Bitcoin ontwikkelaar rekent uit: ‘Opslagkosten BTC zijn circa 2,1% per jaar’
Open source of niet, aan het gebruik van de bitcoin (BTC) blockchain zijn kosten verbonden. Zo zijn er de kosten die een miner maakt om zijn bitcoin naar een exchange te sturen. De ruilbeurs vraagt op zijn beurt weer een commissie om de BTC naar je wallet te sturen.
Om vervolgens met bitcoin te betalen, zijn er ook (transactie) kosten mee gemoeid.
Echter, momenteel zijn de transactiekosten vrijwel verwaarloosbaar, in het bijzonder bij zéér grote bedragen als we dat vergelijken met commissies die banken of betaalproviders rekenen.
Tamas Blummer, sinds 2012 bitcoin ontwikkelaar, doet in een Medium artikel een poging om de ‘opslagkosten’ van bitcoin te kwantificeren.
Dat getal komt volgens Blummer uit op circa 2,1% op jaarbasis om bitcoin op te slaan. Stel je hebt €100 in BTC, dan ben je gemiddeld €2,10 kwijt aan ‘opslagkosten’. Maar wat moeten we nu eigenlijk verstaan onder opslag?
Opslagkosten
Blummer definieert het als volgt: het zijn de kosten die je maakt om je bitcoin (ooit gedolven door een miner) te verplaatsen naar jouw wallet.
In zekere zin vindt er verschuiving van kosten plaats. De zender verlegt de kosten naar de ontvanger, omdat deze ontvanger ook weer kosten moet maken om te versturen etc.
Blummer komt tot die 2,1% via een vrij ingewikkelde methode op het eerste gezicht.
In de onderstaande grafiek heeft hij de geaggregeerde kosten (deze zijn na te gaan op de bitcoin ledger, red.) geplot.
Dus, in 2016 was de cumulatieve som aan ‘fees’ bijna 50.000 BTC. In 2019, is deze cumulatieve som gestegen naar 200.000 bitcoin (BTC).
Die groei is te verklaren: zo is het gebruik van bitcoin als betaalmiddel en verhandelbare asset enorm toegenomen.
In theorie zou je denken dat de kosten juist dalen omdat de rekenkracht van het netwerk toe is genomen. Dat klopt, elke tien minuten komt er één nieuw block bij op de ledger. Voor het vinden van dat block krijgen miners een beloning in de vorm van BTC.
Zodra de voorraad toeneemt, moeten de kosten voor opslag juist dalen, ware het niet dat er andere factoren in het spel zijn.
Blummer noemt de volgende factoren: er stroomt bij een bullmarkt weer nieuw fiat geld de bitcoin markt binnen, waardoor de opslag in absolute zin weer toeneemt. En bij een bearmarkt stroom er weer fiat geld uit de markt.
Een tweede factor zijn de kosten die een miner maakt om één bitcoin te delven. Denk aan kosten zoals apparatuur, energie, locatie, onderhoud etc.
Zodra de stroomprijs ergens duurder wordt, kan een miner ervoor kiezen om zijn productie verplaatsen naar een ander gebied. Dat brengt kosten met zich mee.
Zodra de marktprijs boven een bepaald niveau blijft, zijn de kosten te overzien voor een kleinere of grotere miner.
Blummer gaat in zijn berekening uit van een kostprijs van $3.400 per bitcoin. Hij verwijst naar de marktprijs van januari 2019 toen de ‘mining difficulty’ weer herstelde na de cryptowinter van najaar 2018.
Kosten per eenheid bitcoin
Blummer gaat er dus vanuit dat elke bitcoin circa $3.400 kost om te delven. Tegen de huidige prijs op de spotmarkt, is de ‘winst’ voor een miner ca. $5.000 per BTC.
Daar bovenop komen nog de inkomsten (subsidy) van het gevonden block. Dat is 12,5 BTC, omgerekend $105.000 per block.
Uitgaande van de huidige hashrate zijn de inkomsten uit mining per dag ca. $9 miljoen. Delen we deze inkomsten door de market cap van $150 miljard, dan is de uitkomst 2,19% aan opslagkosten (0,006 x 365 dagen, red.)
Met de aankomende ‘halvening’ in gedachten (vermoedelijk april/mei 2020, red.), halveert de block reward van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.
Volgens Blummer is het gevolg dat de opslagkosten juist weer gaan dalen, omdat de inkomsten van de miners halveren.
Bron: Bitcoinist