‘EU komt in 2024 met duidelijke regels rondom Bitcoin en andere digitale assets’

De Europese Unie (EU) komt met nieuwe regels rondom betalingen over de grens binnen Europa. Het gaat onder andere over stablecoins, maar deze nieuwe richtlijnen zijn ook belangrijk voor bitcoin (BTC).

Dit blijkt uit twee gelekte documenten volgens Reuters.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Contant geld

De Europese Commissie wil binnenkort meer bekendmaken over hun strategie rondom de digitale wereld van finance. 78% van de betalingen in de eurozone gaan momenteel nog met contant geld.

Reuters noemt de lockdowns rondom COVID-19 een van de redenen voor de maatregelen. Zij zien in de huidige situatie een reden om snel over te stappen naar een samenleving zonder cash.

Een volledig digitale munt zoals een Central Bank Digital Currency (CBDC) is een stap naar nog meer controle voor banken en financiële instellingen over je geld. Als je niet meer contant kunt betalen kun je immers moeilijk nog voor enige privacy zorgen.

Tenzij je, uiteraard, aan de slag gaat met bitcoin. Met 2024 als doel is er echter nog ruim de tijd om te schaven aan de nieuwe richtlijnen.

Regels

De Europese regelgevers kommen binnenkort met een wetsontwerp om duidelijk te maken hoe bestaande en nieuwe regels van toepassing worden op bitcoin en de centraal geregelde stablecoins.

De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, en zijn collega’s riepen eerder de Europese Commissie al op om meer regels te maken voor stablecoins.

Die roep om strengere regels komt niet uit de lucht vallen. Tether is de grootste stablecoin en daarvan is er momenteel voor $15 miljard in omloop. Met een token als Tether kun je betalingen doen zonder daar direct banken voor te gebruiken.

Daarnaast gingen de alarmbellen af bij elke centrale bank toen Facebook vorig jaar hun plannen voor een eigen stablecoin (de Libra) aankondigde.

2024

De EU maakt op het eerste gezicht geen haast: ”In 2024 moet de EU een duidelijk framewerk neerzetten om het gebruik van ‘distributed ledger technology en ‘crypto-assets’in de financiële sector te faciliteren.”

Het is de vraag hoe actueel regels die nu worden bedacht over een paar jaar nog zijn. De wereld van bitcoin evalueert constant en beweegt in een razend tempo.

Er is nog een ander doel: in 2024 moet het makkelijker zijn om jezelf te registreren en aan de slag te gaan in de wereld van ‘digital finance’. Met dat laatste doelt men waarschijnlijk op alternatieven voor partijen als MasterCard en Visa.

Bitcoin

Deze regels hebben ook consequenties voor bitcoin. De Europese Commissie komt ook met een kader voor Bitcoin in Europa. De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om de aanwas van nieuwe centraal uitgegeven munten een halt toe te roepen. Ook bestaande projecten zullen ongetwijfeld onder de loep worden genomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEUEuropa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...