7 zuidelijke EU-landen tekenen pro-blockchain verklaring

Zeven zuidelijke EU-landen hebben dinsdag een verklaring getekend waarin zij aangeven gezamenlijk een voortrekkersrol te willen vervullen op het gebied van Distributed Ledger Technology (DLT). De verklaring was een initiatief van lidstaat Malta en werd ondertekend door Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje.

Verklaring

In de verklaring verkondigen de zeven EU-lidstaten nieuwe technologieën zoals Distributed Ledger Technology (DLT) te willen omarmen. Volgens hen heeft DLT het potentieel om de economieën van de mediterrane landen te significant te transformeren en zij zien een “enorm groeipotentieel” voor de digitale sector. De groep landen, ook wel bekend als ‘De Mediterrane Zeven‘, wijzen onder meer op voordelen zoals verbeterde efficiëntie en onderlinge samenwerking, vermindering van bureaucratische en administratieve lasten, meer transparantie en een hogere mate van privacy voor burgers. De verklaring werd voorgesteld door initiatiefnemer Malta en werd dinsdag tijdens een EU-bijeenkomst van de Ministers van Vervoer in Brussel ondertekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Neutraliteit

De landen roepen in de verklaring tevens de EU op rekening te houden met de decentrale aard van de technologie en eventuele regelgeving met betrekking tot DLT’s te baseren op Europese fundamentele principes en technologische neutraliteit. Ze benadrukken daarbij het belang van de mogelijkheid tot experimenteren en de vrijheid om te kunnen innoveren om de technologie goed te kunnen begrijpen. Het lijkt erop dat zij hierin willen aansturen op een milde vorm van regelgeving.

European Blockchain Partnership

Het is niet voor het eerst dat er in Europees verband wordt samengewerkt op het gebied van DLT. Eerder dit jaar in april werd ook al het European Blockchain Partnership (EBP) opgericht. Het EPB is een samenwerkingsverband tussen 27 EU-landen met als doel ervoor te zorgen dat Europa voorop loopt op het gebied van blockchain en andere DLT’s.

EU positief

Hoewel de EU zich nog nauwelijks beleidsmatig heeft uitgesproken over blockchain en cryptovaluta zijn de signalen tot nu toe vooral positief. Veel van de Europese samenwerkingen en projecten bevinden zich nog in de onderzoeksfase, maar woordvoerders laten zich tot dusverre veelal optimistisch uit. De Europese Commissie gaf in een persbericht in april aan dat het al voor €80 miljoen in blockchain-gerelateerde projecten heeft geïnvesteerd en dat dit 2020 zal zijn uitgegroeid tot €300 miljoen.

“In the future, all public services will use [Blockchain] technology. Blockchain is a great opportunity for Europe and Member States to rethink their information systems, to promote user trust and the protection of personal data, to help create new business opportunities and to establish new areas of leadership, benefiting citizens, public services and companies.” – Mariya Gabriel, Eurocommissaris Digitale Economie en Samenleving

Malta

Dat Malta achter het recente verklaring schuilt is geen grote verassing. Het eilandstaatje is een groot voorstander van blockchain en aanverwante technologieën en het zet volop in op het aanwakkeren van de blockchain-industrie. Het is één van de weinige landen ter wereld dat een integrale regelgeving biedt met betrekking tot blockchain en cryptovaluta en daarom hebben veel organisaties uit de crypto-industrie het eiland inmiddels tot hun thuisbasis gemaakt: Binance, OKEx, Coinvest, nChain en met hen velen anderen.

DLT

Distributed Ledger Technology (DLT) is een verzamelnaam voor technologieën waarin gebruik wordt gemaakt van een decentraal netwerk om informatie in op te slaan. De meeste bekende soort DLT is de blockchain, waarop de meeste cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum zijn gebaseerd. Er zijn ook DLT’s die geen gebruik maken van een blockchain maar een andere data-structuur, zoals het geval is bij IOTA, NANO en sommige private DLT’s. De meeste DLT’s maken gebruik van cryptovaluta, maar sommige private DLT’s experimenteren met andere modellen.

Lees meer over:
cryptocryptovalutaEU

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer