JPMorgan overweegt spin off van eigen blockchainproject Quorum

JPMorgan overweegt een spin off van haar blockchainproject Quorum. De bank stapte vorig jaar ook al uit het R3-blockchainproject.

Quorum

Quorum, een blockchainoplossing door JPMorgan ontwikkeld volgens het ethereum-protocol, ondersteunt toepassingen die een snelle verwerking van privétransacties mogelijk maakt binnen een bepaalde groep deelnemers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In oktober kondigde de bank aan om de toepassing te testen door andere banken uit te nodigen zich aan te sluiten bij een nieuw opgerichte alliantie, het Interbank Information Network (IIN). De Australia and New Zealand Banking Group en de Australische tak van Royal Bank of Canada meldden zich als eersten aan.

Het geluid ging dat voor andere banken het project teveel gelinkt was met JPMorgan zelf.

Afsplitsing

Nu gaan de geruchten dat JPMorgan van plan is Quorum af te splitsen, hoewel dat idee zich volgens een bron nog in een vroeg stadium bevindt. Het zou de deur open moeten zetten, of in ieder geval aantrekkelijker moeten maken, voor andere banken om deel te nemen aan het project, om zo een wijdere adoptie te bewerkstelligen.

JPMorgan geeft verder aan voldoende te zien in het potentieel van het project: “We continue to believe distributed ledger technology will play a transformative role in business, which is why we are actively building multiple blockchain solutions. Quorum has become an extremely successful enterprise platform even beyond financial services, and we’re excited about its potential”

SWIFT

Eerder deze maand rapporteerde bankcoöperatie Swift over haar eigen experimenten met het toepassen van de blockchaintechnologie op Nostro reconciliaties. Een Nostro rekening behelst een rekening dat een bank in vreemde valuta aanhoudt bij een andere bank.

Daarbij merkte het op dat de vertaling van het proof-of-concept in een werkbaar product een aanzienlijke re-engineering zou vereisen. Uit de tests bleek tevens dat verdere verbetering nodig is met betrekking tot de DLT (distributed ledger technology) zelf.

SWIFT mag in de vorm van cryptomunt en blockchainproject ripple (XRP) een mogelijk geduchte concurrent zien in toekomstige afhandeling van internationale betalingen en settlements.

Bronnen: Financial Times, CNBC

Foto: Flickr / Håkan Dahlström

Inschrijven nieuwsbrief