niet. Regelmatig wordt de markt opgeschrikt door een hack, waarbij fondsen buitgemaakt zijn.

Dat leidt enerzijds tot terughoudendheid om deze assets te reguleren, ook door het besef dat bitcoin morrelt aan het monetaire stelsel en daarmee aan het bestaande financiële systeem.

Tegelijkertijd vallen cryptobeurzen wereldwijd onder de internationale richtlijnen van de FATF. Nederland gaat cryptobrokers en walletaanbieders per januari 2020 ook scharen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.

SEC-voorzitter Clayton zegt op de Delivering Alpha conferentie:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Jay Clayton, voorzitter SEC”]’Als [beleggers] denken dat bij bitcoin eenzelfde striktheid is als bij de ‘price discovery’ op de Nasdaq of de New York Stock Exchange, dan vergissen ze zich ernstig. Inzet is een strengere regulatie voor bitcoin voordat we vertrouwen erin hebben’. [/penci_blockquote]

Vooralsnog gaat Wall Street geen aparte bitcoin beurs openen en blijft het aanbod beperkt tot bitcoin futures. Zo opent binnenkort Bakkt zijn deuren.

Deze week maakte de CME bekend dat ze in het eerste kwartaal van 2020 ook opties op bitcoin futures gaan aanbieden.

ETF-aanvragen VanEck en Bitwise

Vorige week maakte VanEck bekend dat het de aanvraag voor een Bitcoin ETF is teruggetrokken. De beslissing over het voorstel was al een aantal keer uitgesteld door de SEC uitgesteld.

De beurswaakhond doet 13 oktober nog wel een definitieve uitspraak over de lopende aanvraag van Bitwise.

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is te omschrijven als een indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Zoals goud, maar ook toe te passen op de prijs van bitcoin (BTC).

Een van de voordelen: een ETF maakt namelijk speculatie mogelijk zonder zelf ‘fysieke’ bitcoin te bezitten.

Bron: Cryptonewz

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCSEC