Futures – en custodianplatform Bakkt opnieuw vertraagd tot medio april

Crypto update – De livegang van futures – en custodianplatform Bakkt is opnieuw uitgesteld. Lancering is op zijn vroegst medio april. Bakkt is het platform waar je met ‘echte bitcoins’ als onderpand kan afrekenen. Het platform was gepland voor eind 2018, maar is al maanden vertraagd. Wat zijn de redenen voor de vertraging?

Lees meer: Een van de rijkste personen op aarde tekent in op digitale assetbeurs Bakkt

Bakkt

Bakkt is een initiatief van Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van onder andere de New York Stock Exchange (NYSE). Het platform moet een aantal belangrijke drempels wegnemen die institutionele investeerders van Wall Street weerhouden om in cryptovaluta te stappen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bijvoorbeeld het verminderen van het risico dat komt kijken bij het beheer en de beveiliging van cryptovaluta, en bescherming tegen prijs(index)manipulatie.

Gereguleerd

Om dat te bereiken zet Bakkt zich in om een volledig gereguleerd platform te worden. Alleen dan kunnen zij dezelfde garanties bieden als bij traditionele financiële producten en diensten.

Daarvoor heeft het toestemming nodig van de Amerikaanse toezichthouder de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dat proces verloopt tot nu toe moeizaam.

Uitstel

Oorspronkelijk zou Bakkt eind 2018 lanceren. Toen volgde uitstel tot in januari. Vervolgens zorgde de tot stilstand gekomen overheid in Amerika voor nog meer uitstel.

Bakkt noemde sindsdien geen concrete datum meer waarop het platform online zou moeten zijn. Eind februari lag het voorstel nog steeds ergens voor behandeling bij de CTFC.

Bakkt is complex en nieuw

Het probleem zit er onder andere in dat het plan van Bakkt complex en nieuw is. Zo vertoont Bakkt als beheerder van cryptovaluta gelijkenissen met een financiële instelling zoals een clearinghouse waar rekeningen worden vereffend.

Toch heeft het ook overeenkomsten met bijvoorbeeld een warenhuis of graanschuur omdat er met ‘fysieke’ producten wordt afgerekend. De regels zijn in het ene geval veel strenger dan in het andere.

Uitzondering op de regels

Bakkt is dus niet eenvoudig in de oude categorieën van de wetgever te plaatsen. Het CFTC zal moeten beslissen of het een uitzondering op de normale regels toestaat.

Ook is het belangrijk dat zij beslissen wat ‘fysieke overdracht’ van cryptovaluta eigenlijk inhoudt en welke regels daarvoor van toepassing zijn. Dat is een beslissing met langdurige en verregaande gevolgen en deze neemt men daarom niet lichtzinnig.

Gebrek aan cryptokennis

Daarnaast zijn cryptovaluta en blockchain op zichzelf al complexe onderwerpen om te bevatten. De CTFC worstelt soms dan ook met een gebrek aan kennis en details.

In sommige gevallen betekent dit dat Bakkt samen met de CTFC om de tafel moet zitten om complexe concepten zoals hard forks en chain reorgs uit te leggen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“It’s not the world where you fill out an application, you throw it over the fence and you hope you get it back so you can launch your business,… It’s partnering and working with the regulators to help them understand what is a hard fork, what a deep chain reorg is, why one blockchain or public blockchain may be sufficient and capable while another one isn’t. It’s very much the approach that we’ve been taking.” – Adam White, Bakkt chief operating officer[/penci_blockquote]

Bakkt acquisitie

Toch staan de plannen van Bakkt niet stil. CEO Kelly Loeffler kondigde in januari nog aan dat Bakkt hun eerste acquisitie deed. Zij namen onderdelen over van Rosenthal Collins Group (RCG), een financiële instelling gericht op futuresmarkten. Daarmee hopen zij hun risicomanagement en kennisniveau te sterken.

Geduld is een schone zaak

Ook kunnen we ervan uit gaan dat Bakkt zich blijft inzetten om zo snel mogelijk de deuren te kunnen openen. Met de financiële steun van giganten als Starbucks en Microsoft en zo’n $180 miljoen dollar aan middelen is het onwaarschijnlijk dat zij snel de handdoek in de ring gooien.

Wel is duidelijk dat het nog even kan duren voordat de wetgever voldoende grip heeft op de materie en dat geduld hierbij een schone zaak is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”The regulators are going to move at the pace they are comfortable with, so that they are protecting the public.” – Adam White, Bakkt chief operating officer[/penci_blockquote]

Minimaal nog één maand

Zelfs wanneer de CTFC op korte termijn toestemming verleent geldt er nog steeds een bezwaarperiode van een maand. Het is daarom goed mogelijk dat de werkelijke lancering van het platform nog enkele maanden op zich zal laten wachten.

Fidelity Digital Assets

Naast Bakkt verwacht men ook veel van vermogensreus Fidelity Investments. Deze richtte onlangs Fidelity Digital Assets op om daarmee beheer van cryptovaluta aan institutionele investeerders aan te bieden. Fidelity lijkt daarin op minder weerstand te stuiten dan Bakkt. Enkele weken geleden kondigde het aan dat het begonnen is met het bedienen van de eerste klanten.

Bron: Coindesk