Duitse banken mogen bitcoin (BTC) verkopen en opslaan vanaf 2020

1154 totale weergaven

Goed nieuws bij onze Oosterburen. Duitse banken mogen vanaf 2020 bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta gaan verkopen en opslaan. Dat is een gevolg van de implementatie van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4).

De Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer, red.) heeft het wetsvoorstel al goedgekeurd, het is nu aan de zestien deelstaten in het land om nog goedkeuring te verlenen. De verwachting is dat die stemmingsronde verder geen problemen gaat opleveren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorheen waren banken niet actief op de cryptomarkt, de verkoop verloopt doorgaans via cryptobrokers of andere specialisten.

Duitse banken en bitcoin verkoop

De Duitse overheid wil namelijk af van het onderscheid tussen de banken – en cryptosector. Voor het aanbieden van cryptovaluta en aanverwante diensten is overigens een aparte licentie nodig. Banken kunnen deze vanaf nu al gaan aanvragen.

Bekijk hier de recensie over Bitcoin Lifestyle

Het achterliggende idee van de overheid is simpel: zodra ook banken meer bitcoin gaan verkopen, krijgt men meer grip op de aankoop – en verkooptransacties.

Banken mogen dus vanaf 2020 hun klanten direct bitcoin gaan aanbieden, naast traditionele producten zoals aandelen en obligaties. Dat meldt het Duitse Handelsblatt vandaag.

Branche

De Duitse cryptobranche reageert opgelucht. Volgens Sven Hildebrandt van adviesclub Distributed Ledger Consulting neemt ‘Duitsland hiermee een koppositie in als het aankomt op het reguleren van cryptovaluta’.

Ook de woordvoerder van de Bundesverband Deutscher Banken licht toe: ‘Banken hebben veel ervaring in het bewaren van activa en beheersen van risico’s. Bovendien zijn beleggers onder toezicht beschermd’.

Volgens hem gaan Duitse banken ook nieuwe producten lanceren rondom bitcoin, zoals een beleggingsfonds of opties.

Risico’s

Volgens Niels Nauhauser van Verbraucherzentrale Baden-Württemberg, een regionale Consumentenbond, ontstaan er juist risico’s.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Banken kunnen bitcoin verkopen en beheren, maar klanten zijn niet goed op de hoogte van deze zéér risicovolle beleggingsproducten.

Toen obligaties zijn geïntroduceerd, moest een bank een klant voorlichten over de kosten en risico’s. Bij BTC hoeft dat niet’. [/penci_blockquote]

Ook Bondsdaglid Fabio De Masi van de Linkspartei waarschuwt: ‘Banken willen vooral winst gaan maken met het aanbieden van crypto. Consumenten moeten beschermd blijven’.

De politicus pleit voor een certificering van nieuwe financiële producten, een zogenaamde ‘Finanz-TÜV’. Ook moet toezichthouder Bafin de IT-risico’s van het opslaan van crypto gaan controleren.

Duitse wet

Het is de eerste keer dat het woord ‘Kryptowerte’ in de Duitse wet wordt opgenomen. De definitie is een ‘digitale representatie van een waarde niet uitgegeven door een centrale bank of overheidsinstantie’.

En ‘geaccepteerd als een middel voor uitwisseling en betaling of voor beleggingsdoeleinden’.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...