Coin Highlight #12: Basic Attention Token (BAT) de oplossing tegen dataverslindende techreuzen?
Door Pim Piepers - Basic Attention Token (BAT) is een ERC20 token die de efficiëntie van digitale advertenties verbetert door een nieuwe uitwisseling te creëren tussen uitgevers, adverteerders en gebruikers.
Met andere woorden: het geeft de gebruikers, waar jarenlang schaamteloos misbruik van is gemaakt zonder de taart te verdelen, meer controle over hun data. Zo geeft BAT ook de mogelijkheid om via de Brave browser (een aanrader) BAT tokens te verdienen. Maar je kunt ze ook uitgeven aan websites die je wil belonen voor hun content.
BAT: De redder in nood voor de uitgevers en hun gebruikers?
Dat er nog geen BATman meme is, is eigenlijk haast niet te geloven. Want het staat dus voor 'aandacht', en je betaald in aandacht eigenlijk de websites die je bezoekt. De ICO is weer zo'n typisch crypto-sprookje: binnen 30 seconden werd er een whopping $35 miljoen opgehaald!! Nou, dat is zelfs voor crypto een ongelooflijke hoeveelheid binnen zo'n korte tijd. Het moet in de brede zin de relatie tussen uitgevers (van content) en de gebruikers (hun lezers) verbeteren en vergemakkelijken.
Verbeteren door het ontwikkelen van verschillende componenten, waaronder zogeheten aandachtmeetsystemen, analytische dashboards en algoritmen voor machine learning. De integratie van het systeem van Basic Attention Token in een bepaalde gastheertoepassing omvat de implementatie van BAT-advertenties, een systeem dat advertenties koppelt aan en weergeeft aan gebruikers op basis van lokaal opgeslagen gegevens. Advertentietargeting wordt volledig op het apparaat uitgevoerd, waardoor er geen tracking door derden meer nodig is.
Wat hier sterk aan is, is dat de gebruiker (iedereen die heen en weer surft) aan de hand genomen wordt om geïnformeerd te worden over aanbiedingen. Dat noemt men dan pay to surf, ofwel je krijgt in feite betaald voor je aandacht (monetizing attention). Hoe werkt dit dan in praktijk?
Super cool, dat je zo op die manier op een andere manier tegen adverteren aan kunt kijken. Het zal zeker een verminderde machtscentralisatie tot gevolg hebben, want we zijn er inmiddels mee bekend: FAMGA (Facebook, Amazon, Microsoft, Google en Apple) zijn er schathemeltje rijk van geworden... Het is dus niets meer dan normaal dat er op een bepaald moment een systeem volgt wat hier een stokje voor wilt steken.
Echter - wat mij betreft- is de belangrijkste factor van BAT simpelweg het stel hersens van Mozilla,- en Netscape-titaan Brendan Eich, ja die, die UITVINDER van JavaScript. Niet de minste dus en zeker je attention waard. Ik zou zeggen: luisteren naar die man, want daar worden we allemaal beter van.
AdBlocker, maar dan een browser
Als we er eens goed naar kijken is het belachelijk dat er niet veel eerder een initiatief op is gekomen wat op deze manier de uitgevers en hun publiek een ander terrein biedt dan het bestaande status quo. Chrome (al weer tien jaar oud), de browser van Google, die ver na alle andere webbrowsers het licht zag, werd toch klakkeloos geaccepteerd door hun gebruikers. AdBlockers, die om diverse redenen controversieel zijn, hebben als voornaamste reden van bestaan dat mensen het zat zijn om de hele dag spam in hun ogen te krijgen. Daarnaast komt dat veel wat handigere gebruikers ook in de gaten kregen dat ze bespioneerd worden door het mega grote commerciële advertentienetwerk.
Via AdBlockers remmen mensen de spionage en het misbruik. Die kern is goed voor de gebruikers (en de makers van de content die ze lezen) maar minder goed voor de techreuzen die je een advertentie of een product door de neus willen boren. Dat leidt tot irritatie en die grens is al lang bereikt. Vandaar dat ook online advertenties- ondanks de nog steeds oogverblindende cijfers van Facebook en Google en hun collega's, een steeds mindere mate van effectiviteit vertonen. Want het wordt veel duurder om online te adverteren. Zo duur zelfs, dat nu al weer een tijdje meer 'gewone' reclames op TV en radio zijn van internetbedrijven. Want goedkoper. Niet dat het TV gaat redden, maar dat is een ander verhaal :).
De Brave browser is dus een AdBlocker en webbrowser in één en geeft dus meer in handen voor de gebruiker zelf. Die kan bovendien zijn, haar of genderneutrale ei kwijt op https://community.brave.com. Zo zien wij het graag: ontwikkeling in de handen van de mensen thuis. Hoog tijd. Veel te laat zelfs.
BAT token: Aandacht als verdienmodel
Zoals eerder in dit artikel aangekaart, werkt BAT met pay to surf (PTS). PTS bestaat al langer, in de jaren 1990 was het wel bekend op de nets en kreeg je daar veel spam van in je mailbox.'Gratis geld verdienen door te surfen'. Er was ook een ietwat shady multi level marketing model waar miljoenen mee gemoeid waren Net zoals wel meer facetten in cryptoland en zoals we ook vaker zagen in het begin van 'normaal' internet, zijn er veel scams en fraude en veel spam van get rich quick schemes. Daarom is het vast goed dat Brendan Eich er met zijn team over nadenkt. De Java uitvinder zal zoals hij vaak bewezen heeft, het bij het rechte eind hebben als het gaat om de ideale situatie voor niet alleen de gebruikers, maar ook voor de ontwikkelaars. Maar hoe werkt het nou, dat verdienen?
Het gaat in de eerste instantie om content, die geproduceerd wordt door uitgevers en die daarvoor betaald willen worden. Daarnaast willen gebruikers ook betaald worden om die content te bekijken. Dat is nieuw. Normaal wordt alleen de uitgever betaald voor z'n werk (via ads, via directe betalingen, via abonnementen, etc), maar niet te gebruiker. Die kreeg nooit geld voor zijn aandacht. Via de Brave browser kan je zelf bepalen waar je naar wilt kijken en zo help je dus ook de uitgevers, want die krijgen op deze manier een scherp geselecteerd publiek: iets wat ze voorheen na weken, maanden hard ploeteren aan een blog bij elkaar moesten sprokkelen. Nu wordt het direct aangereikt, thans zo moet het werken en krijgt dus iedereen zijn deel. Je kan hier kijken hoe je Brave kan gebruiken om te verdienen. Als crypto-fanaat moet ik het natuurlijk houden op dat je via BAT je voorraad bitcoin spekt, maar natuurlijk is het ook mogelijk om BAT te verzilveren via diverse exchanges.
In 2018 is crypto een bloedbad... Maar aandacht... Dat werkt.
Een beetje een saai verhaal inmiddels: de cryptomarkt in 2018 was op z'n zachts gezegd bijzonder. Eerst was er het knaljaar 2017, nu maken we al bijna een jaar een 'pas op de plaats'. BAT valt in die zin onder de cryptoprojecten waarbij de oprichters de kracht uit stralen en waarbij er sprake is van een heus product. Allemaal meerwaarde. Ook al heeft de Brave browser 'maar' 3 miljoen gebruikers, het is beter dan de talloze productloze ICO's. De ambitieuze missie, de doorlopende discussie over data-eigenaarschap en het verdere toenemende bewustzijn van de gemiddelde internetgebruiker zou toch haast wel moeten leiden tot een nieuwe status quo!
Uitleg door de Java meester, Mozilla eindbaas en BAT-founder Brendan Eich himself:
Meer Pim Piepers? Lees het hier!
Over Pim Piepers
Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.
Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.
Cryptocursus.com
CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.
Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.
Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.
Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.
Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.
Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…
Inschrijven nieuwsbrief