10 miljard Tether op de markt, wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

892 totale weergaven

Beleggers met een stablecoin in hun portfolio hebben circa drie keer zoveel koopkracht dan 12 maanden geleden. Dat blijkt uit marktdata van onderzoeker Glassnode. Wat doet dit met de Bitcoin (BTC) koers die nu rond $11.400 hangt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en koopkracht Tether

Glassnode heeft de zogenaamde maatstaf stablecoin supply ratio (SSR) gepubliceerd. Dat staat voor de potentiële koopkracht van een stablecoin ten opzichte van Bitcoin.

Want staat de Bitcoin koers relatief laag, dan kun je met een stablecoin relatief meer Bitcoin kopen. Stel dat de Bitcoin koers omhoog gaat, dan kun je relatief minder Bitcoin kopen voor diezelfde stablecoin.

Hetzelfde principe geldt logischerwijs ook voor fiat valuta zoals de dollar of de euro.

Concluderend, de ‘koopkracht’ ligt momenteel drie keer hoger in vergelijking met juli 2019, zoals de onderstaande grafiek aantoont.

Glassnode licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De SSR is drie keer sterker dan juli vorig jaar toen de prijs nagenoeg gelijk lag'[/penci_blockquote]

10 miljard Tether op de markt, wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Bitcoin heeft namelijk een voorspelbare voorraad van 21 miljoen en een relatief hoge stock-to-flow ratio. Dat maakt het digitaal, schaars goed. Historisch gezien stijgt de vraag naarmate de prijs stijgt.

Een van de drijvers achter de (historische) groei van Bitcoin is de komst van Tether. Dat is een cryptomunt met de dollar als onderpand.

Glassnode ziet de grotere hoeveelheid Tether op de markt als een tweede belangrijke drijver van de prijs.

Tether marktwaarde > 10 miljard dollar

Dat blijft speculeren natuurlijk, maar feit is dat het aantal USDT op de markt is verdubbeld sinds maart 2020.

Op 22 juli dit jaar passeerde USDT de magische grens van 10 miljard dollar. Ter vergelijking: in maart lag de totale marktwaarde nog op 5 miljard dollar.

En ook in het gebruik van de munt, passeert het zelfs Bitcoin én PayPal. Dat bleek in ieder geval uit cijfers van CoinMetrics en is ook opgemerkt op Twitter door experts.

Dat had wél betrekking op een 7-daags gemiddelde van de totale waarde aan transacties. Op 20 augustus lag dat voor USDT op 3,55 miljard dollar. Circa 20% meer dan wat er die week aan Bitcoin van eigenaar is gewisseld (2,94 miljard dollar).

Met andere woorden: het gebruik van USDT ligt hoog, het is een belangrijke component in de huidige bitcoin markt.

10 miljard Tether op de markt, wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Tether en Bitcoin transactie waarde. Bron: CoinMetrics

Een van de verklaringen waarom Tether goed werkt is dat het omwisselen via de blockchain gaat. Want het versturen van fiat geld naar een beurs via SEPA of SWIFT kost gemiddeld één tot twee werkdagen.

Bovendien biedt USDT voor de Chinese belegger een uitweg om kapitaalcontroles in haar thuisland te omzeilen.

10 miljard Tether op de markt, wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

In de bovenstaande grafiek is eens te meer duidelijk dat er een relatie zichtbaar tussen de ontwikkeling van de Bitcoin prijs en de aantal USDT op de markt.

Een stablecoin biedt beleggers niet alleen een snelle manier om te kopen, maar ook een snelle manier om te verkopen. Glassnode merkte eind vorig jaar op dat er een tekort dreigde aan USDT op de markt.

Tekort?

Want zodra de prijs stijgt, is het drukken van nieuwe tethers noodzakelijk om de koopkracht van deze stablecoin niet te verminderen.

Zoals de onderzoekers stellen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Een afname in liquiditeit maakt het voor investeerders lastiger om in én uit te stappen. Daarom is de influx van fiat geld (en stablecoins) nodig om dat te voorkomen’. [/penci_blockquote]

Kortom, een markt is aantrekkelijk als ze liquide is met genoeg vraag en aanbod. Bekijk de technische analyse van John van Meer vandaag terug voor de laatste inzichten in de koers.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...