‘Bitcoin halving’ populaire zoekterm op Google door prijswens

Voor bitcoin handelaren is het de vraag van dit jaar: gaan ‘we’ stijgen door de aankomende bitcoin halving of niet? Met andere woorden: gaan we een nieuw koersrecord boven de $20.000 tegemoet zien?

Bitcoin (BTC) halving

Wat de prijs de komende 24 maanden ook gaat doen, de interesse naar het onderwerp neemt wél toe als we het zoekgedrag op Google als graadmeter nemen. Dat concludeert de Noorse firma Arcane Research in een nieuw rapport, waarover Coindesk bericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Google Trends publiceert geen absolute cijfers, maar hangt een genormaliseerde score aan een zoekterm.

Tijdens de maand december was deze score 15, en tot en met 19 januari was deze gestegen naar 35. In 2016 was er sprake van een piek naar 100.

Die halvening kende een behoorlijk prijseffect. De prijs van BTC nam in 2016 met 100% toe en in 2017 met 1300%.

Ter vergelijking: het zoekwoord ‘bitcoin‘ leidt tot dertig keer meer ‘hits’ op Google dan ‘bitcoin halving‘.

Groeiende interesse

Volgens Arcane is er een verband tussen de groeiende interesse en het mogelijke prijseffect van de halving.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De bitcoin halving krijgt meer tractie in de markt. Deze Google trend is een heldere indicatie dat het concept leeft onder een nieuw publiek’. [/penci_blockquote]

Block rewards

De bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft bedacht dat de beloning voor de miners halveert, na het delven van 210.000 blocks. Elke vier jaar vindt deze halvening of halvering plaats.

Reken maar na: circa 10 minuten per block komt neer op 6 blocks per uur, wat betekent dat elke dag goed is voor 144 verse blocks. Dat zijn er – naar schatting – 52.560 per jaar en dus ruim 210.000 blocks in een tijdsbestek van vier jaar.

Na de allereerste ‘Genesis block’ in januari 2009 was de vergoeding voor de miners 50 BTC. Na twee halvenings (2012 en 2016) is de reward nog 12,5 BTC.

Volgens de website bitcoinblockhalf.com vindt de volgende plaats op dinsdag 12 mei, waarna de subsidie naar 6,25 BTC per block gaat.

Bij een blokbeloning van 12,5 Bitcoins per block en een bloktijd van 10 minuten, genereren miners momenteel 1.800 Bitcoins per dag. Na de bitcoin-halvering van 2020 wordt dit aantal teruggebracht tot slechts 900 nieuwe BTC per dag.

Prijseffect?

De Nederlandse anonieme ‘quant’ PlanB heeft het Stock-to-Flow model toegepast op Bitcoin. Dit laat zien dat er co-integratie is tussen de prijs van Bitcoin en de hoeveelheid (nieuwe) munten die er in omloop zijn. Volgens zijn model treedt er wel degelijk een prijseffect naar boven op.

Onder meer de Duitse bank BayernLB heeft het model van Plan B overgenomen in een rapport dat eind vorig jaar verscheen. Daarin voorspellen de bankiers een prijs van $90.000 in 2024, waarbij minder bitcoin op de markt de drijver is.

Andere experts wijzen erop dat effect al ingeprijsd is, volgens de theorie van de efficiënte markt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGooglehalving

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...