Boete van $60 miljoen voor Bitcoin mixer voor doorsluizen van betalingen

920 totale weergaven

Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) heeft gisteren een boete van $60 miljoen opgelegd aan Larry Dean Harmon. Hij bood jaren lang Bitcoin (BTC) mixers aan en zou daarmee de Amerikaanse Bank Secrecy Act hebben geschonden.

Bitcoin minxers

Harmon werd in februari aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het exploiteren van Helix. Dit was een manier om privacy van Bitcoin te vergroten, een tool die vooral op het Dark Net populair zou zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een mixer gooi je als het ware jouw BTC op een hoop met die van andere mensen, en hussel je zo de herkomst door elkaar. Betalingen zijn daarmee moeilijker terug te herleiden naar een identiteit en afkomst en dus biedt het extra privacy.

Volgens documenten die de FinCEN maandag publiceerde, hebben ze “tussen juni 2014 en december 2017 minstens 356.000 Bitcoin transacties geïdentificeerd via Helix.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De heer Harmon, die bezig was met Helix en Coin Ninja, opereerde als een wisselkantoor van inwisselbare virtuele valuta, door Bitcoin op verschillende manieren te accepteren en te verzenden.

Van juni 2014 tot december 2017 voerde Helix meer dan 1.225.000 transacties van klanten uit. De wallet adressen hebben meer dan $311 miljoen dollar hebben verzonden of ontvangen. “[/penci_blockquote]

Vervolgens heeft FinCEN ten minste 356.000 Bitcoin transacties kunnen identificeren. Harmon boodt Helix als mixer of tumbler aan, en promootte het op het Dark Web. Later richtte hij ook nog Coin Ninja op, waarmee hij als CEO hetzeflde deed als met Helix.

Aanklacht overtreden witwasregels

De aanklacht is dat Harmon moedwillig de regels van de Bank Secrecy Act heeft geschonden. Hij registreerde zich niet als Money Services Business (MSB) en lapte daarmee de anti-witwasregels aan zijn laars. Hij had verdachte activiteiten moeten melden.

Daarmee is dit de eerste sanctie (een boete van $60 miljoen) die de FinCEN op Bitcoin mixers oplegt. De zaak van Harmon is opmerkelijk: het de eerste keer is dat het Amerikaanse ministerie van Justitie het mixen van bitcoin expliciet een ‘misdaad’ noemt.

Bovendien beweert de FinCEN ook dat “Harmon actief de klantinformatie die hij verzamelde heeft verwijderd”, zelfs wanneer hij contact had met “drugshandelaren, vervalsers en fraudeurs”.

Saillant detail: Harmon is ook oprichter van Dropbit, een mobiele wallet om Bitcoin (BTC) op te slaan en te versturen. In februari berichtten we al over de arrestatie van de Amerikaan.

Industrie op scherp gezet

Waar de CFTC de beurzen op scherp heeft gezet na de aanklacht tegen BitMEX, is het de FinCEN die de privacy kant van Bitcoin met de beide benen op de grond zet.

Europol zette eerder de privacy wallets Samourai en Wasabi op de lijst met ’top bedreigingen’. Maar er zijn nog veel meer privacy tools en mixers die nu misschien wel in de problemen gaan komen. Stephend Palley noemt het zelfs het ‘zwaard van Damocles’ dat boven de industrie hangt.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Aan de andere kant zijn de banken ook niet zulke lieverdjes. Gelekte documenten van deze zelfde FinCEN, lieten ons een aantal weken geleden zien dat de banken voor $2000 miljard aan betalingen hadden doorgesluisd. Onder andere de ING dook meerdere malen op in het onderzoek.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC