Bitcoin Cash drama duurt voort, Craig Wright haalt uit, BSV-blockchain reorg

Het einde van de burgeroorlog binnen de Bitcoin Cash (BCH) lijkt nog lang niet in zicht. De onderlinge hash-war tussen de twee forken van Bitcoin Cash intensiveerde in de afgelopen dagen en ontpopte zich enkele dagen lang tot een nek-aan-nek race die tot nu toe in het voordeel is van Bitcoin ABC. Terwijl dat gaande was stal de voorman uit het Bitcoin SV-kamp Craig Wright de show door veelvuldig uit te halen naar tegenstanders van Bitcoin SV en ook naar de bredere cryptovaluta community in zijn geheel. Hij schuwde daarbij niet om dubbel in te zetten op zijn claim Satoshi Nakamoto te zijn. Ondertussen onderging Bitcoin SV een zogenaamde chain-reorganization, iets dat mogelijk duidt op een aanval op de blockchain. Het drama duurt voort…

Hash-war

Sinds de hard-fork van Bitcoin Cash (BCH) die tot een splitsing in de blockchain leidde strijden de twee kampen van Bitcoin ABC en Bitcoin SV (“Satoshi’s Vision“) om de macht zich uit te mogen roepen tot de échte Bitcoin Cash. Hoewel er initieel werd getwijfeld of de oorlog überhaupt tot een splitsing zou leiden wisten beide kampen toch genoeg hashingpower (processorkracht) onder hun banier te verzamelen om hun variant van de Bitcoin Cash blockchain te minen en daarmee het netwerk te beveiligen. Daardoor zijn er nu twee rivaliserende versies van Bitcoin Cash ontstaan. De race om de meeste hashingpower lijkt grotendeels in het voordeel te zijn van Bitcoin ABC maar desondanks wist Bitcoin SV er enkele malen een nek-aan-nek race van te maken. Op dit moment is de verdeling opnieuw in het voordeel van Bitcoin ABC en staat de hashrate van Bitcoin SV op het laagste punt ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Cash drama duurt voort, Craig Wright haalt uit, BSV-blockchain reorg
Bron: cash.coin.dance

Chain reorg

Het keerpunt in de nek-aan-nek race kan te maken hebben met de ‘chain reorg’ (chain reorganization) die maandag op de Bitcoin SV blockchain plaatsvond. Een chain reorg kan gebeuren wanneer er een langere geldige variant van dezelfde blockchain ontstaat op het netwerk. Volgens de consensusregels van Bitcoin blockchains wordt de langste keten door het netwerk geaccepteerd als de ‘waarheid’. In deze nieuwe keten wordt voorbijgegaan aan de blocks die zich in vorige kortere keten bevonden; de blockchain reorganiseert zich als het ware. Op de Bitcoin SV blockchain zijn daardoor twee blocks aan transacties teruggedraaid alsof ze nooit hebben plaatsgevonden. Het is nog niet geheel duidelijk wat de oorzaak is van de chain reorg op de Bitcoin SV blockchain. Mogelijke oorzaken zouden een fout kunnen zijn van de miners, maar het zou ook kunnen duiden op een aanval van vijandelijke miners uit het Bitcoin ABC-kamp. Hoewel de chain reorg slechts twee blocks telt is het opmerkelijk dat beide blocks afkomstig lijken te zijn van exact dezelfde miner. Het gevaar van een chain reorg is dat er een zogenaamde ‘double spend attack’ wordt uitgevoerd waarbij Bitcoins dubbel kunnen worden besteed.

Craig Wright

Craig Wright zet ondertussen vol in op een mediaoorlog en haalt via Twitter breed uit naar de gehele cryptovaluta community. De voorman van Bitcoin SV richt zijn pijlen daarbij niet alleen op Bitcoin ABC maar ook op andere cryptovaluta, waarbij vooral XRP het op dit moment lijkt te moeten ontgelden. Ook Bitcoin (BTC) blijft bij Wright in het vizier en in de afgelopen dagen claimde hij onder andere dat Bitcoin (BTC) onderhevig is aan een fatale fout waardoor het 2019 niet zou overleven. Wright weigerde om meer informatie te verschaffen en antwoordde slechts in geheimzinnige taal.

Satoshi op Twitter

Kort na de claim van Wright verscheen er op Twitter een nieuw account genaamd ‘satoshi’ waarin eenzelfde claim werd gemaakt, vergezeld met ‘bewijs’ van een Bitcoin transactie ondertekend met een private key waarvan bekend is dat deze toebehoort aan de echte Satoshi Nakamoto. Het bewijs werd echter al snel door experts ontkracht als trucage. Inmiddels is de Twitter account gedeactiveerd. In het verleden gebruikte Craig Wright deze methode al eens eerder om mensen te overtuigen dat hij Satoshi Nakamoto is. Het leverde hem destijds de bijnaam ‘Faketoshi’ op.

De financiële oorlog

Hoewel de hash- en mediaoorlogen in volle gang lijken te zijn is er nog een derde strijd die op de handelsbeurzen moet gaan plaatsvinden. Op dit moment hebben veel handelsbeurzen het verkeer met de beide blockchains geblokkeerd om buiten schot te blijven van eventuele onderlinge aanvallen. Op de handelsbeurzen wordt verwacht dat beide kampen hun Bitcoins uit de vijandelijke blockchain zullen verkopen om te proberen de koers van de tegenpartij in te laten storten, terwijl ze proberen hun eigen koers zoveel mogelijk omhoog te stuwen. Op dit moment zijn er slechts een paar handelsbeurzen die Bitcoin ABC of Bitcoin SV stortingen accepteren en daardoor lijkt het er op dat deze strijd zich nog in een voorstadium bevindt. Handelsbeurzen hanteren een voorzichtig beleid ten opzichte van hard-forks omdat zij in het geval van een 51%-aanval het risico lopen slachtoffer te worden van een double-spend aanval. In zo’n geval kunnen aanvallers eerst cryptovaluta op de handelsbeurs storten, verkopen en de winst opnemen, om daarna de blockchain te reorganiseren en de storting in zijn geheel terug te draaien.

Voortdurend drama

Het mag duidelijk zijn dat de strijd om Bitcoin Cash nog niet geheel gestreden is en dat het drama nog zeker enkele weken zal voortduren. Craig Wright, crypto’s nieuwste supervillain, lijkt er in ieder geval nog lang niet mee klaar te zijn…

Inschrijven nieuwsbrief