Deze persoon verloor in 2010 al zijn interesse in bitcoin

402 totale weergaven

Op 29 september 2010 plaatste een gebruiker genaamd Myst op een online forum (BitcoinTalk) een opmerkelijk bericht: ondanks twee pogingen om zich in Bitcoin te verdiepen, verloor hij beide keren zijn interesse. Myst vroeg zich af of er alternatieven waren voor Bitcoin en of deze verbeterd konden worden. Dit bericht geeft een fascinerende inkijk in de vroege dagen van Bitcoin, toen de digitale munt nog in de kinderschoenen stond.

In 2010 was Bitcoin nog een niche-onderwerp. De technologie erachter, blockchain, werd toen vooral begrepen door een kleine groep cryptografie-enthousiastelingen en ontwikkelaars. Hoewel Bitcoin was ontworpen als een revolutionair digitaal betaalmiddel, was het nog onbekend bij het grote publiek. Het idee van een gedecentraliseerde valuta was in die tijd baanbrekend, maar voor velen ook ongrijpbaar. Het gebrek aan gebruiksgemak en de beperkte toepassing droegen bij aan de scepsis van vroege gebruikers zoals Myst.

Originele bitcoin post op BitcoinTalk over het verliezen van interesse in bitcoin

Twijfel over bitcoin

Myst’s bericht weerspiegelt de onduidelijkheid en twijfels die destijds bestonden. Hoewel hij het idee van Bitcoin leek te waarderen, worstelde hij met het gebruik ervan in de praktijk. Dit is begrijpelijk gezien de technische aard van Bitcoin in die tijd: het ontbrak nog aan gebruikersvriendelijke wallets en de transactietijd was traag. Bovendien waren er nog geen duidelijke wet- en regelgeving, wat voor extra onzekerheid zorgde.

Myst was niet de enige met deze twijfels; veel vroege Bitcoin-gebruikers stonden kritisch tegenover de vraag of Bitcoin in de toekomst een rol van betekenis zou spelen. Uiteindelijk ontstonden er al vrij snel tal van andere projecten. Allemaal met een andere insteek: want de bedenker van bitcoin is anoniem (gebleven) en uiteindelijk weggestapt van het project.

In zijn bericht vroeg Myst of er op het forum of elders mogelijkheden waren om alternatieven voor Bitcoin te bespreken. In de jaren die volgden, ontstonden verschillende altcoins, zoals Litecoin (2011) en Ripple (2012), die enkele van de beperkingen van Bitcoin wilden aanpakken. Deze vroege experimenten in de cryptowereld probeerden snellere transactietijden, betere schaalbaarheid en verschillende benaderingen van decentralisatie te bieden.

Maar of dat ook tot echt betere alternatieven heeft geleid.. Daar verschillen de meningen over.

 

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...