Bitcoin Cash (BCH) tijdens ‘hard fork’ uit de lucht vanwege ‘bug aanval’

Tijdens de geplande hard fork van 15 mei is de Bitcoin Cash (BCH) blockchain kortstondig in tweeën gesplitst en onbruikbaar geraakt. Vanwege een bug in de Bitcoin ABC software is een aantal uur geen transacties opgenomen in de gedolven blocks.

Velen vermoeden dat de bug is aangewend door een aanvaller. Voor zover bekend zijn er geen fondsen verloren gegaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De koers van BCH lijkt zich overigens niets aan te trekken van deze ontwikkelingen. Bitcoin Cash is flink gestegen vandaag.

Lees ook: Bitcoin transactiekosten leveren meer op dan Bitcoin Cash blockrewards

Bitcoin Cash (BCH) hard fork en ‘bug’

De problemen op de Bitcoin Cash (BCH) blockchain ontstaan kort na de recente hard fork op 15 mei die de veelbesproken Schnorr-signatures introduceert. Er is een bug geslopen in de software van Bitcoin ABC, welke gebruikt wordt door het grootste deel van het Bitcoin Cash (BCH) netwerk.f

Vlak na de hard fork ontstond een situatie waarin de Bitcoin Cash (BCH) blockchain vast liep. De bug in de Bitcoin ABC software zorgde er namelijk voor dat sommige transacties foutief werden herkend. Hierdoor paste ze niet in de gedolven blokken.

Het gevolg hiervan was dat er lege blocks zonder transacties aan de blockchain werden toegevoegd. Enkele uren lang was het daardoor niet mogelijk om transacties te doen via de Bitcoin Cash (BCH) blockchain.

Door de software bug van Bitcoin ABC en niet in de andere Bitcoin Cash (BCH) software ontstond er tevens een splitsing in de blockchain. De verschillende implementaties herkenden de blocks en transacties immers niet op dezelfde manier.

Inmiddels is de bug via een update verholpen en opereert het netwerk weer als normaal. De geplande hard fork die Schnorr-signatures introduceert is ondanks de problemen dus wel geslaagd.

Aanval op Bitcoin Cash (BCH) blockchain

De bug bleek al sinds de vorige Bitcoin Cash (BCH) hard fork uit november 2018 in de software van Bitcoin ABC te zitten. Er zijn vermoedens dat een aanvaller de bug nu heeft gebruikt om het netwerk aan te vallen.

De aanvaller zou bewust met de aanval hebben gewacht tot de nieuwe hard fork en de bug hebben misbruikt om angst te zaaien rond de nieuwe upgrade.

Op het moment van de aanval overspoelde de aanvaller het netwerk met transacties die door de Bitcoin ABC software foutief werden geïnterpreteerd. Dat creëerde een opeenhoping van niet opgenomen transacties in de mempool en waardoor de transacties op de Bitcoin Cash (BCH) blockchain tot een halt kwamen.

Voor zover bekend is de aanvaller er niet rijker op geworden en zijn er geen fondsen verloren gegaan. Wel zijn er aanzienlijke kosten gemoeid met de aanval.

Volgens Peter Rizun, hoofdonderzoeker van Bitcoin Unlimited, wachtte de aanvaller op het juiste moment om zoveel mogelijk chaos te veroorzaken.

De bedoeling ervan is volgens hem geweest om de indruk te wekken dat de problemen door de hard fork veroorzaakt werden. Op elk ander moment had de bug namelijk waarschijnlijk weinig indruk gemaakt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Peter Rizun”]”Basically, it was a vulnerability that someone sat on for a long time and chose today to exploit, to make the bug appear more related to the network upgrade than it was. It was really more of a nuisance than anything: it just caused ABC miners to mine empty blocks until they got patched.” [/penci_blockquote]

Ook Emin Gün Sirer, veiligheidsexpert en professor op Cornell University, denkt dat het om een aanval gaat. Volgens hem heeft de aanvaller aanzienlijke fondsen gebruikt, maar zijn de problemen echter snel en pijnloos opgelost.

Aanvaller onbekend

Het is niet bekend wie er achter de vermoedelijke aanval zit. Omdat het erop lijkt dat er geen winst met de aanval is gemaakt, maar wel aanzienlijke kosten, is het mogelijk dat aanvallers om andere redenen gemotiveerd waren.

Die redenen zijn gezien de controverses rond Bitcoin Cash (BCH) niet moeilijk te bedenken. De cryptomunt heeft namelijk geen tekort aan vijanden.

Zo splitste Bitcoin Cash (BCH) zich in 2017 via een hard fork af van de Bitcoin (BTC) blockchain. Er heerst sindsdien een felle rivaliteit, of zelfs vijandigheid, tussen de twee kampen.

Nu Bitcoin Cash (BCH) eerder Schnorr signatures introduceert dan Bitcoin (BTC) is dat mogelijk extra olie op het vuur.

Iets later, zo’n half jaar geleden, splitste het controversiële Bitcoin Satoshi’s Vision (BSV) zich vervolgens in een vergelijkbaar drama af van Bitcoin Cash (BCH). Het gevolg ervan was een hashwar en felle vijandigheid op social media die tot op heden nog steeds voort duurt.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat uit latere informatie blijkt dat de aanvaller toch uit winstbejag handelde. Bijvoorbeeld om de markt te manipuleren. Op Reddit wijzen sommigen op een verdachte short positie van 180.000 BCH ($72 miljoen dollar) vlak voor de aanval.

Bitcoin Cash prijs

De prijs van één BCH lijkt zich echter niets aan te trekken van dit toch wel heftige nieuws. Sterker nog: er lijkt meer vertrouwen te zijn dan vorige week. De koers van bitcoin cash is vandaag met ruim 9% gestegen volgens CoinMarketCap.

Één BCH kost je op dit moment $418.

Bitcoin Cash (BCH) tijdens 'hard fork' uit de lucht vanwege 'bug aanval'