Britste belastingdienst wil blockchain analyse tool om criminelen te pakken

De Britste belastingdienst is in de weer met een blockchain analyse tool om cybercriminelen op te sporen. Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) is verantwoordelijk voor het innen van belastingen in Groot-Brittannië.

Opsporen

De tools moet de Britse belastingdienst in staat stellen om criminelen die handelen in cryptovaluta beter te volgen en op te sporen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zij willen meer inzicht krijgen in de transacties op het netwerk van bitcoin (BTC). Ook transacties met bitcoin cash, ether, ether classic, XRP, litecoin en tether staan op de nominatie om door HMRC te worden doorgelicht. Dat meldt PublicTechnology.

Naast grote criminelen is het natuurlijk ook handig voor, in dit geval HMRC, om meer inzicht te krijgen in de geldstromen van normale gebruikers.

Privacy

Transacties op de basislaag van bitcoin zijn gemakkelijk te vinden en te volgen. De schaalbaarheidsoplossing genaamd het Lightning Network maakt transacties een stuk meer privé, maar het merendeel van de transacties vindt voorlopig plaats op de onderlaag.

HMRC wil ook tools ontwikkelen om de netwerken van bijvoorbeeld Monero, Zcash en Dash te analyseren. Deze projecten proberen in de basis al meer op privacy te focussen, waardoor het volgen van transacties lastiger wordt.

Kleine side note: al de andere netwerken worden in vergelijking met bitcoin nauwelijks gebruikt. Toch is het voor een belastingdienst interessant om ook deze protocollen in de gaten te houden.

Budget

Majesty’s Revenue and Customs trekt zo’n £100,000 ( zo’n 117.288 euro) uit om de tools te licenseren. Mensen met goede ideeën en tools kunnen tot 31 januari een voorstel doen. De overheidsinstelling wil op 17 februari een keuze maken uit het aanbod.

Analisten van bijvoorbeeld Chainalysis, Elliptic en CipherTrace zijn de logische aanbieders van de juiste tools. In Chainalysis en Elliptic werden vorig jaar nog miljoenen geïnvesteerd. Goede tools om geldstromen op het netwerk van bitcoin te analyseren zijn bijzonder interessant voor toezichthouders en bijvoorbeeld belastingdiensten.

HMRC

HMRC heeft vooral problemen met het koppelen van personen aan bepaalde adressen. De tools moeten er voor zorgen dat zij genoeg data kunnen verzamelen om verschillende transacties en identiteiten te koppelen.

In Europa moeten bedrijven die te maken hebben met de handel van bitcoin en andere cryptomunten steeds meer gegevens delen en opslaan. Dat in combinatie met gemakkelijk te gebruiken software moet belastingdiensten helpen om meer mensen te pakken.

Bron: The Block Crypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...