Is Duitsland bitcoin aan het verkopen? Dit moet je weten

4778 totale weergaven

Is Duitsland bitcoin aan het verkopen? Dat is de vraag die vandaag rondgaat op social media. Wat is er aan de hand? Wij leggen het voor je uit.

Duitse bitcoin wallets

Een wallet, gelabeld als “German Government (BKA)” door de crypto on-chain analysefirma Arkham, begon op 19 juni met het verplaatsen van Bitcoin. Dat zorgde voor de eerste geruchten. De transacties hebben velen doen geloven dat de Duitse overheid haar BTC aan het verkopen is.

In het begin van dit jaar werd al over bericht, de mogelijke link tussen deze bitcoin en de Duitse overheid is dus niet nieuw.

Duitse overheid nam BTC in beslag van piraterijplatform

Volgens gegevens van Arkham heeft de crypto wallet sinds februari 2024 bijna 50.000 Bitcoin vastgehouden, voordat er op 19 juni bijna 6.500 BTC werd verplaatst. De fondsen zouden in beslag zijn genomen van de mensen achter  de website Movie2k. Dat was een platform om (illegaal) films te delen.

De wallet voerde op 19 juni vier transacties uit, waaronder een uitstroom van 6.500 BTC ter waarde van meer dan $425 miljoen naar een wallet-adres “bc1q0unygz3ddt8x0v33s6ztxkrnw0s0tl7zk4yxwd” en een andere van 2.500 BTC ter waarde van $154 miljoen naar haar eigen adres.

Het wallet-adres ontving 6.500 BTC en verplaatste vervolgens 2.500 BTC naar een ander wallet-adres, “bc1qq0l4jgg9rcm3puhhfwaz4c9t8hdee8hfz6738z.” Dit wallet-adres verplaatste de nieuw ontvangen fondsen in vier transacties van 500 BTC. Twee van deze transacties werden uitgevoerd naar crypto-uitwisselingen Kraken en Bitstamp, terwijl de andere twee werden verplaatst naar niet-gelabelde privé-adressen.

De Duitse overheidsgelabelde wallet bevat momenteel 43.359 BTC ter waarde van $2,83 miljard. Hoewel niet alle overgedragen fondsen werden geliquideerd, hebben veel crypto-persoonlijkheden commentaar gegeven op de mogelijke impact van de verkoop van zo’n grote voorraad BTC.

Overheden wereldwijd verkopen in beslag genomen BTC

Wereldwijd confisqueren overheden Bitcoin en crypto van criminelen, en ze houden af en toe veilingen om hun in beslag genomen crypto te verkopen.

Bijvoorbeeld: De Amerikaanse overheid heeft al een aanzienlijk deel van de BTC verkocht die in beslag is genomen van de beruchte dark web-marktplaats, de Silk Road. Tim Draper, een Amerikaanse zakenman en Bitcoin-voorstander, kocht Silk Road BTC in 2014 op een veiling georganiseerd door de Amerikaanse Marshals.

Lijst van t 10 landen die (mogelijk) bitcoin bezitten:

  1. Verenigde Staten – De VS heeft aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin in beslag genomen van de Silk Road en andere criminele activiteiten.
  2. Bulgarije – Bulgaarse autoriteiten hebben in 2017 meer dan 213.000 BTC in beslag genomen van een georganiseerde misdaadgroep.
  3. China – China heeft grote hoeveelheden Bitcoin in beslag genomen tijdens operaties tegen illegale mijnbouw en frauduleuze activiteiten.
  4. Duitsland – Duitsland bezit momenteel meer dan 43.000 BTC na inbeslagnames van onder andere Movie2k.
  5. Rusland – Russische autoriteiten hebben Bitcoin in beslag genomen in verschillende frauduleuze en criminele zaken.
  6. Verenigd Koninkrijk – De Britse overheid heeft meerdere keren Bitcoin geveild die in beslag is genomen tijdens criminele onderzoeken.
  7. Zuid-Korea – Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben Bitcoin in beslag genomen tijdens onderzoeken naar illegale activiteiten en belastingontduiking.
  8. Japan – Japan heeft Bitcoin geconfisqueerd van criminele organisaties en fraudegevallen.
  9. Nederland – Nederlandse autoriteiten hebben Bitcoin in beslag genomen van criminele organisaties en illegale marktplaatsen.
  10. Australië – Australische wetshandhavers hebben Bitcoin in beslag genomen tijdens operaties tegen criminele netwerken.

Bitcoin en crypto blijven een belangrijke rol spelen in juridische en criminele onderzoeken wereldwijd. Overheden blijven hun strategieën ontwikkelen om deze digitale activa te beheren en te verkopen.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...