Hoe ziet de bank van de toekomst eruit na bitcoin?
Advertorial van Luno - Technologie verandert ons leven en communicatie continue. Door de komst van bitcoin is bankieren en het geldsysteem aan verandering onderhevig. Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen de bestaande financiële instellingen verbeteren. De crypto-industrie heeft wél een professionelere infrastructuur nodig heeft om de gebruikers veiligheid en gebruiksgemak te garanderen.
De visie van Luno
Een bedrijf als Luno is niet ‘tegen’ banken en wil er niet vanaf. Het tegenovergestelde is waar, want Luno gelooft in de samenwerking met banken. Deze technologie kan beter ingezet worden om op de lange termijn impact op de wereld te hebben.
Er zijn diverse situaties te bedenken waarin betalen met gedecentraliseerde cryptocurrencies beter werkt dan met een traditionele bank. Stel je stuurt geld naar je familie in het buitenland, dan is het bancaire proces traag en duur. Bij betalen met crypto wordt het geld snel en tegen veel lagere kosten verstuurd.
Toegang hebben tot financiële diensten is essentieel om economische kansen en de vrijheid mogelijk te maken. Met deze nieuwe technologie worden meer mensen bij een nieuw, decentraal systeem betrokken. Circa twee miljard mensen hebben geen bankrekening. Niettemin is bankieren altijd meegegaan met nieuwe technologieën. Betalen met cryptocurrencies en via de blockchain is de volgende stap.
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Met dat in het achterhoofd denken we vaak na over de geschiedenis van het bankieren en hoe financiële diensten in de loop van de tijd veranderen en weer gaan vernieuwen.[/penci_blockquote]
Bankieren één van de oudste beroepen
Duizenden jaren lang hebben mensen behoefte gehad om waarde op te bouwen (in de vorm van geld of goederen zoals goud). Het begon met ‘graanbanken’, waar boeren landbouwproducten deponeerden en certificaten kregen om het weer in te zamelen.
Toen edelmetalen zoals goud en zilver als ruilmiddel geaccepteerd werden, is men geld op gaan slaan in tempels. Heilige plaatsen zijn van oudsher plekken van grote rijkdom. Ze zijn gebouwd om aanvallen te weerstaan en bemand door mensen die als betrouwbaar en eerlijk worden beschouwd.
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Het systeem van krediet en afschrijvingen is het hart van de huidige banksector. Het is duizenden jaar geleden als rudimentaire vorm ingevoerd. [/penci_blockquote]
Banken en oorlog
Het systeem van uitlenen en opslaan begon in de 12e eeuw op gang te komen. Banken verleenden krediet aan monarchen die in heel Europa onophoudelijke oorlogen voerden. Als je de weelderige welvaartsmonarchen uit die tijd in de kunst ziet, zie je eigenlijk de resultaten van onbeperkt krediet - wie zou er nee kunnen zeggen tegen een koning die vraagt om geld te lenen?
Door geld veilig op te kunnen slaan, heeft de mensheid een complex financieel systeem ontwikkeld naarmate de beschaving en individuele rijkdom toenam. Het woord 'bank' werd voor het eerst gebruikt in de 17de eeuw, afkomstig van het Italiaanse woord 'banca' dat 'bank' betekent. In die tijd zaten bankiers op lange banken terwijl ze leningen verstrekten en deposito's namen.
In de 17e eeuw werd de Bank of England opgericht door William Paterson, een goudsmid die ervaring had met het systeem van het in ontvangst nemen van edelmetaaldeposito's en de uitgifte van kwitanties. Het belangrijkste verschil was dat de nieuwe bank bankbiljetten uitgaf die wettig betaalmiddel waren en als een adequate betaling voor schulden op zich beschouwden. Hoewel soortgelijke systemen duizenden jaren eerder in gebruik waren, overleefden ze culturele revoluties niet.
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]De Bank of England heeft de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van het bankwezen. [/penci_blockquote]
Van deposito's naar leningen
In veel opzichten verschoof de focus van het aantrekken van deposito's naar het uitgeven van leningen, nu waarschijnlijk de belangrijkste rol van de banken is. Dit leidde echter tot nieuwe systematische risico's en maakte het systeem kwetsbaarder.
Een keerpunt kwam met de financiële crisis van 2008, die aan het licht bracht dat banken niet konden worden overgelaten om te doen wat ze wilden en te werk te gaan, of dat ze alles om hen heen naar beneden konden halen. De toegenomen complexiteit verzwakte het systeem alleen maar.
Meer inzicht in cryptoregulering?
Bekijk dit interview met Sameer Ismail, Chief Compliance Officer voor Luno
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Vandaag de dag streven banken ernaar te voldoen aan de vraag naar flexibiliteit en gemakkelijke toegang[/penci_blockquote]
Vandaag de dag doen veel mensen het grootste deel van hun bankzaken online zonder een bezoek te brengen aan een fysiek kantoor. Toch worden ze in veel opzichten beperkt door strenge regelgeving en legacy technologie, waardoor het moeilijk is om lagere kosten en hogere snelheden te bieden die we nu op veel gebieden van ons leven verwachten. Het is tijd om te kijken naar andere opties om mensen te bieden wat ze nodig hebben.
Vertrouwen in bankwezen
De eerste bankiers waren priesters – mensen die veel vertrouwen genoten. Tot op de dag van vandaag behouden handelsbanken die al lange tijd actief zijn, een enorme invloed en politieke slagkracht vanwege het feit dat ze zo lang hebben overleefd, ondanks eventuele rampen onderweg.
Mensen in landen met economische onrust beginnen het vertrouwen in financiële instellingen te verliezen. Hierdoor ontstaat er een vraag naar nieuwe soorten diensten en krijgen starters voet aan de grond. Uiteraard gaat de industrie de komende jaren veel veranderen. De oude behoefte aan betrouwbare deposito's en eerlijk krediet is niet veranderd, het is gewoon tijd om daar beter in te voorzien.
Wij geloven dat dit gebeurt door middel van veilige, controleerbare transacties op een volledig transparante manier. De blockchains van Bitcoin en Ethereum zijn daar voorbeelden van.
Disclaimer: deze advertorial is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine NL en Luno.
Meer Luno op Bitcoin Magazine NL?