Cryptobedrijven halen voor record aan kapitaal op, koers bitcoin lager

ICO’s hebben in de eerste helft van dit jaar voor een recordbedrag aan kapitaal opgehaald. Deze zogenoemde ’initial coin offerings’ leverden 12 miljard dollar op. Vorig jaar bleef de opbrengst voor het gehele jaar nog steken op de 7 miljard dollar. De koers van bitcoin gaat echter weer lager.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin lager

Beleggers laten zich daarmee niet afschrikken door het matige jaar dat de bitcoin tot nu toe beleeft. De prijs van de cryptomunt is sinds begin dit jaar drastisch gedaald. Econoom en investeerder Tuur Demeester denkt dat ondanks zijn positieve outlook voor de lange termijn bitcoin dit jaar geen nieuwe hoogtes aan zal doen.

“Despite an already six month cool-off period, for 2018 we see more sideways and downside potential in the Bitcoin price due to sluggish retail demand, hesitation from institutions, and a current market cap that seems too high relative to on-chain activity”

Outlook

Veel beleggers en adviseurs geven aan dat 5.700 dollar de bodem voor de bitcoin-prijs is voor dit jaar en dat hogere prijzen in het verschiet liggen. Hoewel optimistisch over de lange termijn waarschuwt Demeester voor prijsoptimisme op de korte termijn. Zelfs tijdens seculiere bullmarkten heeft het collectief van economische actoren tijd nodig om de informatie te absorberen die besloten ligt in zijn kenmerkende rally’s met hoge volumes, aldus Demeester.

Al in zijn zogeheten “2018 outlook” gaf hij eind januari aan dat hij van mening was dat de kans groot is dat 2018 een jaar gaat worden van een grote “shake out”. De mensen die echt in crypto’s geloven zullen geïnvesteerd blijven, maar zij die er voor de korte termijn inzitten zullen op de verkoopknop drukken.

Als redenen daarvoor gaf hij aan dat de altcoins zich eerst moeten bewijzen of zij een werkelijke waarde vertegenwoordigen, zullen regelgevende instanties dit jaar moeten gaan verduidelijken hoe zij de markt gaan reguleren, en kent de techniek / het concept de nodige groeipijnen gekeken naar de tekortschietende infrastructuur.

Positief

Wanneer al deze zaken overwonnen zijn, pas dan kan de bitcoin en cryptovalutamarkt zich wederom opmaken voor een rally zoals eerder gezien. Daarbij zeggende: het is alles behalve zeker dat de prijs op de korte termijn nog lager gaat.

In een uitgebreid betoog geeft Demeester onder andere aan dat de prijs al 62 procent lager staat dan haar top in december. Daarnaast spelen er bijzonder veel factoren mee die de koers hoger kunnen zetten.

Zo is er onder meer de bitcoin dominantie – die constant groeiende is, de Chinese yuan – die sinds maart al 8 procent daalde ten opzichte van de dollar waardoor Chinezen in bitcoin kunnen vluchten, en een mogelijke Bitcoin ETF die doorgang zou kunnen vinden.

Vooral die Bitcoin ETF zou een enorm bullish signaal kunnen geven voor de bitcoin. Echter is Demeester van mening dat deze pas volgend jaar zijn intrede zal doen. Op de korte termijn dus toch weer wat negatief sentiment dat de markt zal moeten verwerken.

Bronnen: Medium, Bloomberg

Foto: Flickr / nikotechburg

Inschrijven nieuwsbrief