Facebook raadpleegt toezichthouder CFTC over GlobalCoin

Facebook heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) om advies gevraagd over haar GlobalCoin. Dat meldt de Financial Times (link achter betaalhekje). De krant citeert de commissaris Christopher Giancarlo van de Amerikaanse toezichthouder. Volgend jaar moet de cryptomunt op de markt komen. Maar wordt het een effect (‘security’) of een commodity?

CFTC en Facebook stablecoin

De CFTC onderzoekt of de stablecoin van Facebook onder de regelgeving van de CFTC valt. Dit orgaan controleert de markt van futures, derivaten en commodities. De bitcoin futures van de beurzen CME en CBOE vallen ook onder dit toezicht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grote vraag is of de cryptomunt via een spotmarkt of futuresmarkt wordt aangeboden. Giancarlo geeft eerlijk aan dat ze dit nog niet weten.

Ook de Banking Committee in de VS onderzoekt hoe Facebook omgaat met de klantengegevens van deze toekomstige cryptomunt.

GlobalCoin

De techgigant wil volgend jaar de stablecoin gaan lanceren in ’tientallen landen’. David Marcus (o.a. oud vice-president bij Paypal) is aangetrokken om een intern team van blockchain ontwikkelaars te leiden.

Eind 2019 gaat Facebook de eerste testen draaien met de munt. In het eerste kwartaal is de integratie met Facebook, Instagram en Whatsapp gepland.

Ceo Mark Zuckerberg is ook buiten de landsgrenzen in gesprek met wet – en regelgevers.

Zo is er een dialoog ontstaan met Mark Carney, centrale bankier bij de Bank of England, over de mogelijkheden op het gebied van regulering. Dit project heeft als codenaam Project Libra.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...