Wit-Rusland eerste land ter wereld met wetgevend kader omtrent cryptovaluta’s

1177 totale weergaven

Wit-Rusland is het eerste land ter wereld dat een volledig wetgevend kader door heeft gevoerd omtrent cryptovaluta’s.
De president van Wit-Rusland, Alexander Loekashenko, ondertekende afgelopen vrijdag een decreet waarin hij belastingverlagingen en juridische prikkels biedt om in digitale valuta te handelen.

Loekashenko gaf in een verklaring aan:
“Wit-Rusland wordt hiermee het eerste land ter wereld dat uitgebreide mogelijkheden biedt voor het gebruik van de blockchain-technologie. Daarmee creëren we alle kansen een regionaal centrum op dit gebied te worden”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vrijstelling van belasting

Het decreet legaliseert de digitale tokens en bedrijven die werken op basis van de blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan cryptovaluta’s als bitcoin.
Wit-Rusland probeert hiermee een wereldwijd centrum te worden voor de zogeheten initial coin offerings of ICO’s. Een veel bekritiseerd middel om fondsen te werven en waarmee verschillende bedrijven al honderden miljoenen op wisten te halen.
De inkomsten en winst van die bedrijven zullen met de nieuwe wetgeving tot 2023 vrijgesteld zijn van belasting. Ook zullen er maatregelen worden genomen om de stroom aan risicokapitaal tussen Wit-Rusland en andere landen te vereenvoudigen.

Tech natie

Wit-Rusland probeert te profiteren van een bloeiende technologie-industrie die daar de afgelopen jaren wist te floreren. Veel jonge programmeurs wisten producten te bouwen die ver buiten de grenzen van de voormalige Sovjetrepubliek aanslaan.
Zo werd de applicatie Viber in Wit-Rusland ontwikkeld, net als het op de NYSE genoteerde EPAM Systems Inc. Zo ook de populaire online gaming-service World of Tanks, waarmee oprichter Victor Kislyi de eerste miljardair van het land werd.
Lukashenko gaf eerder deze maand al aan dat zijn doel is om van Wit-Rusland een “tech natie” te laten worden.

Voorloper

De grootste tech bedrijven in het land lobbyden voor de veranderingen in wetgeving, dat ook support mocht ondervinden van verschillende ambtenaren en zelfs medewerkers van haar centrale bank.
Wit-Rusland geeft met de voorgestelde wet juridische duidelijkheid voor de handel in digitale valuta’s. Iets waar in andere landen nog hevig over wordt gediscussieerd.
Het decreet legt ook een rechtstreeks juridisch verband tussen de uitgevers van tokens en verplichtingen richting de aanhouders van die tokens.
Ter bescherming tegen oplichters legt het decreet daarnaast kapitaalvereisten op aan exploitanten van de zogeheten exchanges.

Bronnen: Reuters

Foto: Flickr / Many Wonderfull Artists