‘Bitcoin gaat volgens institutionele beleggers op lange termijn stijgen’

Alles rondom Bitcoin lijkt in de lift te zitten. De Vegeta memes zijn terug, er is nu een hashflag bij de Bitcoin hashtag en het hodlen van BTC betaalt zich dit jaar weer helemaal uit.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot de cryptomunt de magische grens van tienduizend dollar doorbreekt. Dit is in ieder geval iets waar institutionele beleggers aan lijken te denken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en institutioneel geld

Volgens een recent onderzoek van Arcane Research is de premie op Bitcoin Futures-contracten die op de Chicago Mercantile Exchange (CME) worden verhandeld flink gestegen.

Volgens de data staat dit nu op meer dan 5 procent. Ook de premies op andere niet-gereguleerde beurzen (zoals Kraken, BitMEX, Deribit en FTX) staat boven de 4,5% procent.

Een premie kun je ook een premium noemen. Dit is het kleine beetje aan waarde dat Bitcoin de futures markt duurder is dan op de spotmarkt.

De contracten waar deze premies op gerekend worden, lopen in juni 2019 af. Dit ligt vlak na de langverwachte .

'Bitcoin gaat volgens institutionele beleggers op lange termijn stijgen'

De markt is verdeeld over de vraag of het effect van de halvering is ingeprijsd of niet. Hierover zijn verschillende theoriën bedacht en gedeeld. De bekendste hiervan is de Efficiënte Markt Hypothese waarover onder andere Nic Carter en PlanB zich hebben uitgelaten.

Bitcoin lange en korte termijn

Hoewel de verwachting is dat Bitcoin (zelfs in de ogen van de instituties) op de lange termijn zal stijgen, is de verwachtte prijsactie voor de korte termijn minder overtuigend.

Het rapport laat zien dat de verhoging zien van de premies voor contracten die in maart aflopen, is gedaald. In de laatste week van januari, bedroeg de premie 1,77 procent voor transacties op de CME, terwijl op de andere niet-gereguleerde beurzen de premies nog steeds meer dan 2,5 procent waren.

Vorige week kregen de bearish signalen de overhand. Volgens het vorige rapport waren de premies op de contracten van maart van de CME meer dan 2 procent. Niet-reguleerde beurzen hadden veel lagere premies.

Maar, de contracten voor de langere termijn zijn (kijkend naar de premies) dus wél overwegend positief.

'Bitcoin gaat volgens institutionele beleggers op lange termijn stijgen'

Een belangrijke reden voor de verhoging van de premies op langere termijn is de consolidatie van de prijs van Bitcoin. Met het bereiken van de $9.000 grens, brak Bitcoin vorige week uit een bearish kanaal. Daar zat het sinds het hoogtepunt van juni 2019 in. Verder doorbrak Bitcoin ook de 200-daagse MA.

Institutioneel geld

Kijkend naar onderstaande afbeelding kun je de verschillende markten in een keer bekijken. De meeste beurzen zijn ongeveer hetzelfde bij de wekelijkse en tweewekelijkse contracten. Daarna lopen ze qua prijs en premies uiteen.

'Bitcoin gaat volgens institutionele beleggers op lange termijn stijgen'

De premies in maart zijn bij de CME en Bakkt veruit het hoogste. Dit zijn de twee gereguleerde beurzen. De contracten zijn geprijsd op boven de $9.500 geprijsd. In de toekomst halen Deribit, FTX en BitMEX het duo in, met een koers van $ 9.700.

Andere opmerkelijke bewegingen zijn de premies voor OKEx en Huobi. Deze zijn gericht op de Chinese markten. Voor deze twee beurzen dalen de premies van wekelijks naar tweewekelijks enorm. Het mag duidelijk zijn dat het sentiment in de Chinese markt (en economie) op dit moment pessimistisch is.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC