Bitcoinplatform Bakkt wil graag een crypto-licentie van staat New York

Crypto update – De eigenaren achter het toekomstige bitcoinplatform Bakkt willen graag een handelslicentie van de New York Department of Financial Services (NYDFS). Met deze nieuwe stap voert de Intercontinental Exchange (ICE) de druk op de Amerikaanse regelgever CFTC op. ICE is ook eigenaar van de New York Stock Exchange. Nog voor de zomer moet Bakkt ‘live’ gaan.

Lees ook – Gaat het bitcoin futuresplatform Bakkt binnenkort live?

Grote namen

Het plan is om een sterk gereguleerd bitcoin-ecosysteem te creëren dat pensioenfondsen, endowments en andere instellingen over de streep moet trekken om in bitcoin te investeren. Verschil met bijvoorbeeld een CME: je krijgt uitbetaald in BTC en niet in dollars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook moet het gemakkelijker worden voor consumenten om producten af te rekenen met cryptovaluta. In augustus vorig jaar maakte ICE met veel fanfare bekend dat het Bakkt gaat lanceren. Het gaf daarbij aan dat grote namen waren gestrikt als Starbucks en Microsoft.

Vergunning in New York

De lanceringsdatum voor het Bakkt-project is echter maanden uitgesteld. De reden? De Commodity and Futures Trading Commission (CFTC), de Amerikaanse beurswaakhond, is sceptisch.

De kwestie die de CFTC het meest zorgen baart is hoe de cryptovaluta worden opgeslagen. Consumenten moeten immers worden beschermd tegen mogelijke diefstal en/of marktmanipulatie.

Om het agentschap gerust te stellen overweegt ICE een vergunning aan te vragen bij financiële toezichthouders in New York. Dat biedt Bakkt zelf de mogelijkheid om cryptovaluta van klanten aan te houden, zo geven drie onbekende bronnen tegen Bloomberg aan.

Bakkt CEO Kelly Loeffler, getrouwd met ICE CEO Jeff Sprecher, gaf vorige maand aan dat het bedrijf in gesprek is met de CFTC. Loeffler zei daarbij dat er flinke stappen worden gemaakt om het platform live te krijgen.

Bitcoin-futures

Het in Atlanta gevestigde ICE probeert institutionele beleggers aan te trekken door bitcoin-futures aan te bieden. Die futures onderscheiden zich daarbij van bitcoin-derivaten die reeds worden aangeboden door de CME Group en Cboe Global Markets.

Wanneer Bakkt’s eendaagse contracten aflopen worden ze uitbetaald in bitcoin in plaats van Amerikaanse dollars.

Instellingen zijn nu nog onzeker om bitcoin aan te kopen op de tot op heden niet-gereguleerde platforms. Bakkt’s bitcoin-termijncontract moet het mogelijk maken een veilige manier te bieden in bitcoin te investeren.

Moeilijk proces

Bakkt wil daarbij ook de bitcointransacties in winkels vergemakkelijken. Zo kan het Starbucks een platform bieden, waarbij bitcoin makkelijk om kan worden gezet naar dollars.

Vanuit het perspectief van de CFTC maakt deze doelstelling Bakkt een stuk ingewikkelder dan de bitcoin futures die de CME en Cboe eind 2017 lanceerden.

Maar de CFTC erkent staatsbank- en trustlicenties en kan eisen dat de ICE een lijst van futures opstelt. Bakkt moet daarbij wel eerst toestemming krijgen van het New Yorkse Department of Financial Services – om de tokens in beheer aan te houden.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr / Crypto Dost