INTERVIEW Willem Middelkoop: “5% van mijn vermogen zit in bitcoin”
Bitcoin Magazine NL sprak met duizendpoot Willem Middelkoop in zijn kantoor in Aerdenhout. Achter zijn naam staan onder meer de titels: journalist, schrijver, ondernemer, investeerder, hedgefondsmanager en goudexpert. Je kent hem misschien van tv als financieel expert (RTLZ), van Twitter (27.500 volgers) of van een van zijn welbezochte lezingen. Maar wat is zijn mening over de nieuwe asset bitcoin en crypto in het algemeen. Middelkoop: "5 procent van mijn vermogen zit in bitcoin, ook vanwege een gevoel de boot te missen".
Interview Willem Middelkoop
Stelling 1: Fysiek goud of bitcoin, het digitale goud?'
WM: "Ik heb liever het fysieke edelmetaal. Dat kan ik in mijn handen houden. Dat goud ligt opgeslagen in een kluis op Schiphol Airport. Naar mijn idee een van de veiligste plekken om fysiek edelmetaal aan te houden. Ik heb bitcoin in cold storage, maar ik verkies voor fysiek goud en zilver boven het digitale goud. Ik zie nog de nodige haken en ogen op het gebied van digitale veiligheid van cryptocurrencies."
Stelling 2: Banken of bitcoin?
WM: "Dan kies ik zeker voor bitcoin. Ik gebruik banken uiteraard, net als iedereen, maar ben uiterst voorzichtig om niet teveel geld op de bank te houden. Ook vanwege wetmatige redenen. Geld op de bank is een claim op de bank, dus altijd een risico. Kijk ook even naar wat er in Cyprus gebeurde enkele jaren geleden. (...) Mijn modelportfolio bestaat uit 25 procent vastgoed, 25 procent fysiek goud en zilver, 25 procent aan cash. Ik heb 5 procent van mijn cash in bitcoin gestopt - en 25 procent in aandelen. Je weet nooit wanneer er deflatie, stagflatie, (hyper)inflatie of wat dan ook zich voordoet. Of een volgende bank die omvalt. Of beurzen die gesloten worden. Die risico's zijn met dit portfolio ingedekt."
Stelling 3: We gaan uiteindelijk met bitcoin of cryptocurrencies betalen
WM: "Was het eerder nog onmogelijk om betalingen te doen in het weekend, is de huidige financiële structuur aan het veranderen. Hoewel ik zeer kritisch ben op het financiële systeem, heeft het zich bewezen als betaalsysteem en de banken doen het in principe erg goed gekeken naar betalingen. Het is in ontwikkeling en betalingen vinden snel, direct en veilig plaats. Crypto heeft het in zich om betalingen nog sneller, gemakkelijker en veiliger te maken. Gekeken naar sommige landen, zoals Venezuela, zien we dat het betaalsysteem echt faalt. Crypto biedt daar een uitkomst. Maar dat zijn uitzonderingen. Het grote voordeel van crypto, of beter bitcoin, blijft toch haar store of value aspect. Als betalingssysteem schiet het nog steeds tekort in vergelijking met het huidige systeem. Adoptie blijft uit omdat het (nog) niet sneller en gemakkelijker is om transacties mee te doen."
BM: Wat maakt bitcoin attractief dat u er 5% van uw vermogen in steekt?
WM: "Eigenlijk mag dat behoorlijk stom heten. Ik ben juist diegene die altijd mensen aanspoort om vaste activa te kopen - hard assets.' (...) Een reden is FOMO, The fear of missing out. ALs fonds hebben wij nooit mee kunnen liften op de gigantische stijgingen in 2017 en daarvoor. Dit terwijl we die wereld wel zeker in de gaten hielden. Ik heb mijn visie en strategie bijgesteld. Digitale activa moeten nog meerdere keren getest worden met een lagere bodem en hogere top. Dan kan het uitgroeien tot nieuwe assetklasse en dan is de volgende fase (vooral in bitcoin) enorm interessant."
BM: Wat is uw beleggingsstrategie?
WM: "Geld verdien je niet door te traden maar door goede posities aan te nemen. Om vervolgens af te wachten tot de koers explodeert. Wanneer je de cryptomarkt bestudeert, zien we verschillende cycli. Waarin mensen tijdens de bodem cryptocurrencies kochten om vervolgens af te wachten tot de koers (weer) explodeerde. Daarin werd het meeste geld verdiend, en niet met het daytraden."
BM: Kan bitcoin bij volgende economische crisis een hedge vormen voor fiat geld?
WM: 'Waar het in het financiële systeem fout gaat, gekeken naar het verleden, is dat een overheid geld bij kan printen. Denk aan cash geld en obligaties die uitgegeven worden. Rusland en Duitsland zijn de afgelopen 100 jaar al drie keer failliet verklaard. Overheidsobligaties blijken dus helemaal niet zo veilig als wordt gedacht. Als belegger moet je jezelf dus indekken met zaken die niet bijgedrukt kunnen worden. Goud en zilver, vastgoed, maar ook cryptocurrencies tegenwoordig. Simpelweg omdat het niet zo maar bijgedrukt kan worden. Ik noem bitcoin daarom zelf al vijf jaar een vorm van digitaal goud, want het heeft zich in die vorm bewezen. Het heeft daarbij een voordeel over fysiek goud, namelijk dat het niet aan locatie gebonden is. Het kan dus niet worden geconfisqueerd vanwege het decentrale aspect."
BM: Heeft u nog interesse in andere cryptomunten zoals ethereum of ripple?'
WM: 'Ik heb een heel klein bedrag in ethereum. Ik ben uiteraard geen specialist, maar wat ik lees van de experts zijn er behoorlijk wat problemen met ethereum. Gekeken naar ripple heb ik een probleem met de ripple fans - en dat zijn er best wel wat. Zij claimen dat banken ripple gebruiken, maar dat is slechts een gedeelte van de waarheid. Banken gebruiken dan wel de ripple-architectuur, maar niet de cryptomunt zelf. Mijns inziens houden ripple-fans zichzelf voor de gek. Net als de gemiddelde altcoin - of shitcoin belegger doet."
BM: Dus enkel bitcoin en ethereum voorlopig?
WM: "Zodra een andere cryptomunt de top drie haalt, ga ik die zeker bestuderen. Wanneer een nieuwe cryptomunt de nummer twee plek inneemt gekeken naar marktwaarde kun je dat niet naast je neer leggen. Het zou immers ook zo maar de nummer 1 kunnen worden. Maar zolang dat niet gebeurt blijf ik bij de nummer 1: bitcoin. "The winner takes it all" in mijn optiek. Dat is niet alleen zo bij crypto maar ook in andere zaken. Kijk naar een Apple, Google, enz. Maar zeker in de crypto-industrie, waar er zoveel fraude aanwezig is en oplichters zich ophouden, geldt dit. Alles wat ik haat in de reguliere financiële sector is te vinden binnen de crypto-industrie maal tien. Daarom blijf ik bij bitcoin, dat wat tot op heden zich heeft bewezen als meest te vertrouwen."
Binnenkort deel 2, waarin hij ingaat op grondstoffen, goud, zilver en het digitale goud. En in deel 3 gaat hij in op de toekomst: "100.000 euro per bitcoin zou me niet verbazen".
Interview: Wessel Simons
Uitwerking: Job Nijsen
Foto: Govert de Roos - WikiPortrait, CC BY 3.0
Profiel Willem Middelkoop
Hij is gestart met een carrière als (foto)journalist na zijn studie Business Administration. In de jaren '90 begon Middelkoop met het investeren in vastgoed. Hij kocht enkele appartementen in Amsterdam en verhuurde ze aan expats. Hij maakte daarbij gebruik van het financiële (hypotheek) systeem en verbaasde zich tegelijkertijd over de werking ervan. Vervolgens is hij zich gaan verdiepen in de (weeffouten) van het financiële systeem. Rond 2001 / 2002 nam hij winst op het meeste van zijn vastgoed en begon steeds meer te beleggen in anticyclische activa als goud en zilver en mijnbouwbedrijven, die edelmetaal delven.
Middelkoop heeft inmiddels de nodige boeken op zijn naam staan en is naast ondernemer ook een veelgevraagd spreker over financiële onderwerpen.
Patronen van bedrog
Willem Middelkoop tijdens zijn lezing op de TU Delft: "Patronen van bedrog".