‘Bitcoin naar $90.000 in 2024 wegens schaarste’, aldus Beierse bank in rapport
Schaarser dan goud en zilver én digitaal te versturen via internet, radiogolf en satelliet zonder derde partij?
Ja, dat is de belofte van bitcoin (BTC) in ieder geval.
Die belofte raakt deels bewaarheid, want de fundamentele eigenschappen van het netwerk staan er goed voor (hashrate, aantal transacties, transactietarief, red.) en de ‘hardheid’ van bitcoin als asset neemt de komende jaren naar verwachting ook toe.
Of zich dat ook vertaalt in een hogere prijs, blijft koffiedik kijken. Niettemin kunnen we op basis van het stock-to-flow model wel een voorspelling doen.
Bitcoin proof-of-work
Maar eerst een beetje uitleg over hoe ingenieus Satoshi Nakamoto het bitcoin ecosysteem heeft opgetuigd.
Bitcoin heeft een aantal unieke eigenschappen, want het is o.a. schaars, digitaal, veilig en decentraal. Het maximale aantal bitcoin is 21 miljoen stuks. Niets meer en niets minder.
De asset heeft een zeer lage inflatiegraad. Zie de onderstaande grafiek met de monetaire inflatie van bitcoin.
Het ‘systeem’ zit zo in elkaar dat er elke tien minuten een nieuw block bijkomt. Met een nieuw block heeft een miner zijn proof-of-work geleverd.
Bij het vinden van een nieuw block krijgt de miner een beloning, de block reward.
De inkomsten van een miner bestaan uit transactiefees die gebruikers afrekenen om van het netwerk gebruik te maken.
De vette vis is echter de nieuwe gecreëerde bitcoin in een nieuw block (ook wel subsidie genoemd, red.), die de miner eveneens ontvangt.
Dit model is echter niet statisch. Zoals op de bovenstaande grafiek is te zien, neemt de curve van het aantal nieuwe bitcoins af. We kunnen dus zeggen dat bitcoin in een steeds minder snel tempo in circulatie komt.
De verklaring hiervoor zijn de halvings die elke vier jaar na 210.000 blocks plaatsvinden.
Er zijn al twee halving events geweest in 2012 en 2016. Dat heeft de initiële subsidie van 50 BTC (in twee events) gevierendeeld naar de huidige subsidie van 12,5 BTC.
Spannend, want in april of mei 2020 vindt weer de volgende halving plaats: de block reward halveert dan van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Kortom, nog minder nieuwe BTC op de markt.
Bitcoin schaarste, stock-to-flow en PlanB
Het is dit schaarstemodel dat ook de aandacht trok van de anonieme Nederlandse kwantitatieve marktonderzoeker (‘quant’) PlanB.
Hij heeft een statistisch bewezen analysemodel bedacht om de prijsontwikkeling van een schaars preciezer te kunnen bepalen.
In dit geval bitcoin, maar het model werkt ook op goud en zilver, wat weer in het voordeel spreekt van dit in maart geïntroduceerde stock-to-flow-model (SF).
Ter verduidelijking: de term SF is niet door PlanB bedacht, maar is eerder gebruikt door o.a. Saifedean Ammous, de auteur van de Bitcoin Standard.
PlanB is wél de eerste die een model heeft ontworpen om de (toekomstige) prijs van bitcoin te kunnen bepalen.
Zoals gezegd is SF een graadmeter om de schaarste van een bepaald goed te meten. En simpel gezegd is schaarste zeer bepalend voor de prijsontwikkeling van een asset.
De komende zeven tot acht maanden zijn bepalend voor de waarde van bitcoin als we het model van PlanB moeten geloven.
Allereerst halveert het aantal nieuwe bitcoin (‘flow’) na mei 2020. Dat betekent dat na mei 2020 het aantal nieuwe bitcoin (‘flow’) minder dan 2% van de totaal circulerende bitcoin (‘stock’) zal zijn.
Het van de variabele ‘flow’ in het model neemt dus af de komende jaren.
De bovenstaande grafiek kort uitgelegd. De marktwaarde (market cap) van bitcoin en S/F is tegen een maandelijkse schaal op een puntenlijn gelegd (periode december 2009 t/m februari 2019).
Nota bene: de circa één miljoen BTC die zijn ‘verloren’ zijn buiten het model gelaten.
Uit het model bewijst PlanB een statistisch verband tussen SF en marktwaarde (95% bij de regressieanalyse).
Met dit theoretische model bewijst PlanB dat schaarste de dominante prijsdrijver voor bitcoin is.
Als we nu een waarde aan ‘schaarste’ moeten hangen, is dat een SF van 25. Na de halving van 2020 neemt de schaarst toe en komt de waarde tussen 50 en 53 uit.
Ter vergelijking: goud heeft SF van 62 en is daarmee een schaarser, ‘harder’ goed dan bitcoin.
Met de halving van 2024 moet bitcoin die ‘achterstand’ gaan goedmaken. Sterker nog, dan is de hardheid van bitcoin de ‘100’ misschien wel gepasseerd.
When moon?
PlanB heeft ook kraakhelder de bitcoin prijs (dus niet de asset, maar de prijs) tegen het SF-model aangehouden.
Het prijsmodel is geplot op basis van het SF ratio (zwarte lijn) en de actuele prijs. De gekleurde bolletjes zijn het aantal gedolven blokken per maand.
De output varieert nog per maand door variabele bloktijden, want niet perse elke tien minuten is een nieuw block gevonden.
Kijken we naar de prijs, dan komt PlanB in zijn model uit bij $55.000 per stuk, gebaseerd op een market cap van $1.000 miljard.
Ter vergelijking: de market cap ligt nu op $146 miljard en de prijs per stuk op iets meer dan $8.000.
Kortom, de prijs moet nog 700% stijgen de komende acht maanden tot mei 2020.
PlanB ziet de prijs stijgen doordat nieuw geld bitcoin gaat ontdekken. Dat kapitaal komt uit diverse hoeken:
Beierse bank raakt geïnspireerd: bitcoin naar $90.000
Het artikel van PlanB is al in diverse talen vertaald en het model is ook doordrongen tot een aantal bankiers uit Beieren, de rijkste deelstaat van Duitsland.
De bank BayernLB, voor driekwart in handen van de staat Beieren, voorspelt in een trendrapport (PDF) dat bitcoin ‘uiteindelijk’ een prijs van $90.000 per stuk bereikt, zo meldt Trustnodes.
De bankiers vertalen schaarste als ‘hardheid’. Hoe schaarser een asset, hoe ‘harder’ een asset en hoe waardevoller een asset.
Een van de uitvindingen van Satoshi Nakomoto die zij zeer ingenieus vinden is de difficulty rate van het mining algoritme.
Zodra de rekenkracht toeneemt, gaat de difficulty rate zich aanpassen (elke twee weken past deze moeilijkheid zich aan, red.) naar boven. Neemt de rekenkracht af, dan neemt (gradueel) ook de difficulty af.
Dat betekent dat miners gemakkelijker hun block reward kunnen verdienen.
Hoe is de bovenstaande grafiek te verklaren?
De blauwe puntjes dicht tegen de lijn aan geven een sterk verband aan tussen de marktwaarde (market cap van bitcoin) en de stock-to-flow ratio.
De edelmetalen boven de regressielijn tonen aan dat de marktwaarde vooral is gebaseerd op hun gebruik (als metaal in de industrie bijvoorbeeld).
Bij zowel goud en bitcoin ligt die verhouding juist andersom. De kern van de asset is store of value, een oppotmiddel, in plaats van een betaalmiddel in een draaiende economie.
Volgen we het SF-model van PlanB, dan klimt bitcoin op de regressielijn na de komende halvings in 2020 en 2024.
De onderzoekers hebben in dit rapport de lijn doorgetrokken naar de halving van 2024 en komen dan uit bij een prijs van $90.000 per stuk. 1125%, ruim 11 keer zo hoog, dan de huidige prijs, wat bijna niet voor te stellen is.
In 2024 kán bitcoin dus de positie van goud overnemen als ‘hardste’ vorm van geld.
Prijsvoorspellingen zoals deze komen natuurlijk met een enorme bijsluiter.
Hoe solide een theoretisch model ook in elkaar steekt, niemand kan precies voorspellen hoe de prijs van een asset zich gaat ontwikkelen. Investeren in bitcoin blijft gezien de volatiliteit zéér risicovol.