Dreiging met bomexplosie na niet betalen Bitcoin (BTC) als losgeld

955 totale weergaven

Overheidsautoriteiten op het Japanse eiland Hokkaido hebben een bommelding ontvangen nadat men niet inging op een losgeld eis in Bitcoin (BTC), zo meldt Decrypt.

Ze baseren zich op een nieuwsbericht van onder meer de Japanse site FNN.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) als losgeld

Het gaat om een overheidsgebouw gelegen in Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan met Sapporo als hoofdstad. Deze woensdag ontvingen overheidsofficials een verontrustende bommelding.

De anonieme beller claimde dat er een bom was geplaatst op de tweede verdieping van het gebouw. De melder stuurde ook op 4(!) dagen achtereen een email met dezelfde melding.

De beller eiste Bitcoin, die op woensdag 12 uur ’s middags Japanse tijd voldaan moest zijn. Werd deze Bitcoin niet overgemaakt, dan zou de bom tot ontploffing komen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Hij explodeert rond 12 uur ’s middags'[/penci_blockquote]

De autoriteiten hebben besloten om niets over te maken, maar er gebeurde niets. Geen explosie nadat de deadline afliep.

Oekraïne

Bij een ander incident deze week dreigde een aantal man een gebouw in Kiev op te blazen. De eis was 50 Bitcoin, omgerekend ~470.000 euro tegen de huidige prijs.

Autoriteiten waren er echter snel bij en wisten twee mannen te arresteren die achter de dreiging zaten. Ze onderzoeken nu verder de zaak.

In februari werd Nederland opgeschikt door een aantal bombrieven waarbij Bitcoin is geëist. Zowel in Amsterdam als in Kerkrade ontploften bombrieven.

Het eisen van Bitcoin als losgeld is eerder regel dan uitzondering. Ook omdat er meer risico ligt in het fysiek neerleggen van een bombrief dan wel bom.

Normaliter kiezen hackers voor een puur digitale strategie. Bijvoorbeeld een phishing-strategie zoals bij de beruchte Twitter-hack of neppe Bitcoin advertenties op sociale media. Facebook gaat in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten de strijd daarmee aan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsJapan

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...