Bitcoin als “safe haven” is vooral psychologisch, aldus bedenker Bollinger Bands
Bitcoin (BTC) als veilige haven in onzekere tijden is vooral een psychologisch proces. Een geloof en niet zozeer gebaseerd op feiten, aldus John Bollinger, bedenker van de Bollinger Bands, een bekende indicator voor handelaren.
Bitcoin (BTC) als veilige haven
Om misverstanden te voorkomen: Bollinger zelf gelooft in bitcoin als veilige haven. Maar hij was verbaasd dat de cryptomunt toch daalde in het recente tumult op de aandelenbeurzen.
Hij wijt de daling van de koers aan de paniek die is ontstaan van het Coronavirus, die de ziekte COVID-19. Want hij had namelijk verwacht dat de koers stabiel zou blijven en niet zou dalen, zo zegt hij op Twitter.
Om daar in een andere tweet aan toe te voegen:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Safe-haven-ness gaat om perceptie en niet om feiten. Zodra een groep een asset aanwijst als safe haven, dan is het dat voor hen. Het is een compleet psychologisch proces’.[/penci_blockquote]
‘Safe-haven-ish”
De bitcoin koers heeft de afgelopen dertig dagen 20% van haar waarde ingeleverd, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Coinpaprika. In absolute zin gaat het om circa $2.000.
Op 10 februari stond de koers op $9.838, terwijl de koers op moment van schrijven bij $7.800 schommelt.
Jeroen Blokland, econoom bij Robeco, nam eerder dit jaar het woord “safe haven-ish” in de mond, maar hij wees er dit weekend (ook) op dat bitcoin deze titel niet waarmaakt.
#Bitcoin down more than USD 800! #notasafehavenasset pic.twitter.com/1nKqket3sX
— jeroen blokland (@jsblokland) March 8, 2020
In een eigen poll op Twitter, met bijna 2.400 deelnemers, komt goud en Amerikaanse staatspapieren, gunstig uit de bus als “safe haven asset”.
Ook de Amerikaanse investeerder Alex Krüger sluit zich bij dat narratief aan van Blokland.
The $BTC outlook is extremely uncertain in this market environment. https://t.co/xi1CSrVBha
— Alex Krüger (@krugermacro) March 10, 2020
Bijdrukken euro en dollar
Bitcoin is een betaal – en spaartechnologie en bedoeld als alternatief voor het huidige monetaire stelsel.
Zodra beleggers meer geloof krijgen in bitcoin als spaartechnologie, kan ook deze asset – ongewild – uitgroeien tot een veilige haven voor investeerders.
Volgens Mike Novogratz van Galaxy Digital en Ari Paul van BlockTowerCapital is nog veel te vroeg om te oordelen of bitcoin wel functioneert als veilige haven.
In hun ogen is het bijdrukken van fiat valuta juist een “bullish signaal” voor bitcoin.
Is #bitcoin’s store of value use-case broken after its big break from bonds and gold? $btc@AriDavidPaul weighs in:
— TD Ameritrade Network (@TDANetwork) March 10, 2020
Lees ook – Bitcoin (BTC) als ‘safe haven’ op financiële markten, past die rol wel?
Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.