Politieke crisis Venezuela bereikt hoogtepunt, bitcoin moet uitkomst bieden

1187 totale weergaven
|

De regering in Venezuela lijkt het steeds minder goed te kunnen doen. Hyperinflatie teistert het land nog steeds. Reden genoeg voor verschillende partijen om middels blockchain, crypto (bitcoin) het land en haar burgers te helpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

AirTM

Steve Hanke is expert op het gebied van hyperinflatie en professor in toegepaste economie aan de Johns Hopkins University. Hij werkt samen met AirTM, een blockchain-gedreven valuta platform. Het doel daarvan is om financiële hulp te verlenen aan Venezolanen. Het project wordt “AirdropVenezuela” genoemd.

Het eerste doel van het project is het aantrekken van cryptodonaties voor een totaalbedrag van 1 miljoen dollar. Vervolgens is het de bedoeling dat het geld via het AirTM-platform zal worden verdeelt onder 100.000 Venezolanen.

Hanke, lid van de raad van bestuur van AirTM: “We provide in effect a clearinghouse that allows for the exchange of bolivars for dollars and vice versa. This is also much superior to distributing physical cash because you don’t have to run the risk of driving your armored truck into the country”

Hyperinflatie

Er is een duidelijke behoefte aan humanitaire hulp in Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land lijdt enorm onder de hyperinflatie. De bevolking heeft niet of nauwelijks toegang meer tot basisbenodigdheden zoals voedsel en medicijnen.

De jaarlijkse inflatie bereikte 10 januari volgens Hanke een recordhoogte van 117,681 procent. Gevolg van het feit dat het geld bijna waardeloos is geworden is dat Venezolaanse winkels geen voorraden hebben of simpelweg leeg staan.

Dit terwijl de president van het land, Nicolas Maduro, de valutacrisis in een oogwenk had kunnen oplossen door de bolivar aan de Amerikaanse dollar te koppelen.

Ondertussen is het van buitenaf zo goed als onmogelijk om rechtstreeks hulp te verlenen aan de bevolking, onder meer omdat het socialistische regime de vrije handel van de bolivar tegen markttarieven niet toestaat. Daarmee zijn particuliere wisselkantoren in het land niet welkom.

Nieuwe president

Met huidige opbouwende politieke spanningen lijkt verandering evengoed onvermijdelijk. Parlementsvoorzitter Juan Guaidó riep zichzelf afgelopen vrijdag namelijk uit tot interim-president. Ondertussen lijkt het erop dat vele Westerse overheden hem als de nieuwe president van het land erkennen.

President Nicolas Maduro werd op 10 januari geïnaugureerd voor een tweede termijn als president, maar zowel het Venezolaanse parlement als de Europese Unie, Amerika, en de meeste Latijns-Amerikaanse landen erkennen hem niet als rechtmatige president.

Mike Pompeo, voormalig directeur van de Amerikaanse CIA en huidig minister van Buitenlandse Zaken onder president Donald Trump, verstuurde zojuist een tweet. Daarin laat hij weten dat de VS achter de keuze van het Venezolaanse parlement staat om hervormingen door te voeren en Maduro als usurpator te zien.

Cryptoboost

Een succesvolle verdeling van de 1 miljoen dollar via AirTM zou de weg vrijmaken voor een “dollarisering” van Venezuela. Met andere woorden zou het AirTM-platform kunnen worden gebruikt om de Venezolanen ertoe aan te zetten Amerikaanse dollars te gaan gebruiken in alledaagse transacties. Hiermee kan de economie worden gestabiliseerd.

Kijk immers eens naar Zimbabwe, waarbij de bevolking spontaan besloot om dollars te gebruiken in plaats van de Zimbabwaanse dollar die op dat moment waardeloos was geworden. Al snel stabiliseerde de economie van Zimbabwe zich.

Het AirTM project zou daarnaast ook andere cryptovaluta als bitcoin een impuls kunnen geven. Een van de problemen met cryptovaluta’s is dat ze niet volledig voldoen aan de kwalificaties van geld. Zo kent bitcoin geen volledige adoptie en wordt het nauwelijks gebruikt in transacties. Het AirTM-experiment zou kunnen helpen aantonen dat crypto’s toch het vermogen hebben een veel gebruikt ruilmiddel te worden.

Bron: Forbes, NRC

Foto: Flickr / Daga95