Interview met IBM: ‘Een permissioned blockchain is voor veel bedrijven beter’

Tijdens de Dutch Blockchain Week in Amsterdam spraken we met Frans Kempen. Hij is de man die zich bezig houdt met blockchain in combinatie met de supply chain van techgigant IBM. In dit interview spraken we over verschillende toepassingen van blockchain in de real world.

Luister je liever naar dit interview? Niet getreurd, onderaan dit artikel is het interview met Frans Kempen in videovorm bijgevoegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is het voordeel van het gebruik van blockchain?

"Blockchain is de katalysator voor de digitale transformatie voor veel bedrijven. Het biedt een scala aan nieuwe kansen en mogelijkheden en het verlaagt het kostenplaatje. Je kunt het zien als een gedecentraliseerd transactiesysteem. Wat het internet heeft betekend voor de communicatie in de jaren '90, betekent blockchain voor transacties in onze huidige tijd."

"Er doen zich dus veel nieuwe kansen voor zoals het tokenizeren van activa. Bedrijven maken gebruik van alle nieuwe ontwikkelingen om op kosten te besparen en de verwerkingstijd van transacties te verkleinen."

Wat is jullie rol in deze gedecentraliseerde economie?

"We startten zes jaar geleden al om deze technologie te omarmen. We zoeken altijd nieuwe innovaties voor onze klanten zodat zij hier voordelen uit kunnen halen. Op dit moment runnen we honderden PoC's en MvP's (Proof-of-Concept en Minimum Viable Product, red.) waarvan er al 20 in productie zijn. Ik kan je een aantal voorbeelden geven."

"Als je van een afstandje deze ontwikkeling bekijkt, zie je eigenlijk drie domeinen waarin blockchain erg aanwezig is. De eerste is finance, het tweede is trading/supply chain en de derde is het individuele domein voor persoonlijke toepassingen."

"Het voorbeeld over finance is WeTrade. Dit is een Europees blockchainplatform voor 15 banken waar mkb bedrijven onderling op een eenvoudige manier kunnen 'transacten' en handel drijven. Initieel kenden deze bedrijven elkaar niet en met de blockchain is de frictie tussen de sectoren weggehaald."

"De tweede usecase is in het domein van de supply chain. TradeLens is een project dat twee jaar geleden live is gegaan en het is gestart door Maersk. Op het platform is 60% van de markt van de scheepvaart van containers vertegenwoordigd. We hebben een nieuw model ontwikkeld waardoor er nog veel meer nieuwe verschepers van containers naar het platform komen. "

"Het voordeel van het platform is dat het kost verlaagd. De kosten van non-transportation van een container is bijna net zo groot als het transporteren zelf. Dit komt van papierwerk, menselijke fouten en problemen tussen verschillende supplychains. Deze kosten kun je met de blockchain weghalen én je krijgt ook nog transparantie in het hele proces."

"Vertrouwen heeft een kostenplaatje. Als je als bedrijf een entiteit zoals een bank of een notaris nodig hebt voor vertrouwen kost dit geld. Als je dit op de blockchain kunt zetten dan zorgt de techniek voor trust. Blockchain is een trust-machine dat kosten weghaalt."

Om welke getallen gaat het dan, als je spreekt over het reduceren van de kosten?

"Deze data is niet zomaar even voor handen en natuurlijk ook deels vertrouwelijk. Maar we kunnen stellen dat van alle kosten die worden gemaakt is de helft de afkomstig van non-transportation. En hiervan kunnen we weer de helft besparen. Op de wereldwijde scheepvaart is dit een gigantisch bedrag. Maar we moeten dit natuurlijk voor een langere tijd gaan testen voordat we deze getallen naar buiten kunnen brengen."

Zijn er naast 'vertrouwen' en 'kosten-reductie' nog enkele andere voordelen waarom jullie blockchain gebruiken?

"Vertrouwen blijft het belangrijkste aspect. Maar je hebt ook nog een verschil tussen permissioned en permissionless (of: open) blockchains. De open blockchains hebben een voordeel dat er enorm veel vanuit de communities wordt ontwikkeld om het netwerk te verbeteren, zoals Ethereum en Bitcoin. Het is daarnaast ook nog eens open source. Het nadeel is dat je niet iedereen op het platform vertrouwd, dus het consensus protocol strikt afgesteld moet zijn. En dat zorgt er weer voor dat de transactiesnelheid laag is."

"In gesloten blockchains kun je het niveau van vertrouwen verbeteren door mensen op je netwerk toe te laten die je zelf uit kiest. Daardoor kun je je consensus lager instellen en dat zorgt er voor dat je veel meer transacties kunt verwerken. Dan kun je ineens duizenden transacties per seconde verwerken, wat noodzakelijk is voor bedrijven."

Lees meer over:
IBMinterviewsupply chain

  By Arend Hubach

  Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Lees meer