Bitcoin Stijgt, maar Miners zien Rode Cijfers: Wat Gaat Er Mis?

1183 totale weergaven
Bitcoin miner

De afgelopen zes maanden waren best pittig voor Bitcoin-miners. Ze zagen hun inkomsten met meer dan 30% kelderen, met een flinke duik van 270 miljoen dollar alleen al tussen oktober en november. Websites als Bitcoin.com wijzen naar verschillende boosdoeners voor deze tegenvaller: de grillige prijsschommelingen van Bitcoin, steeds meer concurrentie in de mijnbouw en natuurlijk de stijgende energierekeningen.

De stijging van Bitcoin

Het is extra wrang omdat de Bitcoin zelf wel wat opkrabbelde. Van een schamele 20.000 dollar in maart klom de munt naar zo’n 38.000 dollar op 1 december 2023. Maar helaas, dat betekende niet dat de miners ook meer in het laatje kregen. Sterker nog, in november was hun inkomst minder dan in januari, toen ze nog 918,8 miljoen dollar binnenhaalden. Er was wel een klein lichtpuntje in oktober, toen de inkomsten even opveerden. Maar al met al was 2023 geen jaar om over naar huis te schrijven voor de Bitcoin-miners. Hun inkomsten bleven maar dalen.

Redenen van lagere opbrengst voor miners

Volgens analisten worden de dalende opbrengsten toegeschreven aan verschillende factoren. De volatiliteit van de Bitcoin-prijs, toegenomen concurrentie, en hogere elektriciteitsprijzen spelen hierin een belangrijke rol. Alice Leetham, een analist bij Banklesstimes, benadrukt dat deze neerwaartse trend wijdverbreide interesse en zorgen heeft gewekt binnen de cryptogemeenschap.

Een eerder rapport van Galaxy wijst op de ‘ongelooflijke toename van de netwerkhashrate in de eerste helft van het jaar’ als een belangrijke oorzaak voor de daling van de inkomsten. Deze toename van de hashrate is het resultaat van verbeterde mining-economie, een overschot aan tweedehands ASICs op de secundaire markt, en het in gebruik nemen van nieuwe generatie mining rigs. Andere publicaties geven aan dat de stijging van de energieprijzen ook heeft bijgedragen aan de daling van de inkomsten van miners.

De enige afwijking van deze dalende trend was in oktober, toen miners de op een na hoogste maandelijkse verdiensten van 2023 behaalden met 885 miljoen dollar. Dit toont de complexiteit en dynamiek van de cryptomarkt en de factoren die de inkomsten van miners beïnvloeden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...