Bitcoin betalingen kosten gemiddeld $6, toename van 231% in vier dagen

851 totale weergaven

De transactiekosten van Bitcoin stegen afgelopen donderdag naar het hun hoogste niveau sinds augustus. Als betalingen nog een klein beetje duurder worden, moeten we de vergelijking gaan maken met begin 2018, toen de Bitcoin-mania het hoogtepunt bereikte.

Bitcoin transactiekosten

De laatste dagen zitten de transactiekosten weer flink in de lift. Op BitInfoCharts kun je aflezen hoe dit er de laatste tijd aan toe ging.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De laatste vier dagen hebben we te maken met een plotselinge piek, een stijging van 231%. Het is natuurlijk het resultaat van de prijsstijging van Bitcoin. Men wordt actief en doet meer on-chain transacties, bijvoorbeeld van en naar beurzen.

Bitcoin betalingen kosten gemiddeld $6, toename van 231% in vier dagen

Afgelopen donderdag kostte het gemiddeld $6,3 om een transactie in de Bitcoin blockchain te krijgen. De kosten waren sinds begin augustus niet meer zo hoog geweest. Gisteren daalden deze kosten gemiddeld naar $5,7.

Als we naar de grafiek kijken, is de huidige situatie te vergelijken met augustus en mei 2020, juli 2019 en juni 2018. Destijds rezen de kosten níet verder de pan uit. Dit gebeurde eind 2017 wél, tot wel gemiddeld meer dan $50 per transactie. Als je de laatste drie jaar vergelijkt met 2017, valt het nu allemaal nog wel mee.

Bitcoin betalingen kosten gemiddeld $6, toename van 231% in vier dagen

Volle mempool

De kosten van Bitcoin lopen op door een aantal parameters van het protocol:

De combinatie van deze factoren zorgt er voor dat de betalingen met de hoogste transactiekosten voorrang genieten. Als het aantal transacties toeneemt (door bijvoorbeeld een prijsstijging) raakt de mempool voller. Dat is ook goed te zien in onderstaande afbeelding.

Overigens: Bitcoin betalingen hoeven niet per se duur te zijn. Je kunt allerlei on-chain trucjes (zoals ) gebruiken om toch op kosten te kunnen besparen. En als je geen haast hebt, kun je ook 1sat/byte aan de betaling meegeven.

Bitcoin betalingen kosten gemiddeld $6, toename van 231% in vier dagen

Daarnaast bestaat er ook een tweede laag bovenop Bitcoin: het Lightning Netwerk. Hiermee kun je snel en goedkope betalingen doen. THNDR Games is hiervan een schoolvoorbeeld.

Met hun mobiele Lightning game verzorgden ze al meer dan 150.000 transacties voor gemiddeld 0,59 sats per betaling (0,00064 euro).

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC