Gaat bitcoin de euro vervangen in de 21e eeuw? Deutsche Bank stelt vraag in nieuw rapport
De grootste bank van Duitsland durft de vraag te stellen: gaat bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta het fiat geldsysteem vervangen?
Het is één van de scenario’s die Deutsche Bank optekent in een nieuw rapport (PDF) met de titel ‘Imagine 2030, the decade ahead’.
Zoals elke grote organisatie doet ook ‘Deutsche’ aan vergezichten: in het rapport staan 24 ‘contraire’ ideeën voor de komende tien jaar. Van een werkweek van 6 uur, een slimme koelkast die automatisch melk bestelt tot een complete vervanging van het huidige monetaire systeem.
Deutsche Bank over bitcoin en crypto
Analist Jim Reid van de bank trekt in het lijvige rapport onder meer de conclusies: het huidige financiële systeem is gebaseerd op het loskoppelen van de dollar van de goudstandaard in 1971. Dit bijna 40 jaar oude systeem vertoont serieuze haarscheuren.
Een boude uitspraak voor een 149 jaar oude bank die zich geheel afhankelijk is van het huidige fiat systeem. Mogelijk dat de diepe crisis waarin de Europese systeembank zich bevindt, de afdeling strategie tot nadenken heeft gestemd.
De timing is ook opvallend: de publicatie volgt ongeveer één week nadat de Duitse Bondsdag heeft besloten dat banken en andere financiële instellingen bitcoin mogen (ver) kopen. Het is nog onduidelijk of de bancaire sector in gaat stappen, maar de optie is er.
‘Bitcoin naar $90.000 in 2024 wegens schaarste’, aldus Beierse bank in rapport
De ‘val’ van fiat geld
Kan er een wereld bestaan waarbij de rol van fiat geld uitgespeeld raakt? Deze vraag stelt één van de grootste commerciële banken.
Analist Jim Reid, in dienst bij ‘Deutsche’, betitelt het loslaten van de goudstandaard in 1971 als een ‘mysterieus experiment’.
In zijn ogen zijn centrale banken er niet in geslaagd om de waarde van fiat geld te ‘stabiliseren’. Volgens hem heeft de enorme opkomst van China als economische wereldmacht een dempend effect gehad op het systeem.
Kortom, dat het China zo economisch voor de wind ging de afgelopen decennia, heeft een wereldwijde hyperinflatie juist voorkomen. In de woorden van Reid:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’That this current fiat system has survived so long has required a fortuitous set of global forces across multiple decades that have created sizeable natural offsetting disinflationary forces.'[/penci_blockquote]
China-effect?
In de ogen van Reid is er een scenario mogelijk waarbij centrale banken en daarmee overheden de grip verliezen op de monetaire economie. Hij geeft als voorbeeld China. De komende jaren vanaf 2020 stijgt het aantal babyboomers dat in China met pensioen gaat.
Dat heeft een nadelig effect op de wereldeconomie, omdat het aanbod aan arbeidskrachten drastisch vermindert. Het aantal werkenden dat op de arbeidsmarkt slinkt fors, ook in de westerse wereld.
Overheden zullen naar (meer) fiscale maatregelen grijpen om de arbeidspopulatie op peil te houden. Dus ook degenen die door een geglobaliseerde economie wegbezuinigd zijn.
Dat heeft tot gevolg dat overheden niet meer bij machte zijn om een ‘agressief monetair beleid’ te voeren waarbij vermogen minder belast is dan arbeid.
Bitcoin het geld van de 21e eeuw?
Reid vermoedt dat door toenemende overheidsuitgaven dit leidt tot nóg meer inflatie dan nu het geval is. Dat maakt fiat geld om waarde uit te wisselen steeds minder aantrekkelijk. Vroeger of later komt er een kantelpunt en wat komt er voor in de plaats?
In zijn ogen kán het belang van bitcoin (BTC) en goud ook als betaalmiddel gaan toenemen. Dat betekent dat bitcoin haar functie als ‘store of value’ kan overstijgen, een scenario waar sommige bitcoiners nog hun twijfels bij hebben.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De instituties die het huidige fiat-systeem bij elkaar houden, vertonen haarscheuren.
Dat kan een negatieve weerslag hebben op fiat geld en de vraag naar alternatieve valuta, zoals goud of bitcoin kan hierdoor toenemen’.[/penci_blockquote]
Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo!
Email-adressen en wallets
Het rapport van de Deutsche Bank zal in goede aarde vallen bij de bitcoin community, die bitcoin zien als een alternatief voor het huidige monetaire systeem.
Enerzijds ziet de commerciële bank cryptovaluta als het “geld van de 21e eeuw”. Ze hebben een bepaalde verwachting van de adoptie van blockchaintechnologie.
Een van de maatstaven is het aantal actieve blockchain wallets om waarde uit te wisselen in bitcoin of andere crypto.
De Deutsche Bank benoemt in haar rapport een aantal voordelen:
Opvallend dat schaarste (de ‘vaste’ voorraad van 21 miljoen bitcoin, red.) en de transparantie van een open ledger technologie niet benoemd worden.
Op Twitter zijn er ook reacties te bespeuren op het rapport.
Deutsche Bank in their “Imagine 2030” report:
1. Incentives for governments and card providers make cryptocurrencies inevitable.
2. Long-term inflationary pressures (as effects of monetary stimulus are no longer offset by declining global labor costs) may bull Bitcoin. pic.twitter.com/ynUn268EIf
— light (@LightCrypto) December 5, 2019