Hebben Nederlandse bitcoin brokers last van de Binance hack?
Deze ochtend werd ook de Nederlandse cryptocommunity opgeschrikt door de Binance hack. 7.000 bitcoin (omgerekend $40,7 miljoen) werd bij de cryptobeurs door hackers ontvreemd.
Bitcoin Magazine NL heeft een rondje gedaan langs een aantal Nederlandse cryptobrokers die bitcoin (BTC) verkopen. In hoeverre heeft hun business last van (de nasleep) van deze hack?
Binance hack
Naast de 7.000 bitcoin is er een groot aantal API-keys, 2FA codes en “andere informatie” gestolen, meldt de cryptobeurs uit Malta.
De cryptobeurs gaat haar SAFU fonds Secure Asset Fund for Users aanwenden om de schade financieel te herstellen. Volgens de exchange gaan gebruikers weinig van de hack merken.
Lees verder – Binance en de onmogelijke bitcoin rollback: gestolen BTC aan miners ‘geven’
Nederlandse cryptobrokers
Als voorzorgsmaatregel heeft Binance besloten dat er zeven dagen geen fondsen van de cryptobeurs opgenomen kunnen worden.
Wat betekent dit besluit voor de Nederlandse cryptobroker, die mogelijk zijn bitcoin (BTC) koopt via Binance en een continue verbinding heeft voor de handel in BTC en altcoins op deze beurs?
Christiaan Jimmink van Bitcoin Meester reageert op het nieuws:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“95% van onze fondsen zijn opgeslagen op cold storage en slechts 5% hot wallet. Het is vervelend dat de tegoeden op Binance zeven dagen vaststaan, maar we schakelen over naar andere exchanges.”[/penci_blockquote]
Toon Schraven van BTC Direct licht toe:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De gebeurtenissen van vannacht illustreren goed dat het een verstandige strategie is om een ‘single point of failure’ uit te sluiten van je bedrijfsmodel. Vandaar dat niet afhankelijk zijn van één partij zoals Binance.
De hack toont óók aan dat er veel risico’s kleven aan het opslaan van cryptovaluta bij een centrale partij. Het is wel te prijzen dat een fonds de schade dekt (SAFU fonds van Binance, redactie).[/penci_blockquote]
Daan Franssen van Anycoin Direct benadrukt ook het bezit van de private keys van de cryptovaluta:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het heeft weinig impact op ons, want we werken met meerdere exchanges en maken gebruik van lokale wallets op eigen servers om deze situaties op te vangen.
Laat de hack een waarschuwing zijn, zorg altijd dat je zelf de private keys hebt, zodoende minimaliseer je de impact van dit soort hacks”. [/penci_blockquote]
Tom Stammis van Bitonic ziet dat er negatieve effecten op de markt kúnnen ontstaan:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We doen überhaupt geen zaken met Binance. Wel kunnen de bevroren fondsen op Binance negatieve effecten hebben op de markt.Het kan leiden tot een afname in liquiditeit, omdat er geen orders meer verwerkt worden door wederpartijen.
Ook kan arbitrage (profiteren van verschil in bitcoinprijs tussen verschillende beurzen, redactie) mogelijk spaak lopen.Zodra men de arbitragemogelijkheden heeft benut en bijvoorbeeld alle bitcoins binnen een account verkocht zijn, zal de arbitrage stoppen.”[/penci_blockquote]
“Speldenprik”
Volgens Vincent van der Sanden van Knaken is het incident slechts “een speldenprik” voor de bitcoinmarkt.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is mogelijk dat exchanges minder voorraad aan bitcoin hebben of minder BTC kunnen omzetten. Dat kan ertoe leiden dat het vertrouwen afneemt bij particuliere beleggers of instituties.
We vinden het decentrale karakter een belangrijke reden waarom bitcoin zo succesvol is en exchanges nemen dit voordeel deels weg.Daarnaast kán het marktaandeel van Binance afnemen, wat in onze ogen zelfs een positief effect heeft de markt als geheel.”[/penci_blockquote]
Schade valt mee
De meeste crypto verkopers in Nederland hebben dus weinig last van de ontstane chaos bij Binance. Blijkbaar zijn ze niet afhankelijk van de grootste cryptobeurs van de wereld.