3 finance blockchain-startups om te volgen: Lendingblock (LND), Polymath (POLY) en Digitex (DGTX)

1147 totale weergaven
|

Blockchain gaat – zo goed als zeker – de meeste traditionele bedrijfsmodellen in zowat elke industriesector flink door elkaar schudden. Ik zeg het voorzichtig, omdat deze technologie en cryptocurrencies in de kinderschoenen staan. Er wordt nog heel wat water naar de zee gedragen voordat bedrijven blockchaintechnologie gaan integreren in hun basisprocessen.

Blockchain en kostenverlaging

De in 2017 en 2018 sterk opgekomen ICO-markt ontwikkelt zich zeer traag. Het kost veel tijd om na een blockchainfinanciering (ICO) een technologie op te bouwen. Een voorbeeld is Augur, dat 4 jaar na hun succesvolle ICO nu met een werkend platform komt. Wall Street staat vooralsnog nog aan de zijlijn en het is nog onzeker welke effecten regelgeving van de VS en Europa op deze markt hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar één ding is zeker: bedrijven gaan hun bestaande bedrijfsmodellen vervangen door de blockchaintechnologie zodra ze daar hun kosten mee kunnen verlagen. Dat is een harde economische wet en vroeg of laat gaat dat gebeuren. Een van de sectoren die op de nominatie staat voor disruptie is de finance sector. Dit artikel heeft de volgende insteek: er is geen twijfel over dát de finance sector fors wordt uitgedaagd want goedkoper en effectiever, maar welke niches en bedrijven gaan hierin floreren? We noemen er drie.

1. Lendingblock – van crypto naar crypto kredietverlening

“Lendingblock omschrijft zichzelf als een ketenoverschrijdende professionele handelsbeurs die gespecialiseerd is in leningen van cryptovaluta naar cryptovaluta. Ze willen het bestaande “securities leenmodel overbrengen naar de economie van digitale assets.”

Allereerst kan Lendingblock bogen op een zeer professioneel team met veel ervaring in bankieren en fintech. In tegenstelling tot hun concurrentie zijn ze minder afhankelijk van de gemiddelde retailbelegger waar andere kredietverstrekkers zoals Nexo, Ethlend en Moneytoken zich op richten. Lendingblock richt zich namelijk op de grote vissen zoals hedgefondsen, instellingen en beurzen.

De grootste concurrent is Genesis Capital, een van de grootste institutionele OTC-aanbieders van dit moment. Ook is het de eerste institutionele aanbieder voor het lenen en uitlenen van cryptocurrencies met meer dan 500 miljoen dollar aan leningen op de balans.

Lendingblock heeft als voordeel dat het een digitaal platform is, in tegenstelling tot Genesis Capital dat handmatig is. Dat maakt Lendingblock – op termijn – veel schaalbaarder. Recent zijn beide partijen ook een partnership aangegaan, waarbij Genesis behoort tot de eerste groep testers van de alpha-versie van het platform. De lancering van het volwassen platform staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019. Op dit moment is de market cap van Lendingblock slechts 3 miljoen dollar, mogelijk een interessante koop met veel potentie.

2. Polymath – het ‘Ethereum’ voor security tokens

Polymath wil dé schakel worden tussen Wall Street en de blockchain door een marktplaats te worden voor security tokens oftewel STO‘s. Polymath is een decentrale applicatie (dApp), gebouwd op het ethereum-netwerk. Potentieel is de markt van STO’s duizenden miljarden euro’s waard, als je bedenkt van welke assets er allemaal digitale tokens zijn te maken. Denk aan alle gebouwen ter wereld, of de goudvoorraad, of kostbare kunstwerken die in duizenden aandelen worden verhandeld. En stel je voor dat de banken van Wall Street daarmee aan de gang gaan?

Effecten zijn zwaar gereguleerd. Polymath heeft dit ondervangen door de KYC-procedure en alle wettelijke vereisten in hun eigen Poly token in te bouwen. Polymath wil namelijk alleen zaken doen met geverifieerde en geautoriseerde houders. En daarmee sluiten ze kleinere beleggers van bepaalde landen die niet geaccrediteerd zijn, uit. Tokenhouders van Poly willen – zie ethereum – het liefste zien dat zoveel mogelijk bedrijven hun STO lanceren bij Polymath. Dat drijft de koers van POLY uiteraard omhoog. Polymath biedt alle bedrijven ook een dienst aan waarmee ze helemaal voldoen aan de geldende wet – en regelgeving. In onze ogen staat de koers van Poly er interessant (en ondergewaardeerd) bij.

3. Digitex Futures – een futuresbeurs zonder commissie?

De Amerikaanse futuresmarkt werd geschat in 2017 geschat op een waarde van 27.000 miljard dollar. Wanneer zelfs een deel hiervan in de blockchain terechtkomt…

Een future is een contract om een aandeel of bitcoin te kopen of te verkopen op een bepaalde datum met een afgesproken prijs. Met een futures is het risico groter dan met de aandelenhandel, waardoor de winst of het verlies ook hoger ligt. De prijsvolatiliteit ligt namelijk ook een stuk hoger. De ‘leverage’ of hefboom is ook zeer hoog omdat slechts 10% tot 15% van de waarde op het werkelijke contract wordt gezet. Met de overige 85 tot 90% wordt gespeeld.

Digitex ICO

De ICO van Digitex Futures was in slechts 17 minuten uitverkocht. De verwachtingen zijn dus zeer hooggespannen. In het vierde kwartaal wordt het platform daadwerkelijk gelanceerd. Dan kunnen handelaren transacties doen tegen een commissie van slechts 0%, een noviteit in de financiële wereld. Hoe verdient Digitex dan zijn geld? Ze dekken de kosten door het maken van nieuwe DGTX tokens zodra deze nodig zijn.

Voor de benodigde liquiditeit heeft Digitex ‘market makers’ in de vorm van geautomatiseerde tradingbots die werken om de bied- en spreads aan te scherpen. Deze maken gebruik van een voorraad van 200 miljoen DGTX. Handelaren gaan de DGTX token gebruiken, vasthouden en creëren zo meer vraag naar de token.

Conclusie

Deze drie blockchain startups staan klaar om enkele financiële niches naar zich toe te eigenen. Ze zijn ’trending’ in hun niche en zodra blockchaintechnologie én cryptocurrencies een enorme vlucht gaat krijgen in 2019, dan zijn deze een van de eersten in deze niches die daarvan gaan profiteren in onze ogen.

Disclaimer: Alle bovenstaande opvattingen zijn mijn eigen opvattingen en mogen op geen enkele manier worden opgevat als financieel advies. Iedereen die wil investeren in de cryptomarkt moet zijn eigen onderzoek doen of gebruik maken van de diensten van een volledig gecertificeerde financieel adviseur.

Over de auteur

Laurie Dunn is een Britse cryptojournalist die op onregelmatige basis voor Bitcoin Magazine Nederland schrijft en andere titels zoals Crypto Daily. Hij onderzoekt en schrijft over specifieke blockchainprojecten en heeft een nauwe samenwerking met het project Lendingblock, een van de bedrijven die in dit artikel genoemd worden.

Inschrijven nieuwsbrief


    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...