Rusland gaat digitale activa binnen twee weken legaliseren, Facebook’s Libra niet inbegrepen

Binnen twee weken krijgen digitale activa en ICO’s in Rusland een wettelijke status en worden gereguleerd. Libra, de nieuwe “cryptomunt” van Facebook, hoeft niet te rekenen op een warm welkom.

Langverwachte wetgeving

De Russische Staatsdoema, het Lagerhuis van het Russische parlement, neemt binnen twee weken langverwachte wetgeving over digitale activa aan, zo meldt mediakanaal Tass. Dit naar aanleiding van een interview met de vice-minister van Financiën – Alexei Moiseev.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]”We hebben het wetsvoorstel besproken en kwamen de definitieve versie van de tekst vorige week tijdens een vergadering overeen. In principe is alles nu geregeld. We zijn bezig met de laatste herzieningen en hopelijk kunnen we het binnen twee weken – tijdens een tweede lezing aannemen”[/penci_blockquote]

De Doema zal ook een apart wetsvoorstel aannemen dat Initial Coin Offerings (ICO) gaat reguleren. Dit concept zal deel gaan uitmaken van een bredere wet op alternatieve manieren om geld in te zamelen – door middel van bijvoorbeeld crowdfunding.

Deadline 1 juli

In mei gaf Anatoliy Aksakov, voorzitter van de financial market committee van het Lagerhuis, dat wetgevers de goedkeuring van de wet op cryptovaluta moesten uitstellen. Dit omdat de Financial Action Task Force (FATF) de terminologie van de voorgestelde wetgeving eerst moest uitbreiden.

Hij bevestigde echter dat de wet in juni, tegen het einde van de voorjaarszitting, zou moeten worden aangenomen. Eerder dit jaar gaf ook de Russische president Vladimir Poetin het parlement de opdracht om tegen 1 juli 2019 de wetgeving inzake cryptomunten aan te nemen.

Libra, cryptobeurzen en handelsplatformen niet welkom

Ondertussen sluiten de Russische autoriteiten zich aan bij de politieke elite wereldwijd, dat felle kritiek uit op de aangekondigde Libra coin van Facebook. Rusland zal de Libra niet gaan legaliseren, maar Russische burgers kunnen deze wel aankopen op buitenlandse handelsplatformen voor cryptomunten, aldus Aksakov in een interview met het lokale radiostation Kommersant FM.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Aksakov: “Naar mijn mening zal de Facebook-munt niet legaal worden aangenomen als betaalmiddel op Russisch grondgebied. Als iemand deze instrumenten wil kopen op platforms actief onder buitenlandse jurisdicties dan is dit op eigen risico”[/penci_blockquote]

Rusland heeft geen plannen om de actieve circulatie van cryptovaluta op basis van openbare blockchains te legaliseren, omdat dit een bedreiging kan vormen voor het nationale financiële systeem. Bovendien gaat het land de oprichting van cryptobeurzen en handelsplatformen voor de handel in dergelijke munten beperken of zelfs verbieden, aldus Aksakov.

Bron: TASS

Foto: Flickr / Marco Verch