Britse Hof liet 785.000 euro aan bitcoin bevriezen in afpersingszaak

1160 totale weergaven
|

Het Britse Hooggerechtshof heeft in december 865.000 dollar (785.000 euro) aan bitcoin (BTC) laten bevriezen in een afpersingszaak. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die het hof deze maand heeft vrijgegeven. De hackers wilden namelijk hun buitgemaakte bitcoin via cryptobeurs Bitfinex verzilveren.

Het is de eerste keer dat het Britse Hof bitcoin erkend als een vorm van bezit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

785.000 euro aan bitcoin

Het is een vrij complexe zaak, waarbij een Canadese verzekeraar eind vorig jaar de dupe is van een ransonware-aanval. Dat is software met het doel een persoon of bedrijf te ‘gijzelen’ en losgeld te eisen.

Bij deze verzekeraar zijn ruim duizend desktop computers en twintig servers door een computervirus besmet geraakt. Zo was het mogelijk om op afstand een malware programma te installeren. Daarmee is bedrijfskritieke data zo versleuteld dat deze onbruikbaar werd.

De hackers eisten hierop $1,2 miljoen aan losgeld om de bestanden weer vrij te geven. Uiteindelijk heeft de verzekeraar van de gedupeerde partij een deal gesloten met de hackers.

Het losgeld van $950.000 aan bitcoin is overgemaakt na het vrijgeven van de data. Het ging destijds om 109.25 bitcoin in totaal. De waarde hiervan is sindsdien met minstens 25% toegenomen.

De verzekeringsfirma ontving 24 uur na het overmaken van de bitcoin een tool om de data te herstellen. Het volledige herstel heeft maar liefst tien werkdagen geduurd.

Blockchain analyse

Als tegenmaatregel is het blockchain analysebedrijf Chainalysis ingehuurd om de route van de ‘losgeld- bitcoins’ te volgen. Daaruit bleek dat 96 BTC te zijn witgewassen via cryptobeurs Bitfinex.

Het Hof heeft Bitfinex in december verzocht om de bitcoin te bevriezen en de houder ervan bekend te maken.

Bitfinex wil niet expliciet zeggen of de 96 BTC onderschept is en de houder bekend is gemaakt. Niettemin zegt diens advocaat tegen diverse media in een summiere verklaring:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitfinex heeft een robuust IT-systeem om handhavende instanties te helpen. In dit geval hebben we geholpen om de bitcoin van de eisende partij te traceren’.[/penci_blockquote]

Volgens een bericht van New Money Review is de zaak nog steeds gaande. De advocaat van de verzekeraar kondigt verdere gerechtelijke stappen aan, in navolging van deze maatregel van het Hof.

Bitcoin en ransomware

Ransonware is een geëigend middel voor criminelen om losgeld te innen. Daarbij zijn bedrijven in toenemende mate een doel. Begin december 2019 heeft het Texaanse bedrijf CyrusOne $600.000 aan BTC aan losgeld afgerekend.

In juni 2019 wisten hackers een systeem van een overheidsdienst in het Amerikaanse Florida plat te leggen. De staat ging toen ook over tot betaling van $600.000 in bitcoin. In een aantal gevallen blijkt het voor hackers een geslaagde strategie om bitcoin te innen.

Pseudo-anoniem vs privé

Zoals bekend zijn transacties op het bitcoin netwerk pseudo-anoniem. Zowel het bedrijfsleven als overheden hebben steeds meer instrumenten in handen om een persoon te koppelen aan een bitcoin adres.

Doordat in Europa en wereldwijd anti-witwasregels van kracht zijn, zijn cryptobeurzen bij wet verplicht om klantendata te delen met overheidsdiensten. In de bitcoin community is hierop een tegenbeweging om ‘non-custodial’ bitcoin te verzamelen: bitcoin waarvoor het delen van je privé gegevens niet nodig is.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...