Cryptobroker Knaken: ‘Bankwetgeving toepassen op cryptosector is zéér onverstandig’

1432 totale weergaven
|

Per 10 januari 2020 moeten Nederlandse cryptobedrijven onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) gaan vallen.

De nieuwe wet heeft verstrekkende gevolgen voor aanbieders van cryptovaluta en cryptowallets. Ze krijgen een registratieplicht opgelegd en vallen daarmee ook onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Ook zijn er verplichtingen op het gebied van het delen van klantendata.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binnenkort stemt de Tweede Kamer over de nieuwe anti-witwaswet, waar voldoende politieke draagvlak voor lijkt te zijn. Cryptobrokers krijgen de nodige kosten en administratieve rompslomp in hun maag gesplitst.

Vooralsnog zijn circa tien cryptobrokers bereid om zich te laten registeren, maar hoe gaan kleinere spelers met de eisen om? Deze week maakte Coingarden bekend te moeten stoppen met de bitcoin handel.

Deze regels gaat de overheid per 10 januari 2020 aan cryptobedrijven opleggen

Cryptobroker Knaken

We praten bij met Knaken uit Rotterdam, een relatief kleine cryptobroker in Nederland. Hoe staan zij in de nieuwe wet – en regelgeving?

Oprichter Vincent van der Sanden wil allereerst wat duidelijk maken over de transactiekosten die gebruikers gaan betalen. Door de nieuwe wetgeving gaan deze ongewenst stijgen, vindt Van der Sanden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Wij vinden de huidige transactiekosten te hoog in de markt, we betitelen transactiekosten als de sluipmoordenaar van alle performance. Daarom willen we deze zo laag mogelijk houden en dat wordt lastig met deze nieuwe wet.

We hanteren een brede definitie van een transactie. Zo zijn er financiële transacties waarin fiat geld zoals de euro overgaat in cryptovaluta en andersom. Maar ook het sturen van een email, een Whatsapp berichtje of het openen van een autodeur kun je zien als een transactie’.[/penci_blockquote]

Bitcoin kopen? Ga daarvoor naar Knaken!

Wwft

Van der Sanden realiseert zich dat de Wwft wetgeving eraan komt en dat Knaken als cryptobedrijf daar zich aan te houden heeft.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’In de kern begrijpen we de intentie van de wetgeving om verdachte transacties hiermee op te sporen.

Wij vinden het wél onverstandig om beleid van de bankensector op de cryptosector te laten toepassen. We vinden dat de kosten van het toezicht niet te managen zijn.

Enkel met een goed gebouwd IT-systeem is dat knelpunt op te lossen. Nu sluist de regelgever bepaalde kosten door naar de sector.

Dit terwijl de sector geen invloed heeft op de hoogte van die kosten. Wij verwachten dat de transactiekosten gaan stijgen voor de eindgebruiker.

Want brokers gaan deze compliancekosten doorrekenen aan hun klanten. Dat heeft tot gevolg dat de Nederlandse cryptosector een flink klap krijgt.

We verwachten dat grotere Europese concurrenten aan marktaandeel gaan winnen. We zullen het mondiaal moeten afleggen tegen concurrenten uit andere werelddelen’.[/penci_blockquote]

Voorbereiding

Naar eigen zeggen is Knaken als bedrijf goed voorbereid om aan de aankomende wet – en regelgeving te voldoen. Van der Sanden licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Al sinds onze oprichting hebben we rekening gehouden met de situatie dat er zwaardere verplichtingen zouden gaan gelden. Onze computersystemen kunnen alle nieuwe compliance regels aan.

We werken enkel met geverifieerde klanten en alle transacties worden doorgelicht en gecontroleerd door onze compliance afdeling. We willen doen wat er nodig om te voldoen aan alle regelgeving. Waar we vooral tegen opzien zijn de hoge kosten, omdat deze buiten onze macht liggen.

Deze kosten maken we niet zelf, maar deze zijn ons opgedrongen. Dat is een sectorrisico, wat een nieuwe uitdaging is en waar we keuzes over moeten maken’.[/penci_blockquote]

Voor het verifiëren van een account moet een klant bij deze broker een aantal documenten overleggen:

Inventarisatie cryptobrokers

Bitcoin Magazine NL is bezig met een inventarisatie welke cryptobedrijven zich willen laten registreren bij de Nederlandsche Bank en onder toezicht komt.

Van de volgende bedrijven is bekend dat ze willen registreren. Het is nog onbekend of ze dit ook daadwerkelijk gaan doen, omdat de DNB woensdag 18 december met een kosteninschatting naar buiten komt.

De brokers Bitrush en Happy Coins hebben nog niet gereageerd op het verzoek van Bitcoin Magazine NL.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...