Bitcoin opslagservice BitGo breidt uit naar Duitsland en Zwitserland

325 totale weergaven

Bitcoin opslagservice BitGo breidt haar activiteiten uit in Europa, in Duitsland en Zwitserland om precies te zijn. Dat maakt de Amerikaanse firma vandaag bekend.

Bitcoin (BTC) opslagservices

BitGo biedt een dienst aan voor het veilig opslaan van cryptovaluta (en haar private keys). Bitcoin en andere crypto zijn offline (cold storage) en verzekerd opgeslagen, vergelijkbaar met goud in een kluis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het nieuws komt op een opvallend moment: dit weekend werd bekend dat circa veertig Duitse banken een licentie aanvragen voor het handelen in en het opslaan van bitcoins. In vakjargon ook 'custody' genoemd, een markt die het Nederlandse ING ook wilt betreden.

Eind vorig jaar gaven de Rabobank en de ABN AMRO aan voorlopig van de bitcoin handel af te zien.

Custody is een internationale business, maar voornamelijk gedomineerd door spelers uit de VS. Denk daarbij aan namen zoals Fidelity, Coinbase, Bakkt en Gemini.

Professionele partijen vinden het nu eenmaal prettig om met gelijkgestemden (uit de financiële wereld) zaken te doen. Vaak verspreiden partijen het risico. Galaxy Digital van Mike Novogratz laat zijn cryptovaluta opslaan door zowel Fidelity als Bakkt.

BitGo

Ook specialist BitGo timmert al jaren aan de weg. De firma uit San Francisco geldt als één van de grootste custodians met gemiddeld 15 miljard dollar dat elke maand offline ligt opgeslagen.

Vorige week maakte het bedrijf nog bekend dat klanten direct vanuit cold storage kunnen handelen.

Nu breekt het nieuws dat de Amerikanen hun vleugels uitslaan op de Europese markt. BitGo Gmbh valt onder toezicht van de Zwitserse Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

Dochtermaatschappij BitGo Deutschland GmbH gaat in november een licentie aanvragen voor de Duitse markt. De concurrentie zal op deze markten fors gaan toenemen.

Volgens CEO Mike Belshe zijn beide markten van 'groot belang' om een business rondom digitale assets te laten groeien.

Duitsland en 'custodial' bitcoin

In Duitsland mogen banken en verzekeraars vanaf 1 januari 2020 bitcoin verkopen en opslaan. Ze hebben daarvoor wel een aparte licentie nodig. In Nederland is er sprake van een registratie. Veertig banken in Duitsland pakken die handschoen op.

Maar het leidt ook tot buitenlandse toetreders zoals BitGo.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Mike Belshe, CEO BitGo"]'Duitsland is leidend als het aankomt op het integreren van nieuwe financiële regels vanuit Europa. Het land is een traditionele finance hub en sinds de adoptie van de nieuwe AMLD5 regels een belangrijke markt'.

'Zwitserland heeft al een compleet ecosysteem ontwikkeld voor digitale assets en nieuwe financiële producten'. [/penci_blockquote]

Duitsland en Zwitserland zijn onderdeel van een 'wereldwijde groeistrategie'. Het is vooralsnog onduidelijk of Nederland daar ook toebehoort. In tegenstelling tot de andere Europese landen heeft ons land de AMLD5-regels nog niet geïmplementeerd. De Eerste Kamer moet daar binnenkort een besluit over nemen.

Laat je cryptomunten beheerd beleggen door Yieldt!

Interview Mike Belshe

We spraken Belshe in 2018 tijdens het Consensus event in Singapore.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...