Beleggingsexpert Maarten Verheyen (Traders-Only): “Loskoppeling goud van geldsysteem grove fout”
We spreken belegger en serie-ondernemer Maarten Verheyen over de volgens hem aankomende crisis, schulden, veilige havens als goud en zilver en uiteraard bitcoin en de cryptomarkt. In deel twee doet Verheyen zijn portefeuille uit de doeken, hebben we het over STO’s, hoe netjes Nederland zich op heeft gemaakt voor een volgende crisis en legt hij uit wat er voor nodig is om hem wederom in de cryptomarkt te laten investeren.
Wat vind je van de huidige staat van de wereld? Afnemend politiek vertrouwen en toegenomen sociale onrust?
MV: “De verhalen gaan dat mensen in Frankrijk twee banen hebben en niet kunnen rondkomen. Of dat nu klopt of niet, laten we in het midden. Hoe kan dat? In eerste instantie, omdat men de benzine niet meer kan betalen omdat de overheid er zoveel accijnzen op heft. Daarnaast: als je in België een inkomen hebt van zeg 2.000 euro bruto, dan kost dat de werkgever 4.500 euro per maand. Dat komt erop neer dat ik als werkgever mijn werknemer hard ga laten werken om die 4.500 terug te verdienen, en uiteraard het liefst nog wat extra’s. Ik moet er ook wat op verdienen.
Maar van die 4.500 euro aan waarde die jij als werknemer op moet leveren krijg jij 1.500 euro op je rekening. Met die 4.500 euro zou je uiteraard heel comfortabel kunnen leven. Maar 1500 euro is een heel ander verhaal. Het probleem dus: de overheid die met het leeuwendeel van jouw “waarde” gaat lopen.”
Dus de belastingen zijn het probleem?
MV: “Absoluut. Maar het kan ook niet anders. In België en Frankrijk heeft de overheid zoveel schulden, dat moet ergens worden vandaan komen. Het volk trekt het echter niet meer dus dat dit nu gaande is mag naar mijn inzicht niet verwonderlijk heten.”
In de VS heb je de libertarische stroming, die cryptovaluta interessant vinden. Hoe zie je dat?
MV: “Ik denk dat bitcoin daarvan kan profiteren. Als mensen zeggen “wij geloven de overheid niet meer en de valuta die de overheid ons opdringt en wij gaan voor crypto, een ander systeem”, dan zou bitcoin prima weer richting de 20.000 dollar kunnen. Dan is het ook mogelijk dat daar ook werkelijk een economie in ontstaat. Tot op de dag van vandaag zagen we eigenlijk alleen maar speculatie. Maar mochten zij de kar gaan trekken dan zien we ook echt een economie waarin mensen geld verdienen in bitcoin en ook daadwerkelijk uitgeven in bitcoin.
Is dat een plausibel scenario?
MV: “Dat denk ik wel. Maar dat gaat uiteraard wel een flink gevecht zijn. De overheid zal dat niet zomaar laten gebeuren. Overigens denk ik niet dat overheden goed in kaart hebben dat dat een gevaar vormt. Het zou mij verbazen dat de overheid een keer op voorhand iets inschat. Dat zou een unicum zijn.”
80% van centrale banken overweegt een eigen cryptovaluta. Hoe beoordeel je dat?
MV: “Dat kunnen ze dan uiteraard gaan gebruiken als een soort van reset. Kijk, het probleem is dat op spaarrekeningen heel veel geld staat, wat dan weer uitgeleend is aan mensen die dat niet kunnen terugbetalen. Wat wij aanhouden bij de bank zijn eigenlijk schulden. Maar ze kunnen gemakkelijk zeggen: we zetten dat allemaal om in een soort van crypto en converteren die schulden naar “basisgelden”, in centrale bank termen. Maar dat geeft natuurlijk een gigantische devaluatie. Het zou uiteraard een mooi verhaal zijn dat ze kunnen verkopen aan de bevolking. Zo van: “Kijk, we hebben uw geld wederom gered. U krijgt vanaf nu allemaal digitaal geld.” De inflatie, tja die komt dan uiteraard later weer.”
Is er ooit een fout gemaakt om goud los te koppelen van het geldsysteem?
MV: “Dat gaan we de komende vijf jaar wel als een fout ervaren denk ik. Het heeft de hele kredietopbouw mogelijk gemaakt. Hadden we dat niet gedaan dan hadden we nu niet het probleem van die gigantische schulden. Aan de andere kant hadden we dan ook niet de economische groei gezien die we nu wel hebben gezien. Het is misschien beter om wat minder of in ieder geval meer duurzame groei te creëren.
In Nederland hebben ze het wel heel goed gedaan. Zij zijn een beetje klaar voor de crisis denk ik. Nederlanders zijn dan wel heel kritisch maar in vergelijking met andere landen hebben ze het heel goed gedaan. Kijk eens naar België, daar is net als in Frankrijk en Italië geen euro bespaard. Schulden blijven maar oplopen. Griekenland heeft dat dan wel gedaan maar dat was uiteraard niet uit vrije wil. In Nederland is dat wel. Besparingen zijn doorgevoerd voordat het probleem uit de hand heeft kunnen lopen. Nederland heeft daarom nu een overheidsschuld van 40 procent schat ik zo. Voor Europese begrippen is dat bijzonder laag.”
Wat zie jij als grote nadeel van de huidige cryptowereld?
MV: “Cryptovaluta hebben in huidige vorm verschillende nadelen. Vooral omdat het decentraal is en er daarom niet een visie is. Vandaar ook die constante gevechten tussen verschillende groepen binnen de cryptowereld. Dat doet de zaak natuurlijk weinig goed. Het is voor de buitenwereld een constant gevecht en iedere munt noemt een andere munt alweer gauw een scam. Dat doet het vertrouwen natuurlijk weinig goed.”
Hoe zie je de opkomst van de STO’s, het digitaliseren van aandelen of vaste activa?
MV: “Dat is gemakkelijk om te doen dus het lijkt me heel zinvol. Het is ook een veel efficiënter systeem naar mijn idee. Veel goedkoper. Goed is dat men daarvoor in Nederland dan ook weer open staat. In België is zoiets gewoon niet mogelijk.”
Wat voorzie je voor 2019? Stel ik heb 100 euro, waar zou ik dan volgens jou in moeten beleggen?
MV: “Gekeken naar mijn eigen portfolio dan heb ik zo’n 50 procent in cash. Geld dat aan de zijlijn staat. Pak je dan die andere 50 procent en stel dat dat 100 euro betreft dan zit ik nu ongeveer 10 euro in rhodium, een edelmetaal dat gebruikt wordt in katalysatoren voor auto’s. Daar is nog geen alternatief voor en betreft ook een heel kleine markt. Rhodium is eigenlijk een beetje samen te voegen met platina, maar de platinaproductie ligt steeds moeilijker. De meeste mijnbouw daarvan is in Zuid-Afrika, wat een zeer instabiel land mag heten gekeken naar mijnbouw. Daarnaast draaien veel van die mijnen met verlies. En rhodium heeft het daarbij de afgelopen tijd al vrij goed gedaan.
Dus 10 euro rhodium. Platina heb ik ook ongeveer 5 euro. Zilver waarschijnlijk 20 euro. Goud iets van 10 euro. En de rest zijn mijnbouwaandelen. 20 euro ongeveer in uranium. Ik ben ook wel een agressieve belegger gekeken naar deze cijfers, eigenlijk volledig in de edelmetalen en de mijnbouwsector. Mijn fysieke posities in edelmetalen blijft daarbij gewoon liggen. In de mijnbouwaandelen handel ik wel actief.”
Wat zou voor jou een reden zijn om toch in de crypto getrokken te worden?
MV: “Dat probeer ik me de laatste vijf jaar ook te bedenken. Ik ben eerder ingestapt tegen honderd dollar en weer uitgestapt. Dat gaf een leuke winst maar ik heb uiteraard niet kunnen profiteren van de piek op 20.000 dollar. Ik ben al veel eerder uitgestapt. Vorig jaar was uiteraard een gigantische bubbel. Veel groter dan de internetbubbel en de gekste toestanden die ik ooit als belegger heb gezien. Dergelijke bubbels komen niet zo snel meer terug.
Maar gekeken naar de internetbubbel dan zijn de grote namen daarna pas opgestaan. Een Facebook. Een Google. Ik probeer me vooral het beeld te vormen wat dat in dit geval zou kunnen zijn. Daarom denk ik vooral dat een focus op toepassingen nodig is. Toepassingen die mensen ernaartoe trekt. Voorlopig is dat gewoon nog niet het geval maar daar ben ik wel naar op zoek. Het andere scenario wat eerder besproken was is ook mogelijk. Dat na een crisis crypto als nieuw systeem geïntroduceerd wordt. Maar dat is absoluut koffiedik kijken.”