Coin Highlight #13: Zilliqa (ZIL) Een supersnelle blockchain zonder schaalproblemen?

601 totale weergaven
|

Door Pim Piepers - Zilliqa (ZIL) werd bejubelend verwelkomt als de mogelijke vervanger van Ethereum. Ze presenteerden zich als dé oplossing voor een makkelijk opschaalbare blockchain door middel van het nog verder in stukjes te verdelen van een blockchain. Door de snoeiharde crypto markt in 2018 is ook hun luchtkasteel ter aarde gestort... Of toch niet?

ZIL: Een supersnelle blockchain zonder schaalproblemen?

Zilliqa zag in 2017 het daglicht, midden in de uitlopende hype van dat jaar. Ze hadden dan ook relatief weinig moeite om geld binnen te halen. ZIL werd gezien als 'het nieuwe Ethereum'. Ethereum heeft het voor elkaar gekregen een grote groep ontwikkelaars (developers dus) te betrekken bij het fenomeen smart contract, hoewel oprichter Vitalik Buterin daar later min of meer op terug kwam door te stellen dat hij het wellicht liever 'permanente (of persistant) scripts' had genoemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het team van Zilliqa biedt daarbij net als bij Ethereum de mogelijkheid om decentrale (mobiele) applicaties (d'apps, of dapps) te ontwikkelen waarbij de zichzelf rooiende blockchain als betalingssysteem met slimme contracten of dus permantente scripts de boel draaiende houdt.

Ethereum heeft, net als Bitcoin, grote schaalproblemen. Dat komt simpelweg neer op dat hoe meer mensen er op het netwerk dingen betalen, hoe zwaarder het netwerk belast wordt. Hoe zwaarder het netwerk belast wordt, hoe hoger de transactie kosten. Dit is één van de, dus niet dé, reden van de terugval van de cryptomarkt.

Zilliqa werd aanvankelijk ontvangen als de nieuwe oplossing: een soort schaalbare Ethereum door middel van wat ze noemen sharding, wat zoveel betekent als het nog verder verfijnen van een blockchain waardoor de brede draagkracht van het netwerk groter wordt en het minder kans heeft op concentraties van menselijke invloeden.

Wat is dat in gewoon Nederlands?

Even terug naar het begin. Een blockchain is een netwerk van computers die transacties (betalingen, dus verzenden en ontvangen) beheert zodat we daar geen mensen van vlees en bloed meer voor nodig hebben. Om dit mogelijk te maken worden eigenaren van die computers (dat zijn dus wel mensen van vlees en bloed) beloond met de cryptomunt die daar bij hoort.

Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Twee belangrijke elementen zijn dat als het groter wordt (op schaalt) het duurder en langzamer wordt en dat als een groep mensen heel veel computers van dat netwerk heeft zij onnatuurlijk veel beloningen krijgen. Ofwel, dan is er dus alsnog een groep mensen van vlees en bloed de baas (heeft invloed) wat niet de bedoeling is.

Met dat sharding bedoelen ze het verder fragmenteren (in nog kleinere stukjes maken) van die computers op het netwerk die daar aan bijdragen. Op deze manier zeggen ze het schaalprobleem op te kunnen lossen (meer maar kleinere netwerk deelnemers) en het centralisatie probleem (zoveel mogelijk kleine stukjes netwerk hebben waardoor het nagenoeg onmogelijk zou moeten worden om centraal te veel eigenaren te hebben). Dat betekent ook dat miners (die losse computers dus) per transacties minder beloond worden, maar ze hoeven er ook minder hard voor te werken. Vele handen maken licht werk.

I have a dream...

Ja, ze hadden het goed voor elkaar, de mannen van Zilliqa, CEO Xinshu Dong en chef wetenschap Prateek Saxena... Zo goed, dat ZIL in onmogelijk berenjaar 2018, in mei, zijn all time high haalde van $0.20. Grote return voor de eerste instappers (want sprong gelijk op $0,05 de markt binnen) maar veel minder voor de mensen daar na.

Ook Zilliqa, ondanks hun strakke line up van developers en andere breinen, hebben investeerders vooral veel beloofd en zijn nog met weinig concreets gekomen. Jammer, want dat is precies het probleem van het fenomeen ICO. Ook niet zo vreemd, want het is natuurlijk nogal wat om een product te lanceren met bovenstaande ambitie en dat in een jaar tijd.

Daarbij komt ook kijken dat Zilliqa ERC20 gebruikt (Ethereum). Ethereum heeft ook een beetje van zijn glans verloren door weer allerlei oorzaken... Dus als je dan én zegt dat je het schaalprobleem én het centralisatie probleem aan pakt, én in een berenmarkt zit én je als het nieuwe Ethereum te boek staat als ook Ethereum als geheel het moeilijk heeft... Dat is nogal wat.

De tovenaar van OZIL

Altijd leuk om te verwijzen naar de tovenaar van Oz. Zo noem ik ook Anonymous -weet je wel die online hacktivisten met het Guy Fawkes masker- The Wizards of AnonymOz, een hoop praat en dan weinig concrete actie... Om vervolgens weg te vliegen in een luchtballon vol met hun eigen hot air. Zo'n beetje 85% van alle ICO's.

Het draait voor een groot deel om de wereld van ontwikkelaars, programmeurs die de community vormen. Dat is een voordeel van Ethereum: uitvinder Vitalik Buterin is een developer en heeft een schare fans gevonden die met hem willen mee werken en dapps aan het maken zijn. Daarnaast wordt er geroepen dat Zilliqa de snelste blockchain ooit zou moeten worden. Dat is leuk, maar zo ver is het zolang nog niet. Eer dat bitcoin echt serieuze opschalingsproblemen kreeg was bitcoin al zeker vijf jaar oud... Dan nog, zolang er geen grote groepen mensen gebruik maken van een blockchain, valt er niets te testen. Dat is dus volgens de beren niet alleen speculatie, dat is ook nog eens veel te ver vooruit fietsen op je product.

Natuurlijk moeten ondernemers, de oprichters van Zilliqa ook hun dromen hebben en een visie kunnen schetsen. Nu lijkt het er nog even op dat Zilliqa voornamelijk binnen eigen kringen een leuke hype beleefde tijdens een geweldig leuke start met torenhoge ambities. Ambities zouden het probleem niet moeten zijn...

Coin Highlight #13: Zilliqa (ZIL) Een supersnelle blockchain zonder schaalproblemen?

Ondanks moeilijk cryptojaar toch nog een testnet 3.0 van ZIL.

Verrassend genoeg tovert Zilliqa plotsklaps eind november dit jaar wel een publiek mining net de wereld in... Dat terwijl ze verder nog geen concreet product geleverd hebben en zeggen dat ze hun main net uit stellen terwijl ze goed zijn voor $120 miljoen. Het is ook niet dat ze niets gedaan hebben want ze presenteren in ieder geval interessante partners die aan decentrale applicaties bezig zijn. Zo werken ze samen met online entertainment site dmm.com/en (bijzondere ervaring) en anypay.global, ook niet mis wat ze daar presenteren. Mooi spul en het laat zien dat er nog ruimte genoeg is voor ontwikkeling in deze wereld. Meer dan hete lucht, alleen blijft het lastig inschatten vanaf de andere kant van de wereld.

Gesprek Wessel Simons van Bitcoin Magazine NL met Xinshu Dong.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Inschrijven nieuwsbrief



    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...