Bitcoin koers corrigeert naar $10.600, altcoins stijgen in BTC

1010 totale weergaven

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen 24 uur met 6,6% gedaald. Op moment van schrijven staat de koers op $10.591 met een voorlopig laagste punt op $10.471 (Bitstamp. red). De meeste altcoins in de top 25 leveren weliswaar in dollarwaarde in, maar in BTC-waarde staan de meesten in de plus. Gaat de BTC dominantie in de cryptomarkt afnemen?

Altcoins stijgen in BTC (satoshi)

Opvallend is dat een aantal altcoins dubbel in het groen staan: zowel in dollars als in bitcoin-eenheden (satoshi, red.)

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij een aantal opvallende stijgers, zoals een aantal Bitcoin (Cash) forks: zowel Bitcoin Cash (BCH) als Bitcoin SV (BSV), als Bitcoin Gold en Bitcoin Diamond nemen in dollar – en BTC-waarde toe.

Ook Cardano (ADA), Chainlink (LINK) en Ethereum Classic doen goede zaken in zowel dollars als sats.

Bij de ‘majors’, de grotere altcoins, zien we – op moment van schrijven – stijgingen in sats, zoals uit dit overzicht blijkt van marktvorser Coinmarketcap.

Bitcoin koers corrigeert naar $10.600, altcoins stijgen in BTC

Marktdominantie bitcoin

Je kunt voorzichtig stellen dat het algemene sentiment op de cryptomarkt uitging van méér dominantie van bitcoin. Een marktvolger zoals Max Keiser tweette dit vorige week.

Volgens marktvorser Messari is de huidige dominantie van bitcoin in de markt 71%. Coinmarketcap houdt het op 67,5%. Bitcoin sloeg terug in 2019 na de vooralsnog tijdelijke ‘hype’ rond ethereum en ICO’s, zoals uit onderstaand 6-jarenoverzicht blijkt.

Bitcoin koers corrigeert naar $10.600, altcoins stijgen in BTC

Zoomen we in op het jaar 2019, dan zien we óók dat de groei op sommige momenten wat afvlakte.

Het huidige beeld is dan ook niet ongewoon (dominantie zakt wat terug, red.). Tot nu toe is dat gevolgd door weer een opwaartse beweging.

Bitcoin koers corrigeert naar $10.600, altcoins stijgen in BTC

‘Nog te vroeg om van altseason te spreken’

Maar, is het dan toch eindelijk tijd dat BTC wat dominantie gaat inleveren, vraagt de onderstaande twitteraar zich af. Een onbekend deel van de cryptomarkt houdt nog steeds veel kleinere cryptomunten in de hoop dat deze hun forse verlies gaan goedmaken.

Sommigen kleinere cryptomunten staan 90% of meer in BTC op verlies en zitten feitelijk nog in een cryptowinter. De onderstaande grafiek is op Twitter ’trending’, waarbij goed te zien is dat de waarde van vele altcoins in BTC steeds meer nog ‘0’ gaat (lagere waarde in de eenheid satoshi, red.)

Vraag is of we te maken hebben met een zeer tijdelijke opleving of dat deze trend zich wél een keer voortzet dit jaar?

De analist van Cryptoslate verkent in een uitgebreide analyse in een aantal scenario’s. Hij concludeert dat het nog te vroeg is om van een ‘altseason’ te spreken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het is nog te vroeg om te stellen dat de bearish signalen op de bitcoin koers leiden tot een volgende ‘altseason’. Kijken we naar de 12-uurgrafiek van de vier altcoins ETH, XRP, BCH en LTC, dan verkeren deze in een consolidatiefase. Zonder duidelijke signalen in welke richting ze gaan uitbreken.

We moeten daarom wachten of een aantal bearish indicatoren bij bitcoin verder uitkomen en kijken welke prijsactie zich ontwikkelt bij de vier grote altcoins. Valt dat samen, dan is een nieuw altseason binnen handbereik. Maar zodra ETH, XRP, BCH en LTC onder hun supportlevels gaan bewegen en BTC blijft dominant, dan is het scenario van Max Keiser wel mogelijk: een dominantie van 80%.[/penci_blockquote]

Analisten over bitcoin (BTC)

En bitcoin? Dat kan ook nog beide kanten op. Voorlopig houden enkele analisten rekening met een verdere daling.

De analist van Coindesk Asia merkt op dat de bulls de weerstand van $10.800 moeten houden om controle terug te krijgen. Die support is inmiddels gebroken.

Deze analist verwacht dat de koers richting de $10.000 daalt, om vervolgens weer terug te kaatsen naar een hoger niveau.

De hamvraag van deze woensdag is welke prijsactie we gaan zien bij zowel bitcoin als de altcoins. Om 12 uur vanmiddag volgt een technische analyse van bitcoin, verzorgd door Altcoinbase.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...