Hoofd Amerikaanse centrale bank: “bitcoin vormt geen gevaar”

1623 totale weergaven

Volgens Janet Yellen, tot februari 2018 nog voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, denkt niet dat bitcoin een gevaar vormt voor het financiële systeem. Yellen gaf aan:

“I still see the financial stability risks from it as limited. Often, risks threatening financial stability arise when there’s exposure of the banking system to fluctuating asset valuations and I really don’t see any significant exposure of our core financial institutions to threats from Bitcoin. If its value were to fluctuate, I don’t see a threat to our core financial institutions. Undoubtedly there are individuals who could lose a lot of money … but I really don’t see that as creating a full-blown financial stability risk”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Renteverhoging

Met andere woorden, wacht tot er derivaten op bitcoin worden gecreëerd gelijk de derivaten die zorgden voor de hypothekencrisis in 2008 voordat je je zorgen maakt. Oh wacht.
Yellen sprak zich voor het eerst echt uit over de cryptomunt, op een persconferentie waar ze de derde verhoging van de rente van Amerikaanse centrale banken aankondigde. De markt ging al uit van die beslissing.
Die beslissing in renteverhoging was overigens niet unaniem. Twee van de negen beleidsmakers stemden tegen.
Liefst drie maal werd er op bitcoin ingegaan. Eerst op het gebied van wetgeving, vervolgens of de Fed eventueel een eigen Fed coin uit gaat geven (Yellen gaf het een kleine kans) en daarnaast zoals hierboven beschreven of het een risico vormt voor het financiële systeem.

Buy bitcoin

Afgelopen juli sprak Yellen tijdens een bijeenkomst van het Amerikaanse Congres. De cryptovaluta kwam toen wel heel dichtbij toen tijdens haar getuigenis een man achter haar een bordje omhoog hield met de tekst: ‘Buy Bitcoin’.

In 2014 gaf Yellen aan dat ze als Fed-voorzitter niets kon doen om de bitcoin te reguleren. In drie jaar tijd lijkt er weinig veranderd want dat punt maakte ze gisteren wederom.

Nieuwe Fed-voorzitter

Yellen geeft op 3 februari het stokje over aan Jerome Powell. Zij denkt niet dat het beleid bij de Fed onder Powell drastisch omgaat. Ook Powell ziet de bitcoin niet als groot gevaar.
Ze doen er nog niet toe, ze zijn nog niet groot genoeg”, zo gaf hij twee weken geleden aan.
Terwijl de cryptomunt record op record breekt voorziet Powell net als Yellen geen gigantische problemen als de munt in elkaar klapt. Een koersval is niet groot genoeg om een economie te destabiliseren zo is de mening.
De toekomstig baas van de Fed schreef de cryptomunten ook niet af. Op de lange termijn kunnen ze van waarde zijn, aldus Powell.

Bronnen: CNBC, Wall Street Journal, Financial Times

Foto: Flickr