Bitcoin moeilijkheidsgraad neemt 8,45% toe in aanloop naar halving

1104 totale weergaven
|

De difficulty voor het minen van Bitcoin is weer eens toegenomen. Na de grootste procentuele daling sinds lange tijd, is de hashrate van het netwerk weer terug op oude hoogtes. En zo vlak voor de halving is dat zelfs bijna een all-time-high.

Bitcoin hashrate

Statistieken van BTC.com laten zien dat de mining difficulty met 8,45% gestegen van van 14,72 biljoen naar 15,95 biljoen. Deze aanpassing gebeurt iedere ~14 dagen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij de eerstvolgende kalibratie van het netwerk, gaat de difficulty naar verwachting naar een nieuw record toe door een groei van nog eens 9%. Maar gezien dat nog ruim 13 dagen duurt, valt hier op dit moment nog weinig over te zeggen.

Bitcoin moeilijkheidsgraad neemt 8,45% toe in aanloop naar halving

Het aanpassen van de difficulty hangt samen met de totale hashrate van het newerk. Hoe meer concurrentie er binnen het netwerk komt, hoe moeilijker het wordt om de nonce van een block te genereren.

PlanB plaatst de huidige difficulty op Twitter in perspectief met de twee eerdere halvings. Hieronder zie je zowel de hashrate in aanloop van de halvings in 2012, 2016 en dus nu ook in 2020.

Deze halving is een belangrijk onderwerp. Doordat de block reward door de helft gaat, krijgen de miners een lagere vergoeding voor hetzelfde werk dat ze leveren. Dit kan er voor zorgen dat de minder rendabele miners niet hun werk niet meer op een winstgevende manier kunnen blijven doen.

Hierdoor kunnen ze er voor kiezen om de rigs uit te schakelen. Dit resulteert dan weer op een afname van de hashrate. Inmiddels zijn we overigens al weer minder dan 3000 blocks bij deze halving verwijderd:

Bitcoin forks halving

Enkele weken terug hadden Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) deze halving al. Het resulteerde in een enorme afname van de hashrate van deze beide proof-of-work netwerken. Het is aannemelijk om te stellen dat de hashrate die beide forks kwijt raakten, terecht zijn gekomen bij Bitcoin (BTC).

De difficulty van Bitcoin daalde overigens een maand geleden aanzienlijk. De BTC koers ging mee in de malaise van de aandelenmarkt en de prijs dipte tot $3.850. Logischerwijs resulteerde dit ook in een lagere hashrate. Eind maart berichtten we nog dat de hashrate met 45% was afgenomen en dat de moeilijkheidsgraad daardoor met 16% daalde. Inmiddels is deze dip dus nagenoeg helemaal ingehaald.

Dit mechanisme laat mooi zien hoe organisch Bitcoin werkt. Eerder maakte men al de vergelijking met de bailouts van grote bedrijven en banken. Door de organische aanpassing naar hoe het netwerk zich ontwikkeld, hoeft er geen sprake te zijn van een miner die hulp nodig heeft als ze ineens in de problemen komen.

Ook met de stagnerende vraag naar olie, zou een dergelijk mechanisme (mits dat in de praktijk mogelijk was) goed van pas komen, tweet Preston Pysh.