Onderzoeksrapport: Veel handelsvolume in crypto op beurzen verdacht

1076 totale weergaven

Het grootste deel van het handelsvolume op ’s werelds grootste cryptobeurzen mag als verdacht worden aangemerkt, aldus een gisteren uitgekomen rapport van onderzoeksbureau de Tie.

Gigantische handelsvolumes

De Tie betreft een startup opgericht eind 2017 in New York. Het heeft inmiddels een onderzoeksteam bestaande uit acht personen en levert sentimentanalyse, data en andere hulpmiddelen aan bijvoorbeeld cryptotraders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door het analyseren van het internetverkeer op de websites van de top 100 cryptobeurzen stelde de Tie vast dat 75 procent van de beurzen handelsvolumes rapporteerden die meer dan het dubbele waren dan wat mocht worden verwacht.

Bijna 90 procent van het volume van de beurzen was zelfs ronduit verdacht. Daarbij werd wel een kanttekening gemaakt door de onderzoekers dat die website-statistieken geen rekening houden met de interface voor applicatieprogrammering of het gebruik van mobiele apps.

Tien maal hoger handelsvolume

De Tie bekeek het gewogen gemiddeld handelsvolume per gebruikersbezoek bij belangrijke cryptobeurzen als Binance, Coinbase Pro, Gemini, Poloniex en Kraken en paste de zelfde metriek toe op andere beurzen.

Het achterhaalde dat 59 procent van de beurzen een handelsvolume rapporteerden dat 10 keer maal hoger lag dan verwacht. Dit was vooral merkbaar bij beurzen als BitMax en Lbank, aldus de onderzoekers.

Niet alles verdacht

Amerikaanse beurzen en het in Malta gebaseerde Binance kenden wel handelsvolumes die overeenkomstig waren met wat mocht worden verwacht. Binance is daarbij de afgelopen drie maanden verdrievoudigd in waarde. Het is nu ’s werelds grootste cryptobeurs gekeken naar handelsvolume.

Manipulatie van het handelsvolume door beurzen is al langer een zorg voor beleggers, traders en zeker ook regelgevers. Een verscheidenheid aan activiteiten kan het volume kunstmatig opvoeren, waardoor het lijkt dat er (een flinke) vraag is naar een bepaalde munt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr / Marco Verch