Bitcoin moeilijkheidsgraad neemt 8,45% toe in aanloop naar halving

De difficulty voor het minen van Bitcoin is weer eens toegenomen. Na de grootste procentuele daling sinds lange tijd, is de hashrate van het netwerk weer terug op oude hoogtes. En zo vlak voor de halving is dat zelfs bijna een all-time-high.

Bitcoin hashrate

Statistieken van BTC.com laten zien dat de mining difficulty met 8,45% gestegen van van 14,72 biljoen naar 15,95 biljoen. Deze aanpassing gebeurt iedere ~14 dagen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij de eerstvolgende kalibratie van het netwerk, gaat de difficulty naar verwachting naar een nieuw record toe door een groei van nog eens 9%. Maar gezien dat nog ruim 13 dagen duurt, valt hier op dit moment nog weinig over te zeggen.

Bitcoin moeilijkheidsgraad neemt 8,45% toe in aanloop naar halving

Het aanpassen van de difficulty hangt samen met de totale hashrate van het newerk. Hoe meer concurrentie er binnen het netwerk komt, hoe moeilijker het wordt om de nonce van een block te genereren.

PlanB plaatst de huidige difficulty op Twitter in perspectief met de twee eerdere halvings. Hieronder zie je zowel de hashrate in aanloop van de halvings in 2012, 2016 en dus nu ook in 2020.

Deze halving is een belangrijk onderwerp. Doordat de block reward door de helft gaat, krijgen de miners een lagere vergoeding voor hetzelfde werk dat ze leveren. Dit kan er voor zorgen dat de minder rendabele miners niet hun werk niet meer op een winstgevende manier kunnen blijven doen.

Hierdoor kunnen ze er voor kiezen om de rigs uit te schakelen. Dit resulteert dan weer op een afname van de hashrate. Inmiddels zijn we overigens al weer minder dan 3000 blocks bij deze halving verwijderd:

Bitcoin forks halving

Enkele weken terug hadden Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) deze halving al. Het resulteerde in een enorme afname van de hashrate van deze beide proof-of-work netwerken. Het is aannemelijk om te stellen dat de hashrate die beide forks kwijt raakten, terecht zijn gekomen bij Bitcoin (BTC).

De difficulty van Bitcoin daalde overigens een maand geleden aanzienlijk. De BTC koers ging mee in de malaise van de aandelenmarkt en de prijs dipte tot $3.850. Logischerwijs resulteerde dit ook in een lagere hashrate. Eind maart berichtten we nog dat de hashrate met 45% was afgenomen en dat de moeilijkheidsgraad daardoor met 16% daalde. Inmiddels is deze dip dus nagenoeg helemaal ingehaald.

Dit mechanisme laat mooi zien hoe organisch Bitcoin werkt. Eerder maakte men al de vergelijking met de bailouts van grote bedrijven en banken. Door de organische aanpassing naar hoe het netwerk zich ontwikkeld, hoeft er geen sprake te zijn van een miner die hulp nodig heeft als ze ineens in de problemen komen.

Ook met de stagnerende vraag naar olie, zou een dergelijk mechanisme (mits dat in de praktijk mogelijk was) goed van pas komen, tweet Preston Pysh.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer