Bitcoin betaalprovider BTCPay Server biedt nu extra privacy met PayJoins

Gisteren maakte BTCPay Server bekend welke features er in de nieuwe release van de open-source software zitten. Een kleine spoiler: door deze update (v1.0.4.0) kunnen je Bitcoin betalingen met een vleugje extra privacy sturen.

BTCPay Server

Maar eerst even kort: wat is die BTCPay Server eigenlijk? Het is een open-source betaalprovider waarmee gebruikers een eigen server kunnen hosten om eigen betalingen te verwerken. Het biedt veel voordelen voor bedrijfjes die Bitcoin willen accepteren. Voor point-of-sale applicaties is het een bekende aanbieder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de nieuwste update zitten een aantal features die met veel gejuich worden ontvangen. Een daarvan is de ondersteuning van PayJoins.

Bitcoin en privacy

Een PayJoin is een manier om een Coinjoin tussen twee partijen te doen, maar dan vóórdat de betaling wordt uitgevoerd. Het heet ook wel P2EP (pay-to-end-point) en het mixt de UTXO's. Deze feature is in samenwerking met Blockstream ontwikkeld.

Vergeleken met de andere manieren om een CoinJoin te doen, laat een PayJoin transactie niets achter op de blockchain wat te achterhalen is. De transactie lijkt namelijk gewoon op een reguliere Bitcoin betaling.

Wallets die deze PayJoins accepteren, kunnen nu gebruik maken van deze optie als ze het in de bitcoin payment link (BIP21) zien. Het is een win-win voor beide partijen:

Op de website van BTCPay Server kun je in de documentatie meer lezen over de PayJoins en hoe je ze kunt gebruiken.

Andere updates

In de blogpost kun je enkele andere updates lezen, waaronder die van de dark-mode. Verder heeft de manier van betalen met invoices (factuurtjes, red.) ook een nieuwe look gekregen. Ook zijn er voor de wallet wat dingen aangepast.

Zo kun je nu makkelijker keuzes maken tussen verschillende coins. Dit heet coin-selection. Het gaat hierbij niet over altcoins en dergelijke, maar meer over de verschillen bínnen jouw reeks ontvangen BTC.

Je kunt bijvoorbeeld onderscheid vinden en maken tussen coins die uit een CoinJoin zijn gekomen. Daardoor kun je betalingen die meer privacy nodig hebben met de juiste BTC uitvoeren. Binnen de wallet krijgen deze coins een label.

Tot slot is het ook mogelijk om met QR codes te werken als je iets wilt versturen. Verder zijn er enkele bug fixes gedaan en is er een verbetering aangebracht aan de API.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcoinjoin